[#1] Używanie Amigi z monitorem (S)VGA
Na początek witam serdecznie wszystkich Amigowców:)

Ja sam jestem posiadaczem Amigi od połowy lat 90, chociaż miałem sporą przerwę w jej użytkowaniu... Ale zawsze można wrócić do korzeni, co robię od ostatnich paru miesięcy;)

Na temat: mam przejściówkę Commodore'a do monitorów (S)VGA i chcę podłączyć moją A1200 do rzeczonego sprzętu. Mam tylko jeden problem/wątpliwość: jak ustawić system na któryś z trybów VGA? Nie mogę tego zrobić na amigowym monitorze (jeszcze się zesmarzy albo co), ani na pecetowym (bo przecież w ogóle nic nie będzie widać... albo też się zesmarzy;))

No więc - co z tym zrobić?

I dwa pytania dodatkowe: co to jest ten sterownik VGAOnly? Słyszałem, że w jakiś sposób promuje on tryby VGA Amigi, aby były "bardziej zgodne" z monitorami 31,5 kHz...?

Czy są dostępne (Aminet...?) sterowniki monitorów, które pozwalają na Amidze osiągnąć np. 800x600 w przyzwoitym odświeżaniu i bez przeplotu?

Z góry dziękuję za rady:)

[#2] Re: Używanie Amigi z monitorem (S)VGA

@StarDust, post #1

poprostu wrzucasz odpowiednie sterowniki do devs:monitors, odpalasz je ustawiasz w screenmode i zapisujesz. Wszystko na amigowym monitorze, nic sie nie stanie, po zapisie podlacz ten (s)vga i bedzie dzialac.

[#3] Re: Używanie Amigi z monitorem (S)VGA

@StarDust, post #1

monitora vga nie usmażysz, po prostu nie wyśietli Ci się obraz. podłącz Amy do TV i do monitora vga. (albo do tuneraTV) Na dyskietce chyba storage jest sterownik multiscan, przekopiuj go do systemu do devs:monitors, reboot, i w prefsach ustaw multiscan:productivity 640x480. obraz na monitorze się pojawi, a na TV popsuje. Zakładam, że masz hdd z zainstalowanym systemem i conajmniej 4mb fastu, +fblit.

U mnie w tej rozdziałce, na 040 i 32 mb ramu system wygląda całkiem ładnie w 64 kolorach, i chodzi całkiem przyzwoicie.

[#4] Re: Używanie Amigi z monitorem (S)VGA

@Banderas, post #2

Super, dzięki:) Faktycznie z amigowym monitorkiem nic się nie stało (tylko wszystko zaczęło "skakać"))

OK
[#5] Re: Używanie Amigi z monitorem (S)VGA

@Bagheera, post #3

Również wielkie dzięki, też wszystko się zgadza :) Najwyraźniej za dużo nasłuchałem się ekspertów mówiących co to się nie stanie z monitorem jak poda się niewłaściwy sygnał.

Multiscan - świetny, jak system się odpalił to opad szczeny od razu... Wreszcie można coś zrobić w wyższej rozdzielczości bez wypływania oczu po 5 min. ;) Nie spodziewałem się, że aż tak dobrze to będzie wyglądać:)

Nawiasem mówiąc, podsunąłeś mi świetny pomysł jak uniknać ciągłego przełączania monitorów - ten amigowy podłączę orzez Composite, do gier ujdzie.

Config mam dokładnie taki jak napisałeś, czyli HDD (1,3 GB - 2,5 calowy), do tego 4MB Fast + koprocesor (68882 @ 40 MHz). Dlatego o 64 kolorach to mogę na razie pomażyć;) Miałem co prawda kupic kartę turbo, ale coś mi "nie wychodzi". Najpier to miał być Blizzard 1230, a potem stwierdziłem że to bez sensu i teraz nastawiam się bardziej na 1260... Tylko skąd go wziąć;)

Co to jest fblit?
[#6] Re: Używanie Amigi z monitorem (S)VGA

@StarDust, post #5

:) to dobrze, że wszystko działa ładnie. Mnie też się to bardzo spodobało, w końcu jako taki optyczny komfort :), i screenratio przyjazny. No i na normalnym monitorku.

Co do fblita, to program do przyspieszania systemu, tylko nie pamietam konkertnie, co on robił, czy przyspieszał operacje układów AGA, czy też forsował system do korzystania z fastramu, a nie chipu, ale to Ci powie już któryś z bardziej doświadczonych userów.

Ja zainstalowałem po prostu prekonfigurowany system, AmigaSYS3, tam już ten program był. Dla Twojego configa polecają raczej ClassicWB, ma mniejsze wymagania.

Ostatnia modyfikacja: 18.09.2008 17:07:48
[#7] Re: Używanie Amigi z monitorem (S)VGA

@StarDust, post #1

I dwa pytania dodatkowe: co to jest ten sterownik VGAOnly? Słyszałem, że w jakiś sposób promuje on tryby VGA Amigi, aby były "bardziej zgodne" z monitorami 31,5 kHz...?

Tak, chociaż i tak warto popracować nad trybami jakimś MonEd-em, albo poszukać na Aminecie już poprawionych driverów. Można w ten sposób z AGi jeszcze trochę wycisnąć. Cudów jednakowoż nie oczekuj. Może się też okazać, że trzeba na AGę nakleić radiator.

Czy są dostępne (Aminet...?) sterowniki monitorów, które pozwalają na Amidze osiągnąć np. 800x600 w przyzwoitym odświeżaniu i bez przeplotu?

Nie. Dodatkowo tryby Super72 (w ich zakresie leży 800x600) nie wyświetlą się na prawie żadnym monitorze SVGA, tylko na Amigowych multisyncach typu A1438.
[#8] Re: Używanie Amigi z monitorem (S)VGA

@StarDust, post #5

zainstaluj FBlita - nawet przy samym fascie powinien dać kopa grafice i zaoszczędzić chip ram
[#9] Re: Używanie Amigi z monitorem (S)VGA

@StarDust, post #5

kupuj bppc :P

[#10] Re: Używanie Amigi z monitorem (S)VGA

@Daclaw, post #7

Dzięki wszystkim za rady OK

MonEd'a spróbuję, może coś niecoś da się jeszcze ulepszyć Fblita też niedługo posadzę, bo przyspieszenie bardzo by się przydało (tym bardziej, że jeszcze nie mam karty turbo). AGA w VGA jest nieprawdopodobnie wprost wolna - dla testu uruchomiłem Gloom'a i wyciągał... 1-2 fps przy maleńkim ekraniku i pikselach... 4x4 (!!!). Na dodatek po wyjściu do Workbencha - od razu artefakty (ustapiły po paru minutach). Tak więc chłodzenie do rozważenia.

Do tej pory nie rozumiem skąd się wziął w Commodore ten chory pomysł, aby tak nakombinować z tymi trybami. Rozumiem 15 kHz - to dawalo zgodność z TV i było (wówczas) wielkim atutem Ami, ale po co te dziwadła typu 24 kHz??? Nie mogli dać normalnego supportu dla VGA i jakiś 'normalnych' trybów?

A bpcc to chyba (jak na razie;)) trochę za dużo dla mnie :P Ale nadal szukam Blizzarda 030 lub 060

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2008 13:32:21

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2008 13:33:25

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2008 13:33:38
[#11] Re: Używanie Amigi z monitorem (S)VGA

@StarDust, post #10

AGA w VGA jest nieprawdopodobnie wprost wolna - dla testu uruchomiłem Gloom'a i wyciągał... 1-2 fps przy maleńkim ekraniku i pikselach... 4x4 (!!!)

Gdy zakupisz kartę turbo przynajmniej Blizzarda IV z procesorem 68030/50MHz to Gloom będzie chodził całkiem szybko.

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2008 14:07:55
[#12] Re: Używanie Amigi z monitorem (S)VGA

@StarDust, post #10

Tryby o szybszym odświeżaniu i/lub większej rozdzielczości muszą pobrać w jednostce czasu znacznie więcej danych obciążając pamięć, co z kolei ogranicza dostęp CPU do tejże... chyba jedynym rozwiązaniem tego problemu byłoby przewidzenie osobnej dedykowanej pamięci graficznej (albo wpinanie osobnej karty graf zamiast wbudowanej grafiki), zamiast chip ramu który oprócz roli vram spełnia w Ami wiele innych, ważnych ról.

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2008 16:04:10
[#13] Re: Używanie Amigi z monitorem (S)VGA

@StarDust, post #10

z 040 też byś był chyba zadowolony, z tego, co się orejentuję, każde 040 jest szybsze od 030, nawet porównując taktowania 25 vs 50 Mhz

Niech mnie ktoś poprawi, jeżeli źle mówię.

Btw, ja na Alice przykleiłem monetę 2PLN "2PLNCooler" ;d

Grzeje się mocno, ale i nie tak jeszcze jak radiator na 040, na którym jajka mógłbym smażyć. Mimo to, chodzi stabilnie, i bez artefaktów.

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2008 17:12:16
[#14] Re: Używanie Amigi z monitorem (S)VGA

@StarDust, post #10

Do tej pory nie rozumiem skąd się wziął w Commodore ten chory pomysł, aby tak nakombinować z tymi trybami. Rozumiem 15 kHz - to dawalo zgodność z TV i było (wówczas) wielkim atutem Ami, ale po co te dziwadła typu 24 kHz???

Poczytaj specyfikację niedoszłych kości AAA - to dopiero był sen pijanego wariata.
[#15] Re: Używanie Amigi z monitorem (S)VGA

@Bagheera, post #13

Jakiś radiator chyba zamontuję, bo w przypadku dużego obciążenia (np. Gloom) artefakty się pojawiają, co znaczy że musi się grzać naprawdę mocno. Na szczęście mam sporo radiatorów od kart graficznych, także coś się znajdzie OK

O 040 też myślałem, ale trochę mnie odstraszyły pogłoski o kaprysach tych kart. Z drugiej strony są o wiele bardziej opłacalne cenowo od 030, bo są o wiele szybsze a tylko niewiele droższe.

Tak w ogóle, 030 nigdy nie schodzą (przynajmniej na Allegro) poniżej 300zł. Strasznie dużo, zwłaszcza że to sprzęt z połowy lat 90 oparty na technologii z lat 80

[#16] Re: Używanie Amigi z monitorem (S)VGA

@Daclaw, post #14

Serio może być jeszcze gorzej?? Aż musze rzucić okiem.. Commodore to miało 'szczęście' do poronionych pomysłów... tak jak nie chciało im się dać normalnego supportu dla stacji HD (bo wiązałoby się to ze zmianami w chipsecie), to wykombinowali z Chinonem stacje osiągające 1,76MB poprzez... wolniejszy obrót dyskietką (LOL)

[#17] Re: Używanie Amigi z monitorem (S)VGA

@StarDust, post #15

moje Apollo 040 kupiłem przez kup teraz za 350 PLN, nie mam z nim ŻADNYCH problemów. Niestety jest to raczej kwestia szczęścia, biorąc pod uwagę wiek tych elementów.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem