[#1] PARnet vs SERnet
Pytanie co lepsze?
Czy szybkosc bedzie ta sama?
Czy dobor polaczenia uzalezniony jest jedynie od tego jakie zlacze mamay aktualnie wolne?
[#2] Re: PARnet vs SERnet

@stebel, post #1

PARnet będzie szybszy.
A najlepiej i tak normalny LAN...
[#3] Re: PARnet vs SERnet

@stebel, post #1

stebel napisał(a):

> Pytanie co lepsze?

Zależy jak na to spojrzeć.

> Czy szybkosc bedzie ta sama?

Nie.

> Czy dobor polaczenia uzalezniony jest jedynie od tego jakie
> zlacze mamay aktualnie wolne?

Trochę dziwne pytanie. Dobór połączenie jest uzależniony od Twojego wyboru. A to co wybierzesz jest z kolei uzależnione od tego czym się będziesz kierował, czyli ogólnie z Twojego pytania wynika błędne koło ;)

[#4] Re: PARnet vs SERnet

@stebel, post #1

I tak szybszy i uniwersalniejszy będzie Spider.
[#5] Re: PARnet vs SERnet

@kmilota, post #4

I pewnie jeszcze tańszy?

[#6] Re: PARnet vs SERnet

@stebel, post #1

Parnet (jest też wersja oprogramowania zwana Pronet, obsługująca połączenie zarówno przez parallel jak i serial) daje 50 - 70 kB/s, sernet jakieś 10x mniej. To podstawowa różnica.
[#7] Re: PARnet vs SERnet

@GumBoy, post #5

A gdzie ja napisałem że tańszy? Po prosty lepszy i wygodniejszy niż przestarzałe par i ser w Amidze. Od czasu posiadania Spidera nic nie mam podpięte do tych portów.
[#8] Re: PARnet vs SERnet

@kmilota, post #7

Ale wiesz, jak ktoś pyta o wybór między dwoma rozwiązaniami, to zakładam, że jest powód, że się do nich ogranicza.

On nie pytał o Spidera, tylko o wybór pomiędzy szeregowym a równoległym portem, i raczej niewiele mi pomogłeś.

[#9] Re: PARnet vs SERnet

@kmilota, post #7

dokladnie, nie chodzi mi tu o dywagacje na temat zastosowania mediatora, bo w moim przypadku to raczej niemozliwe, gdyz zamierzam polaczyc A500 z A1200, w ten sposob ze system na A500 startowalby na pocztaku z dyskietki i po zamontowaniu urzadzenia PArnetu luib SERnetu dalsze startowanie 500tki odbywaloby sie juz plikow znajdujacych sie na dysku twardym w A1200
[#10] Re: PARnet vs SERnet

@stebel, post #9

Na Aminecie masz gotową "dyskietke" do obslugi Parnetu.
http://aminet.net/package/comm/net/ParBENCH31

A jesli chodzi o "tanie" wyposażenie A500 w twardy dysk to mam pewien pomysl.
Jesli zadziala to opisze cala operacje na ppa.
[#11] Re: PARnet vs SERnet

@GumBoy, post #8

Jak już jesteś taki dokładny, to przeczytaj jeszcze raz zadane pytania. Nie sądzę abym odpowiedział nie na temat.
Jakby autor od razu zadał konkretne pytanie, z przykładem zastosowania, jak napisał później, to nawet nie zabierałbym głosu w dyskusji.
[#12] Re: PARnet vs SERnet

@kmilota, post #11

kmilota napisał(a):

> Jak już jesteś taki dokładny, to przeczytaj jeszcze raz zadane
> pytania.

Przeczytałem. "Parnet vs Sernet" w temacie posta i pytanie "Co szybsze?"
w treści.

To mi przypomina sytuację jak gość się pyta o radę który z dwóch modeli Fiata ma wybrać, a ktoś mu mówi by wziął Mercedesa (nazewnictwo przypadkowe).

> Nie sądzę abym odpowiedział nie na temat.

Odpowiedziałeś. To nie było teoretyzowanie na temat sieciowania na Amidze, tylko pytanie odnośnie dwóch konkretnych rozwiązań.

> Jakby autor od razu zadał konkretne pytanie,

Czy pytanie co jest szybsze i lepsze, Parnet czy Sernet jest mało konkretne?

[#13] Re: PARnet vs SERnet

@Norbert, post #10

A na PPA jest podobny zestaw instalacyjny do ProNetu, wraz ze stosownym artkiem/szkółką.

[#14] Re: PARnet vs SERnet

@stebel, post #1

jesli chesz polaczyc dwie amigi i wymieniac miedzy nimi dane to lepiej wybierz par (szybszy), a jesli chodzi Ci o gry to lepszy serial bo wiecej gier to obsluguje.

[#15] Re: PARnet vs SERnet

@Banderas, post #14

Tak po prawdzie, to PAR gry chyba w ogóle nie obsługują. Przynajmniej ja sobie takiej nie przypominam.

[#16] Re: PARnet vs SERnet

@GumBoy, post #15

A jednak:)

http://www.amiga-online-games.de/gamelist.php?menue=SNetworktyp&Suchanfrage=%arne%&Attribut=netzart

[#17] Re: PARnet vs SERnet

@Banderas, post #16

Wow. Aż dwa bliżej nieznane tytuły :)

[#18] Re: PARnet vs SERnet

@GumBoy, post #17

Bliżej nieznane? Jeden sam tłumaczyłeś... :P
[#19] Re: PARnet vs SERnet

@madman15, post #18

Nie no, Duela kojarzę akurat z tytułu, ale chodziło mi o to, że ogólnie średnio znane, nie że mi nieznane.

Swego czasu tłumaczyłem wszystkie locale jakie mi w ręce wpadły i prawdę powiedziawszy, nawet nie jestem pewien czy w niego w ogóle grałem :)

[#20] Re: PARnet vs SERnet

@GumBoy, post #12

> Czy pytanie co jest szybsze i lepsze, Parnet czy Sernet jest mało konkretne?

Tak nie zostało zadane pytanie. A temat jest wielce ogólnikowy, więc także pasuje pod USB. Sam używam programu który przekierowuję polecenia z PAR na USB. Poleceniem : ParallelPatch usbparallel.device 0 przemieniam USB na szybki PAR. Tak drukuję ze starych Amigowych programów, a może jest i ktoś co zrobił na tym PARnet.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem