@mr.bart,
post #1
Można, ale samo podłączenie obrazu Ci nie da, trzeba przekopiować do Devs:Monitors sterowniki, chcociażby multiscan, dbpal, dbntsc, vgaonly, ponadto chyba trzeba dać wpis w startup-sequence (ale nie mam pewności, trzy trzeba, i jaki on dokładnie był), restart systemu, i w prefsach możesz ustawić tryby graficzne, które pojawą się po instalacji sterowników, ja działam na multiscan:productivity 640x480. Na LCD wygląda to całkiem ładnie, i jest dużo wygodniejsze, niż inne tryby "telewizyjne", przyjazny aspect ratio i więcej ikonek na pulpicie się mieści :)
Niestety, kiedy odpalisz cokolwiek co odpali się w trybie PAL, obraz zniknie, i wtedy albo reset, albo musisz wyśietlić obraz w inny sposób. Ja np mam dodatkowo tuner TV zewnętrzny, a amidze dorobiłem s-video. Tryby PAL (czyli większość gier) oglądam sobie na LCD przez tuner TV, a system bezpośrednio przez przelotkę.
Przyda się też monitor z 2 wejściami. dvi-d mam do PC, do d-sub podłączony jest tuner TV. Tuner posiada wejście s-video oraz wejście d-sub, do którego podłączona jest własnie przelotka. kiedy PC nie jest włączony, a włączę amige, obraz automatycznie zostanie wykryty przez monitorek, jak chcę coś w PALu wyśietlić, włączam 1 przyciskiem pilota tunerek. Jak w między czasie włączę PC, to się przełączę w menu monitora. I git. Wszystko na 1 biórku, nie muszę Ami targać do pokoju, żeby podłączyć ją do TV. Obraz przez przejściówkę jest świetny, z s-video pozostawia wiele do życzenia, ale i tak znacznie przewyższa obraz z composite. Niestety na tych cyfrowych odbiornikach musisz się liczyć z przeplotem, co może irytować w dynamicznych grach. Najlepszy obraz osiągniesz na klasycznym analogowym TV z kineskopem i obrazem rgb ze złacza scart. Problem w tym, że taki 21' TV na biórku zapewne się nie zmieści, pomijając to, że w takiej odległośći oczy będą Ci się chować z tyłu głowy.
Można jeszcze zainswestować w scandubler, ale to dość droga inwestycja. parenaście PLN będize kosztowało zrobienie s-video, a tuner 100-150, zleży jakiej klasy. Ja za swój dałem 160 PLN
Sprawa jest jeszcze taka, że mogą być problemy z przegrzewaniem się układu Alice, bo pracuje z podwójną częstotliwością. Ja, mimo, iż nie miałem żadnych artefaktów na ekranie, przylepiłem jej monetę 2PLN, nagrzewa się dość mocno.