[#1] CHECKSUM ERROR
Witam, piszë z ledwie odtworzonego systemu na Amidze z zapasowego dysku. Mianowicie spotkaîa mnie dziô bardzo niemiîa niespodzianka. Sypnëîy mi sië niemal jednoczeônie dwa dyski! Co prawda juű wczeôniej wyskakiwaîy checksum error, pare dni temu, ale ratowaîem owy stan przy pomocy DiskSalv2, który jednak nie pomógî. Niestety nie zdâűyîem zrobię backup'a. Wszystkie partycje wykazujâ checksum error, a nawet jeűeli skopiuje plik bez domniemanego bîëdu, i tak jest on uszkodzony. Czy nie ma na to juű űadnej rady? Nie "rzucaîem" tymi dyskami, podejrzewaîem nawet FastATA, ale na nowym dysku jest wszystko na razie ok. Jeűeli sâ jakieô szanse, by odzyskaę me projekty, to bëdë wdziëczny za okazanâ pomoc.

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2008 23:12:32

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2008 23:13:13
[#2] Re: CHECKSUM ERROR

@BagoZonde, post #1

Zawsze, gdy wyskakiwał mi checksum error winę ponosiła taśma sygnałowa, po zmianie na nową wszystko wracało do normy. Nadal masz awoją Ami w tej malowniczej rozsypce? Może przez przypadek taśma sygnałowa gdzieś się "złamała"?
[#3] Re: CHECKSUM ERROR

@APC74, post #2

Dziëki za podpowiedú, sprawdzë to zaraz. Choć.. na tej samej taômie uűywam wîaônie innego dysku i chodzi ok. Moűe coô na stykach?! Mam nadziejë..

Amigë mam juű îadnie w towerce :) od dawna. Ale i tak ciâgle mi sië w niej coô sypie. Dziëki za szybkâ odpowiedú..

Pozdrawiam i idë przepinać taômy, űal mi tylko projektów, bo programy i system to bym sobie podreperowaî. A na projektach jest choćby nowy, dokoďczony w 80% wyglâd tramwaju w ôrodku do gry Ondorr Drakmo i wiele innych.

Czeôć %_%

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2008 23:25:37
[#4] Re: CHECKSUM ERROR

@BagoZonde, post #1

Jeśli możesz, to podłącz jakiś PC-zasilacz do gniazdka, a na zasilaczu podłącz te dyski twarde/cdromy itp. Miałem też kiedyś takie problemy i to głównie przez dożywający końca amigowy zasilacz.

[#5] Re: CHECKSUM ERROR

@El Amigos, post #4

Witam w lepszym świecie:) Rzeczywiście zmieniłem taśmę i jest o niebo lepiej. Co prawda mam checksum error na każdej z partycji, ale dane NIE SĄ USZKODZONE. Rzeczywiście kiedyś gdzieś o tych taśmach czytałem, ale z niedowierzaniem. Teraz oznajmiam, że jednak coś w tym jest. Do końca tego nie rozumiem. A czy to wina zasilacza? Możliwe, teraz we wszystko już uwierzę. Dzięki bardzo serdeczne za pomoc!! No i grafiki wnętrza tramwaju do Ondorrka nienaruszone, ufff :).

Jeszcze raz pozdrawiam!!

[#6] Re: CHECKSUM ERROR

@BagoZonde, post #5

Nie zapomnij zrobic backupu, przynajmniej na dwoch plytach.
[#7] Re: CHECKSUM ERROR

@Andrzej Drozd, post #6

Wiem właśnie! Zrobię to dziś, gorzej tylko z projektami, bo tam co chwila coś "nowego" się pokazuje i każdej straconej rzeczy bardzo szkoda. Na szczęście wszystkie strony, które mam w sieci - backupuję na dysk, a jeżeli dysk odmówi posłuszeństwa to i tak mam zabezpieczenie na serwerze. Może więc warto robić backup.. na serwer? Najlepszy byłby pendrive, ale kto widział Amigowca jak podpina pendrive do Amigi classic? Nie wielu takich szaleńców.. a chciałbym być jednym z nich $_$.

[#8] Re: CHECKSUM ERROR

@BagoZonde, post #7

> Najlepszy byłby pendrive, ale kto widział Amigowca jak podpina pendrive do Amigi classic? Nie wielu takich szaleńców.. a chciałbym być jednym z nich $_$.

Ja podpinam do Amigi classic różne rodzaje pamięci masowych przez USB. Ale to nie dla backupu tylko dla wymiany danych. Backup to robię na drugim twardzielu siedzącym w Amidze. Jest szybciej jak trzeba coś znaleźć, szczególnie jak robię backup programem Diavolo.

Aha. I nie uważam się za szaleńca.
[#9] Re: CHECKSUM ERROR

@kmilota, post #8

Kmilota, broń Boże nie chciałem Cię obrazić!! "Szaleńca" w pozytywnym tego słowa znaczeniu :) moim zdaniem. Bo jednak trochę drogo, w ogóle wszystko za drogo wychodzi do classica, w którego włożyłem sporo pieniędzy. Za 150,- złotych dokupiłbym sobie urządzonko umożliwiające posiadanie choćby jednego gniazda USB, ale powyżej tej sumy to jednak już troszkę za dużo jak na moje skromne budżety.

Jest jeszcze możliwość backupu na CD-RW ale nie do końca jestem przekonany do niezawodności tego rozwiązania w porównaniu właśnie z pendrive.

[#10] Re: CHECKSUM ERROR

@BagoZonde, post #9

Jeśli już upierać się na pamięciach Pendrive a właściwie Flash to może Compact Flash? 2GB to już około 25zł a przelotkę na CF ma się już za 15zł. Pytanie tylko czy masz "skątowaną" PCMCIĘ jeśli masz towerkę...

Też bym chętnie sprawił sobie USB na port zegarka, jednak koszta również mnie przerażają... A zegarek to jedyna możliwość do desktopa...

[#11] Re: CHECKSUM ERROR

@BagoZonde, post #9

Używam CD-RW (TDK) i DVD+RW (OMEGA) do backupów od 5 lat. W przypadku DVD+RW mam 3 sztuki, które zapisuję cyklicznie co tydzień - dzięki czemu mam ciągle kopie z 3 tygodni do tyłu. W przypadku CD-RW zapis jest nieco rzadszy bo mam 4 sztuki. Jak na razie wszystkie nośniki działają bez problemów.
[#12] Re: CHECKSUM ERROR

@BagoZonde, post #9

Wiem że ten "szaleniec" to w pozytywnym znaczeniu :) Tylko napisałem to tak poważnie, bo sam nie byłem tego pewien, czy ja nie jestem faktycznie takim "szaleńcem". Ostatnio już chciałem kupować AmigaOS4.0, ale się wstrzymałem. Czekam na elboxowego SharkaPPC. Może na nim od razu będzie działać AmigaOS4.1?

No dobra, zboczyłem z tematu, już kończę.
[#13] Re: CHECKSUM ERROR

@Radek, post #10

Ale czy podłączę do PCMCIA owe CF jeżeli mam do niej podłączoną sieciówkę?

My wszyscy to pozytywne waryjaty :P

Podłączyłem kompa na dwa zasilacze, zobaczę czy będzie stabilniej, bo i tak cuda mi się dzieją z checksum error'em.

[#14] Re: CHECKSUM ERROR

@BagoZonde, post #5

Z tymi taśmami to dziwna sprawa (w Amidze) jest. Wiele takich, które odłożyłem na bok jako uszkodzone po podłączeniu do nich dysku twardego/cd-romu do peceta wszystko gra. A na Amidze są problemy. Potem kupiłem jeszcze ze 2 nowe taśmy i sytuacja się poprawiła na jakiś tydzień. Później i tak były błędy (na Amidze, na PC wiele z tych "uszkodzonych" taśm do dziś działa z dyskiem/cd)

Zatem, jeśli po tygodniu/miesiącu zauważysz że błędy wracają - wymień zasilacz.

[#15] Re: CHECKSUM ERROR

@El Amigos, post #14

Dzięki za radę, właśnie zauważyłem, że zasilacz, do którego podpięte są dyski (250W) sprawia mi dziwne problemy. Raz dysk "resetował" a raczej próbował się włączać przez pare sekund co chwila "tykając" i to bardzo ostro. Myślałem, że talerz mi wyleci z dysku. Wymienić zasilacz to nie problem ale w ogóle nie wiem czy nie problem też z moim Apollo 040/40MHz. Na dwóch zasilaczach może i będzie lepiej z tym, że włączanie płyty i włączanie dysków to "niekomputerowe" rozwiązanie :D jako, że to dwa pstryczki, przerobienie tego na jeden pstryczek to temat trochę zawiły dla mnie, bo nie jestem pewien czy podłączony obwód, zachowa się jako połączony w gwiazdę czy co :P. Ogólnie takie przeróbki mnie nie interesują za bardzo. Kurde, ja chcę mieć stabilny sprzęt, przyzwyczaiłem się a tu nagle wiatr w oczy :/. Gash!

Na razie ciągnę wszystko na dwa zasilacze, na wymienionej taśmie, porobię backupy i sformatuję dysk. Na każdej partycji wyleciał mi plik .backdrop i przy uruchamianiu zgłaszany jest checksum error każdej partycji (oraz przy wchodzeniu na nią) ale partycje poza tym wyglądają na "zdrowe" po sprawdzeniu wszystkich katalogów choćby przez komendę DiskSize z Filemastera - tak więc wypalić wypali. Zrobimy backup, sformatujemy, nagramy od nowa i się zobaczy bo DiskSalv'a wolę już nie używać na tą przypadłość.

Ostatnia modyfikacja: 26.09.2008 01:34:10
[#16] Re: CHECKSUM ERROR

@BagoZonde, post #15

Z tym podłączaniem dwóch zasilaczy do jednego kompa to trzeba uważać. O ile się nie mylę (a gdzieś już o tym czytałem) to należy zmostkować masy tych zasilaczy, gdy pracując niezależnie może wystąpić różnica potencjałów na tych właśnie. Tzn. na jednym i drugim zasilaczu między masą a plusem będzie 12V, ale między masami tych zasilaczy może wystąpić różnica potencjałów np. 0.5V. To też może powodować dziwne problemy.

Pozdrawiam!
[#17] Re: CHECKSUM ERROR

@BagoZonde, post #9

Jest jeszcze możliwość backupu na CD-RW ale nie do końca jestem przekonany do niezawodności tego rozwiązania w porównaniu właśnie z pendrive.

Wlasciwie o takiej formie backupu myslalem. Wiadomo ze zwykle plyty sa po zlotowke, ale lepiej robic backup na CDRW. CDRW sa zdradliwe i dlatego lepiej robic na dwoch. Jedna czysciscic calkowicie, natomiast na drugiej mozna zabawic sie w multisesje, poniewaz czasami warto powrocic do starszych pomyslow. :)
A po roku mozna zrobic podsumowanie i calosc zrzucic w dwoch archiwach lha i np. zip na normalna plyte.
[#18] Re: CHECKSUM ERROR

@BagoZonde, post #7

Hej Barti!

Sam przecież dobrze znasz jedną szaloną ofcę, która przez długi czas podłączała różne rzeczy do USB w swoim klasiku i tak jej już zostało!! :D Wiesz jaka to wygoda!? :)
[#19] Re: CHECKSUM ERROR

@R-Tea, post #18

Nie dla portfela niestety, Arti :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem