[#1] A4000 i chip RAM
Witam

Szukam informacji dotyczącej wielkości Simm-a jakiego mogę zastosować do slotu na płycie głównej A4000D, chodzi mi o chip RAM. Czy Simm o pojemności 4MB będzie widziany jako 2 MB, czy muszę zastosować dokładnie Simm-a 2MB ? Mam problem z uruchomieniem kompa, przy starcie sygnalizuje błąd pamięci zielonym ekranem. Jeżeli już wystartuje to często się zawiesza lub restartuje.

Z góry dzięki za sugestie

[#2] Re: A4000 i chip RAM

@biax, post #1

Z tego co pamietam ja wkladalem tam 4 i 8 mb i ladnie dzialalo.

[#3] Re: A4000 i chip RAM

@biax, post #1

Ja mam A4000 z wersją płyty "D". Ona ma na stałe już wlutowaną pamięć CHIP na płytę. Jest tego równe 2MB. Jednak z tą Amigą dostałem książkę, która opisuje właśnie starsze modele płyt. Tak więc jeśli chodzi o sim wkładany w slot CHIP-ram, to napisali że może to być 1MB albo 2MB.
[#4] Re: A4000 i chip RAM

@kmilota, post #3

A 4M or 8M SIMM may work as a replacement for the 2M Chip RAM SIMM, although only 2M of Chip RAM will be provided, or possibly only 1M, depending on the A4000. Later model A4000s have the Chip RAM soldered onto the motherboard. . Surs zrodlem zwany: http://wonkity.com/~wblock/a4000hard/msimmpro.html . Oczywiscie 4, czy 8 mb jest widziane jako 2mb.

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2008 09:27:36
[#5] Re: A4000 i chip RAM

@Fazior, post #4

Dzięki bardzo. Mam killka simmów, ale coś nie teges .....
Istnieje możliwość, że coś innego może być uszkodzonego ? Amiga raz startuje i pojawia się "dyskietka", czasami przy włożeniu dysku do floppa jest zwiecha, czasami załaduje z dyskietki system 3.1 i działa przez chwilkę - potem zwiecha, czasami wogóle nie startuje. Cholera ja to mam pecha ... :(

[#6] Re: A4000 i chip RAM

@biax, post #5

Rozebrac, wyczyscic, ew zalozyc gumki na simki coby docisk byl. Ja w swoim egzemplarzu trzymalem na plycie tylko simma do chip ramu podociskany gumkami, z fastu zerezygnowalem bo wszystkie te badziewiaste plastikowe podstawki byly polamane. Edit, albo pomecz Mistera on na pewno zlokalizuje przyczyne:D.

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2008 11:56:28
[#7] Re: A4000 i chip RAM

@Fazior, post #6

Fazior, czyli raczej obstawiasz sprawę mechaniczną - styki, brud itp. Mam nadzieję, że płyta główna nie jest padnięta. AAAA, zapomniałem....używam A3640. Może coś z nią nie tak ?

[#8] Re: A4000 i chip RAM

@biax, post #7

Z tego co pamietam to u mnie w a4k z romem 3.0 mialem problem z setpatchem z osa 3.1 i amiga zaliczala petle smierci (ciagly reset).

[#9] Re: A4000 i chip RAM

@Fazior, post #8

Mam romik 3.1

[#10] Re: A4000 i chip RAM

@biax, post #5

Trochę mało danych podałeś.
- jaka wersja płyty głównej?
- czy masz na płycie procesor, czy tylko na karcie procesorowej?
- jak masz ustawione zworki?
- jaka wersja ROMów (może romy są dla A1200)?
- jakie simmy używasz?
[#11] Re: A4000 i chip RAM

@kmilota, post #10

Racja, za mało danych. Jak wrócę do domu, dokładnie spisę wszystkie dane i od razu podam. Dzięki.
Tak na gorąco (co pamietam):

- Rewizja płyty - chyba C
- procesor na karcie procesorowej (A3640 25MHz)
- zworki od karty procesorowej ? czy na płycie głównej ?
- romy chyba są z A4k, na romach z 1200 chyba nie ruszy ?
- simmy jednotronne, muszę zweryfikować ich czas dostępu, w slocie chip ramu testowałem 70ns

Wrzucę dane wieczorkiem

Dziękuję

[#12] Re: A4000 i chip RAM

@biax, post #11

> zworki od karty procesorowej ? czy na płycie głównej ?

Oczywiście na płycie głównej. Na tej karcie procesorowej którą masz, nie powinno się przestawiać zworek.
A jeśli chodzi o płytę główną, to chodzi mi o zworki:
J852, J351, J100, J104, J151 i J213(tej zworki z oczywistych względów nie ma moja płyta główna).
[#13] Re: A4000 i chip RAM

@biax, post #1

Czołem

Z Chipem w A4K są schody jak diabli - niezaleznie jak ustawisz zworki - one zmieniają konfigurację Fastu z Chipem mają zero wspólnego.
Ja mam atm starego simma 80ns który mi chodzi i widzi go jako 2MB.
Wszystkie inne, a mam ich z 40 szt od 4m do 16m albo nie widział, albo widział jako 1 MB. Zastrzegam że większość z nich była jednostronna, być może simm powinien być dwustronny - sprawdzę dokładnie w swojej i dam znać.

[#14] Re: A4000 i chip RAM

@Rembrand, post #13

> Z Chipem w A4K są schody jak diabli

Ciekawe dlaczego. Owszem moja A4000 ma CHIP na stałe wlutowane w płytę główną, ale z tego co wiem, to wszystkie A4000 (które mają CHIP w simie) były sprzedawane z CHIPem. Dlatego dziwi mnie fakt, że ktoś szuka odpowiedniego sima dla A4000.

A może problem jest w tych 80ns i szybsze simy nie działają?
[#15] Re: A4000 i chip RAM

@kmilota, post #14

tak, problem w tym że większość A4K padła ofiarą wszelkiego rodzaju specjalistów, mieszaczy kombinatorów i innych pajaców którzy nie bardzo wiedzieli z czym mają do czynienia. Na 4 szt A4K które oglądałem wszystkim coś brakowało, miały coś ułamane, pamięci powkładane byle jakie i byle jak.
Mnie doprowadzenie mojej do porządku zajęło sporo czasu i trochę pieniędzy.

Druga rzecz że co strona to inaczej piszą o pamięciach. Niektóre website'y piszą że jednostronne, niektóre że dwustronne, niektóre ze tylko FPMy niektóre że EDO też chodzą.

Z mojej praktyki - większość EDO idzie ale ja mam FPMy jednostronne do fastu.
SIMM jednostronny poza tym lepiej wchodzi do tych poronionych podstawek ale nie może byc ani za wysoki, ani za niski :))

A ta płyta co masz z chipem na płycie jest świetna - masz też chyba podstawkę pod baterię CR a nie akumulator niklowo kadmowy?

[#16] Re: A4000 i chip RAM

@biax, post #1

zrób zdjęcie płyty głównej a przedewszystkim karty procesorowej - masz już dobrze przelutowane kondensatory?

[#17] Re: A4000 i chip RAM

@Rembrand, post #16

Witajcie

Jasne, zrobię zdjęcie płyty głównej oraz A3640. Wracając do posta odnośnie kombinatorów i szpecy. Niestety moja Amiga padła ofiarą takich "specjalistów" - szabrowników. Dostałem sprzęt bez oryginalnego simma chip RAM-u. W rezultacie bujam się już jakiś czas z tym problemem i jakoś końca nie widać :(

[#18] Re: A4000 i chip RAM

@Rembrand, post #15

> A ta płyta co masz z chipem na płycie jest świetna - masz też chyba podstawkę pod baterię CR a nie akumulator niklowo kadmowy?

Tak, płyta jest świetna i nie miałem nigdy z tą A4000 większych kłopotów. A co do tej podstawki, to jest nieprawdą. Niestety jest to na stałe przylutowana bateria 3V. Padła ona po 5-ciu latach i musiałem ją wyrwać i podłączyć do zewnętrznego złącza właśnie podstawkę na baterie 3V. Teraz jak pada bateria, to sobie ją spokojnie wymieniam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem