[#1] opus5 i kolorki
zainstalowalem sobie opusa5 i zauwazylem, ze kolory ikon i stronek w ibrowse sie znacznie pogorszyly w stosunku do zwyklego wb, zauwazylem tez ze jak w informacji o ikonie kolory sa normalne, ale tylko w przypadku ikon dyskow.
tak to wyglada:
http://img89.imageshack.us/my.php?image=24305856il7.png
System pracuje pod AGA w VGA i 64kolorach

druga sprawa jak widac na screenshocie (informacja o partycji) pojemnosc dysku jest conajmniej dziwnie wyswietlana, dzieje sie tak samo przy partycjach do 4Gb jak i wiekszych, z tym ze przy 4gb na gornej belce w okienku jest prawidlowo, przy tych drugich pokazuje znacznie mniej, wszystko chodzi pod OS3.9 wiec dysk pod WB byl rozpoznawany prawidlowo.

Co z tym moge zrobic?

Aha czy istnije jakis inny ROM Update niz ten z BB1 i BB2? bo cos sie kurde chrzani jeszcze przy starcie amigi, po lampkach widac ze update z BB1 sie szybko laduje, reset i... gowno, lampka swieci przez jakis dluzszy czas zanim zacznie mrugac i wczytywac sie sytem. Przy update z BB2 jest tak samo, tylko ze mozna czekac w nieskonczonosc a system i tak sie nie zacznie ladowac. Mam dysk Segate 2,5" 40gb.

Ostatnia modyfikacja: 08.10.2008 16:26:02
[#2] Re: opus5 i kolorki

@Banderas, post #1

U mnie z kolorkami nie działo się nic dziwnego. Odnośnie dysków to też mam takie cyrki, ale nie wiem czy ma to jakieś negatywne skutki. Kliknij prawym guzikiem myszy na ikonkę dysku i poszukaj tam czegoś w stylu Informacje o dysku (nie pamiętam). W każdym bądź razie wyskoczy ci okienko z kołowym wykresem przedstawiającym zajęcie dysku (coś podobnego jest w windowsach) i tam wielkości powinny się zgadzać.

Ostatnia modyfikacja: 08.10.2008 16:28:33
[#3] Re: opus5 i kolorki

@Malin, post #2

no wlasnie z tym wykresem to tez nie zaciekawie, bo dla niego 10gb to jest 2gb, no ale coz, zobaczymy jak przekroczy ta liczbe i co napisze, a jaka masz dokladnie wersje opusa? ja mam 5.82

[#4] Re: opus5 i kolorki

@Banderas, post #1

Kolorki musisz sobie sam poprawić na FUllPaletem.
Pojemność dysków niestety tak jest wyświetlana - nic z tym nie zrobisz :(
O ile wiem (i logicznie myśląc) nie ma innych ROM updejtów.

[#5] Re: opus5 i kolorki

@11MASTEr, post #4

hmm dziwne z tymi kolorami... Teraz odpalilem go w 256kolorach, oprocz tego ze ikonki na toolbarze w listerze sie poprawily, to doszedl do tego co bylo jakis bezsensowny zielony, a reszta jak byla tak jest. Najgorzsze jest to, ze wyglada wszystko jak by tych kolorow bylo mniej, (nawet po zwiekszeniu palety)
Jezli sam poprawie palete to bedzie lepszy efekt, ale nie bedzie tak jak bylo pod wb.

[#6] Re: opus5 i kolorki

@Banderas, post #5

Bardzo dużo szarości w tej twojej palecie i zapewne dlatego masz problemy z kolorami. Odnośnie źle wyglądających ikon, to wygląda na to, że masz źle ustawione kolory nr. 4 oraz cztery ostatnie w palecie i stąd te dziwne plamy na ikonkach.

U Ciebie wygląda to tak:
http://www.apc74.ppa.pl/T/z.jpg

A powinno być zdaje się tak:
http://www.apc74.ppa.pl/T/a.png

składowe RGB kolorów:
4. 123, 123, 123
5. 175, 175, 175
6. 170, 144, 124
7. 255, 169, 151
8. 000, 000, 255

Poza tym zainteresuj się:
http://aminet.net/biz/dopus/DOpusPatch8182C.lha
To patch na nowe ikony w WB 3.5 i WB3.9

Odnośnie błędnego wyświetlania rozmiaru dysku to zostało to naprawione w DOpusie 5.81.
Jaką wersję masz aktualnie? Bo na Aminecie leżą łaty...
http://aminet.net/biz/dopus/DOpusPatch8081C.lha

Ostatnia modyfikacja: 08.10.2008 19:26:50
[#7] Re: opus5 i kolorki

@Banderas, post #3

Też chyba 5.82

[#8] Re: opus5 i kolorki

@APC74, post #6

a wiec mam wersje 5.82, tylko troszke dziwnie zaisntalowana, otoz wrzucilem sobie normalnie przez installera wersje 5.5 i stwierdzilem iz ta wersja jest troszke malo funkcjonalna, wiec przekopiowalem ta z amikita (poprostu podmienilem foldery "opus5") tu moze byc jakis problem bo mozliwe ze gdzies na dysku siedza pilki jeszcze z opusa 5.5, a powinienem je podmienic na te z nowszej wersji.
Co do ikonek dyskow to te czarne plamy to bylo poprostu przezroczyste miejsce, wylaczylem to w opcjach i jest dobrze, ale i tak inne ikonki sa ubozsze w kolory, zmienilem palete na taka jak mi podales, w efekcie nic sie nie zmienilo, ale za to mam inne kolory aktywnych okienek niz takie jakie sobie ustawilem w opcjach. (chociaz tam jest niby dobrze)
Bawilem sie tez full palette i udalo mi sie jakos uzyskac normalny wyglad szuflad, gorzej z reszta...
Po za tym denerwuje mnie niebieskie tlo (przy wiekszej palecie bylo zielone...) w ppa (mam ustawiona czarna skorke)

[#9] Re: opus5 i kolorki

@Banderas, post #8

Opus trzyma raczej wszystko w swoim katalogu - tak mi się przynajmniej wydaje, bo po co inaczej dodawałby do user-startup wpisy w rodzaju:

PATH C: DOpus5:C ADD

czy jakoś tak... Chociaż, gdy instalujesz DOpusa jako Workbench Replacement, to instalator podmienia plik LoadWB z SYS:C na własny.
Ten plik również podmieniłeś (o ile instalowałeś DOpusa w tym "trybie")?
[#10] Re: opus5 i kolorki

@APC74, post #9

Opusa mam jako zamiennik, a mozesz mi podeslac ten LoadWb z opusa? bo nie mam teraz pc zeby sobie zgrac z amikita:)

[#11] Re: opus5 i kolorki

@Banderas, post #10

Nie ma takiej potrzeby -
skopiuj DOpus5:C/LoadDB do SYS:C i zmień mu nazwę na LoadWB. :)

EDIT: Ręka szybsza od mózgu ;) - przedtem przydałoby się zrobić backup starego LoadWB (tak, na wszelki wypadek). :)

Ostatnia modyfikacja: 08.10.2008 22:19:52
[#12] Re: opus5 i kolorki

@APC74, post #11

Instaler opusa sam robi backup komendy i zapisuje ją jako LoadWB_old.
A tymi paczami do magellena mnie rozwaliłeś :) trzeba będzie posprawdzać - dzięki za info.

[#13] Re: opus5 i kolorki

@11MASTEr, post #12

Installer DOpusa faktycznie robi robi sam backup i tak się stało u Banderasa, gdy instalował DOpusa 5.5. Jednak jak pisał w jednym z kolejnych postów "upgrade" do wersji 5.8x zrobił ręcznie przegrywając katalog z płyty. Pisząc o zrobieniu kopii LoadWB przy zamianie na tą z 5.8x miałem na myśli zrobienie kopii komendy LoadWB z DOpusa 5.5 - czyli tej, którą mu installer DOpusa 5.5 wrzucił do katalogu SYS:C przy instalacji programu.

Szczerze mówiąc - wątpię by coś tak prostego rozwiązało jego problem, ale spróbować nie zawadzi...
[#14] Re: opus5 i kolorki

@Banderas, post #1

Mając AmigaOS3.9 nie uruchamiaj Dopusa jako zamiennika Workbencha. W przeciwnym wypadku degradujesz dobie system.
[#15] Re: opus5 i kolorki

@APC74, post #13

A wiec dzisiaj odpalam ami no i dupa, przy pokazaniu sie pierwszej ikonki jest zwis (guru dokladnie), wiec przekopiowalem w dosie ten "nowy" loadwb i nic sie nie zmienilo, wczesniejsza instalacja nie zrobila backupu oryginalnego loadwb, wiec teraz mam lipe, do czasu kiedy kumpel wroci do domu, bo on ma wszystkie dyskietki, jak uda mi sie amige do zycia przywrocic to napisze co mi sie udalo osiagnac.
A i juz wiem dlaczego system tak dlugo sie laduje, otoz podczas ladowania systemu wyskakuje mi recobleble alert, bede musial pozniej obadac dlaczego.

[#16] Re: opus5 i kolorki

@Banderas, post #15

Jeszcze raz to napiszę. Mając AmigaOS3.9 z wszystkimi BB nie uruchamiaj Dopusa jako zamiennika WB. Czyli pozostaw oryginalne polecenie LoadWB, a tylko ikonę Dopusa wrzuć do WBStartupa. Zresztą instaler sam daje takie opcje. Nie będziesz miał wtedy problemów z ikonkami (bo AmigaOS3.9 lepiej i sprawniej to robi niż stary Dopus) i problemów ze złym odczytem dużych partycji (bo AmigaOS3.9 lepiej to robi niż stary Dopus).
[#17] Re: opus5 i kolorki

@kmilota, post #16

no wiec tak tez zrobie jak uruchomie amige.

[#18] Re: opus5 i kolorki

@kmilota, post #16

Mógłbyś rozwinąć myść dotyczącą "odczytu z dużych partycji"?

Problem z ikonkami jest znany. Po prostu opus obsługuje je właśnymi procedurami i nie zna formatu ikonek typu "glow" z OS3.9. Z tego co pamiętam to był jakiś patch do dodania obsługi ikonek z OS3.5 (podmieniało się jakieś biblioteki).

[#19] Re: opus5 i kolorki

@kmilota, post #16

A wiec wywalilem calkiem opusa i udalo mi sie uruchomic normalnego Workbencha, no to zainstalowalem na nowo 5.5, tak zeby sie uruchamial z Wbstartup i... sie wcale nie uruchamia:) pasek postepu dochodzi mniej wiecej do polowy i odrazu znika. Teraz szukam jakiegos update z 5.5 na 5.8, istenieje cos takiego?

[#20] Re: opus5 i kolorki

@Banderas, post #19

Nie, nie ma czegoś takiego. 5.5 to nawet nie Magellan I. Update było płatne.
[#21] Re: opus5 i kolorki

@madman15, post #20

to coz to w takim razie jest? zreszta i tak juz sobie go odpuscilem bo wiecej problemow z nim, niz pozytku...

[#22] Re: opus5 i kolorki

@Marek Szyprowski, post #18

> Mógłbyś rozwinąć myść dotyczącą "odczytu z dużych partycji"?

Trochę za ogólnie to ująłem. Chodzi o prawidłowy odczyt zajętego i wolnego miejsca na "dużych" partycjach. Dopus Magellan jako zamiennik Workbencha miał z tym problem (nie pamiętam już jego granicy), a uruchomiony na AmigaOS3.9 nie wykazuje już tych problemów.
[#23] Re: opus5 i kolorki

@Banderas, post #21

5.5 to po prostu 5.5 :) 5.6 to Magellan, 5.8 - Magellan II. 5.5 ma rzeczywiście funkcjonalność sporo mniejszą niż 5.8 chociażby jeśli chodzi o FTP - to z 5.5 było ślimakiem niemożliwym, to z 5.8 jest zaś całkiem żwawe (400 KB/s czasami notuję).
[#24] Re: opus5 i kolorki

@Banderas, post #21

Eeeee tam przesadzasz; z opusem jest tak, że trzeba po prostu dorosnąć do niego (czyt. zmienić tok myslenia). W moim przypadku udało sie dopiero za 3 lub 4 podejściem. Teraz już bym downgrejda do pustego osa nie zrobił- (choć czasami brak ikonek PNG...).

[#25] Re: opus5 i kolorki

@APC74, post #6

Jest jakaś różnica pomiędzy tymi patchami w wersji bez "C" i z tym "C". Ale nie wiem jaka - chyba tylko w dacie; jak wielkości dysków nie wyświetlał tak nadal tego dopus nie robi; jak nie ma ion PNG tak nie ma dalej itp. itd. itvp.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem