[#1] Amiga 1200 i LCD
Czy można podłączyć do Amigi 1200 klasyczna monitor LCD 19' ? Czy wszystko będzie wporządku z roździelczościami ? Czy gry będą się odpalały poprawnie i czy może się coś uszkodzić podczas takiego podłączenia ? Posiadam przelotke RGB-VGA - dziękuję

PS.Czy takie zestawienia Amiga 1200 klasyczna + LCD ma sesns.

[#2] Re: Amiga 1200 i LCD

@mr.bart, post #1

Można, ale samo podłączenie obrazu Ci nie da, trzeba przekopiować do Devs:Monitors sterowniki, chcociażby multiscan, dbpal, dbntsc, vgaonly, ponadto chyba trzeba dać wpis w startup-sequence (ale nie mam pewności, trzy trzeba, i jaki on dokładnie był), restart systemu, i w prefsach możesz ustawić tryby graficzne, które pojawą się po instalacji sterowników, ja działam na multiscan:productivity 640x480. Na LCD wygląda to całkiem ładnie, i jest dużo wygodniejsze, niż inne tryby "telewizyjne", przyjazny aspect ratio i więcej ikonek na pulpicie się mieści :)

Niestety, kiedy odpalisz cokolwiek co odpali się w trybie PAL, obraz zniknie, i wtedy albo reset, albo musisz wyśietlić obraz w inny sposób. Ja np mam dodatkowo tuner TV zewnętrzny, a amidze dorobiłem s-video. Tryby PAL (czyli większość gier) oglądam sobie na LCD przez tuner TV, a system bezpośrednio przez przelotkę.

Przyda się też monitor z 2 wejściami. dvi-d mam do PC, do d-sub podłączony jest tuner TV. Tuner posiada wejście s-video oraz wejście d-sub, do którego podłączona jest własnie przelotka. kiedy PC nie jest włączony, a włączę amige, obraz automatycznie zostanie wykryty przez monitorek, jak chcę coś w PALu wyśietlić, włączam 1 przyciskiem pilota tunerek. Jak w między czasie włączę PC, to się przełączę w menu monitora. I git. Wszystko na 1 biórku, nie muszę Ami targać do pokoju, żeby podłączyć ją do TV. Obraz przez przejściówkę jest świetny, z s-video pozostawia wiele do życzenia, ale i tak znacznie przewyższa obraz z composite. Niestety na tych cyfrowych odbiornikach musisz się liczyć z przeplotem, co może irytować w dynamicznych grach. Najlepszy obraz osiągniesz na klasycznym analogowym TV z kineskopem i obrazem rgb ze złacza scart. Problem w tym, że taki 21' TV na biórku zapewne się nie zmieści, pomijając to, że w takiej odległośći oczy będą Ci się chować z tyłu głowy.

Można jeszcze zainswestować w scandubler, ale to dość droga inwestycja. parenaście PLN będize kosztowało zrobienie s-video, a tuner 100-150, zleży jakiej klasy. Ja za swój dałem 160 PLN

Sprawa jest jeszcze taka, że mogą być problemy z przegrzewaniem się układu Alice, bo pracuje z podwójną częstotliwością. Ja, mimo, iż nie miałem żadnych artefaktów na ekranie, przylepiłem jej monetę 2PLN, nagrzewa się dość mocno.

[#3] Re: Amiga 1200 i LCD

@Bagheera, post #2

A nie lepiej kupić TV LCD. Masz wszystkie wyjścia co trzeba.
[#4] Re: Amiga 1200 i LCD

@Arbuz, post #3

może i lepiej, ale lcdtv to koszt ~1000 PLN, lcd+tuner można mieć na poziomie za około 500 pln

[#5] Re: Amiga 1200 i LCD

@mr.bart, post #1

jest identycznie jak w przypadku zwyklego monitora vga crt, czyli trybow pal nie wyswietlisz (czyli te z ktorych korzystaja najeczesciej gry), inna sprawa ze watpie zebys dostal monitor lcd o natywnej rozdzielczosci 640:480, a jak wiadomo jesli rozdzielczosc jest inna niz natywna to jakosc obrazu spada.

[#6] Re: Amiga 1200 i LCD

@Banderas, post #5

spada, ale 640x480 wygląda całkiem przyjemnie na moim 1280x1024. W każdym razie jest dużo bardziej konfortowo niż przy s-video

[#7] Re: Amiga 1200 i LCD

@Bagheera, post #4

TV LCD - masz PAL i SVGA 21" kosztuje nowy ok.600zł - w Makro lub Selgrosie - są też mniejsze i niższe ceny...

[#8] Re: Amiga 1200 i LCD

@Bagheera, post #6

tak, bo jest to dwa razy mniejsza (nie do konca, ale blisko) no i piksele ida prawie 2x2. Wlasciwie jak mozesz to zamiesc zdjecie jak to wyglada, bo sam sie zastanawiam nad kupnem nowego monitora.

[#9] Re: Amiga 1200 i LCD

@zangief, post #7

Jaki model? Przydało by się, żeby miał wejście SCART, to raz, dwa przydało by sie, żeby miał deinterlace. No i dawał dobry obraz. Poczytaj komentarze: http://www.ppa.pl/artykuly/art_komentarze.php?idd=1&ids=3&id=1113

@ Banderas, konkretnie zdjęcie chcesz mieć czego? Zrobię, jak to spowrotem złożę i będę miał trochę czasu, póki co, moja Amy jest zdeasemblowana.

Co do monitora, kupiłem taki:

http://allegro.pl/item404694716_404694716.html

to mój pierwszy LCD w domu i jestem z niego zadowolony.

tuner mam taki:

http://www.encore-usa.com/product_item.php?region=us&bid=2&pgid=1&pid=394

Na allegro kupiłem go za 160 PLN

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2008 19:09:30
[#10] Re: Amiga 1200 i LCD

@Banderas, post #8

Mam Amigę spiętą z LCD 17' typu lowend ;) - klik i obraz jest ok, na całym ekranie, czcionki czytelne, nic nie mruga. wadą jest widoczna pikseloza. moim zdaniem jest to wygodniejsze niż telewizor czy crt 14 cali firmy crt 14 cali ;).

Tutaj kilka fotek niskiej jakości

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2008 19:26:23
[#11] Re: Amiga 1200 i LCD

@Bagheera, post #4

Zanabylem wlasnie LGM1921TA za 800zł, jest to 19calowy LCD z wbudowanym tunerem TV. NA DVI mam PCta, na DSub Amiga (CV64/3D) i zostaje jeszcze jedno Eurozłącze i dwa wejścia video (chinch). Przełącza sić to dosyć wygodnie z pilota, główna niedogodność to wejścia dźwićku są przypisane do wejść video wićc trzeba albo dodatkowy przelacznik lub niezależne glosniki.
Ale WB w 1280x1024x16 wyglada przyzwoicie, niestety przelaczanie ekranów w tej rozdzielczosci trwa cokolwiek dlugo.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem