[#1] Podkręcanie A600
Zastanawiam się nad możliwością podkręcenia gołej (no może prawie- 2MB Chip i 0,5 PCMCIA) Amigi 600. Czy jest to możliwe? Pamiętam, że ewentalna zmiana zegara powoduje inne częstotliwości pracy pozostałych układów, np. nie da się zobaczyć PAL'u. Ale np. do A500 robiono kiedyś karty z praktycznie samym prockiem 68000 np. 14MHz lub nawet 28MHz. Spotkałem się też z jakąś kartą z prockiem 68010 i koprockiem 68881 (82 o ile pamiętam nie działał z 68000 i 10). Co możecie na ten temat powiedzieć?

[#2] Re: Podkrćcanie A600

@xtro, post #1

Są do A600 karty turbo z procesorem 030, ale trudno je dziś kupić.

[#3] Re: Podkrćcanie A600

@Olek, post #2

jest na allegro jedna.

[#4] Re: Podkrćcanie A600

@arti4-92, post #3

Chodzi mo o podkręcanie bez turbo 620/630.

[#5] Re: Podkrćcanie A600

@xtro, post #4

musisz se proca sprawić odpowiedniego co zniesie 14mhz(zdaje sie ze p12 na końcu), następnie odgiąć nóżkę do której jest podawane clk i podłączyć tam oscylator 14mhz :).

[#6] Re: Podkręcanie A600

@xtro, post #1

Mogę powiedzieć tyle, że jeśli nawet tanie turbo do samodzielnego wykonania, popularne w okolicach 1996 roku po publikacji w MA, da się zaadaptować do A600, to nie ma to wielkiego sensu z uwagi na brak pamięci fast. To się w A500 dawało załatwić np. MegaRamem, w A600 nie ma takiej możliwości (pomijając przypadek karty turbo z prawdziwego zdarzenia). Z tego powodu realny przyrost wydajności komputera będzie na poziomie 30%, a nie rzędu wielokrotności taktowania proca.

Ogólnie: A600 to ZŁO. Nietrafiony model, wypuszczony na rynek w złym czasie, trudny i drogi w rozbudowie. Jego pierwszą i ostatnią zaletą są małe wymiary, powinien przeto na zawsze pozostać konsolą do gier dla ubogich. Proszę zapamiętać i stosować.
[#7] Re: Podkręcanie A600

@Daclaw, post #6

Daclaw napisał(a):

> Ogólnie: A600 to ZŁO. Nietrafiony model, wypuszczony na rynek w
> złym czasie, trudny i drogi w rozbudowie. Jego pierwszą i
> ostatnią zaletą są małe wymiary, powinien przeto na zawsze
> pozostać konsolą do gier dla ubogich. Proszę zapamiętać i
> stosować.

Ee tam, nie przesadzaj. A600 była odmłodzoną A500+ z niektórymi ficzerami z A1200 - weź pod uwagę złącze IDE, PCMCIA. Czy model był nietrafiony można polemizować, ja i wielu moich znajomych w tym czasie kupiło A600 jako pierwszy komputer i powiem Ci, że dała mi wiele radości.

Małe wymiary to duży plus dla domowego komputera (zobacz DZIŚ, po 15 latach, w którym kierunku zmierzają PC i Apple), wyjście TV, Composite i RGB pod ręką (nie trzeba było używać modulatora jak w A500 na przykład).

Fakt, że jako maszynka do gier dla ubogich sprawdzała się znakomicie (jak na tamte czasy), ale to właśnie z A600 zacząłem moje pierwsze poważniejsze "zabawy" - z Workbenchem (2.x) i AmigaDOS.

Do rysowania w Deluxe Paint też więcej nie potrzeba było... ani do brzdąkania w Protrackerze.

I dlatego nie uważam A600 za model nieudany.. Trudny w rozbudowie - fakt.. pod klapkę można było tylko ChipRAM dołożyć, o ile pamiętam...

[#8] Re: Podkręcanie A600

@Daclaw, post #6

a rosyjski fastram 8mb zakładany na procesor ?? na nasze jakieś 130 zł, bardzo dobra cena.

[#9] Re: Podkręcanie A600

@Daclaw, post #6

Temat wałkowany 10 razy.Tego turba nie da się zaadaptować do Amigi 600 bez wymiany procesora.

Benedykt Dziubałtowski

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2008 21:01:38
[#10] Re: Podkręcanie A600

@skipp, post #7

skipp napisał(a):
> Małe wymiary to duży plus dla domowego komputera (zobacz DZIŚ,
> po 15 latach, w którym kierunku zmierzają PC i Apple), wyjście

Jak dla mnie to z małych Amig "sześćsetka" to najseksowniejszy komp (nieco podchodzący formą pod linię C116/+4, które mi się osobiście podobały jak chodzi o wizualną stronę). To bodaj najmniejsza jednostka amigowa, choć nie jestem pewien, czy CD32 nie była mniejsza (miałem, ale nie pamiętam dokładnie gabarytów - pewnie płyta główna w CD jest mniejsza).

> Fakt, że jako maszynka do gier dla ubogich sprawdzała się
> znakomicie (jak na tamte czasy), ale to właśnie z A600 zacząłem

Oj Panie! To znakomity komputer, do dziś dwie"gołe" A600 doposażone jedynie w dodatkowy chip używam zawodowo do prezentacji multuimedialnej i chodzą 24h/dobę bezproblemowo!

> Do rysowania w Deluxe Paint też więcej nie potrzeba było... ani
> do brzdąkania w Protrackerze.

Dodałbym też, ze swojej strony znakomity DeluxeVideo III by Electronics Arts (taki soft pojawił sie na PC pod koniec lat '90 , a nasz był już w 90 roku)

> I dlatego nie uważam A600 za model nieudany..

Jakby nie było modeli nieudanych nie byłoby udanych :)

A600 to dla niektórych kompik kultowy, ot poprostu najmniejszy okaz "przyjacióki", która sama w sobie gromadzi wokół siebie - mimo wieloletniego już produkcyjnego niebytu - społeczność ludzi , którzy czuja to "coś" - doznania, niedostępne dla środowisk używających produktów masowych, zamiast markowych, kultowych...

Dla mnie nawet wyciśnięcie tych 20-30% - jak kolega powyżej wspomniał, byłoby poprostu ciekawym doswiadczeniem na A600 ,którą aktualnie w pracy "obrabiam" - powoli , acz sukcesywnie :)

[#11] Re: Podkrćcanie A600

@xtro, post #4

Kiedyś znalazłem jakiś artykuł w MA albo w C&A o podkręcaniu gołej A600. Kombinowałem to podczas wielkiej powodzi w 1997. W którymś z gniazd (ale nie pamiętam którym) zrobiłem mostek (bez rozkręcania) i taktowanie wzrastało o 2MHz. Niestety (jak ostrzegano w MA bądź C&A) w niektórych grach obraz był jakoś niestabilny czy coś w tym stylu i szybko z tego zrezygnowałem. Zresztą, przetaktowywanie A600 mija się z celem bo w przypadku MC68000 i tak tego przyrostu nie odczujesz. Odpuść sobie i kup tą drogą kartę Apollo 030 z allegro :).
[#12] Re: Podkrćcanie A600

@amper, post #11

> MC68000 i tak tego przyrostu nie odczujesz. Odpuść sobie i kup
> tą drogą kartę Apollo 030 z allegro :).

NIe kupię bo jak już to kupię tę winner 630, tam wejdzie 32MB tutaj po wlutowaniu max 8....

[#13] Re: Podkręcanie A600

@xtro, post #10

gdzie i jakiego typu są te prezentacje?

[#14] Re: Podkręcanie A600

@arti4-92, post #8

Fast na procesor i jakiś układ z zewnętrznym oscylatorem też na procesor (który przedtem trzeba wymienić) - to już jest maximum perversum, nawet wśród nawykłych do kanapkowania amigowców.

ZŁOOOO!!!
[#15] Re: Podkręcanie A600

@Daclaw, post #14

Ja jestem jednym z tych, którzy organicznie nie cierpią "kanapkowych" komputerów... Przychodzi mi na myśl jakaś taśma przyciskająca FastATA czy coś a la... brrr, aż mi nie dobrze na samą myśl...

[#16] Re: Podkręcanie A600

@Daclaw, post #14

ZZZZZZZZZZZZUUUUUUUUUUOOOOOOOOOOO ??

[#17] Re: Podkręcanie A600

@skipp, post #15

FastATA to lajcik w por. z turbo do A600. Zmitrężyłem w cholerę mojego bezcennego czasu walcząc z Apollo630, bo k....two spadało z CPU przy każdym ruszeniu Amigi, albo przynajmniej powodowało zwiechy. Ćwiczyłem dociskanie, wiązanie, opaski zaciskowe, druty, przyklejanie, aż w końcu po prostu przylutowałem to badziewie na sztywno i dopiero od tego czasu jest spokój.

Dziadostwo i tyle, rzecz nie warta tych 15 cm różnicy szerokości. Szczerze odradzam.
[#18] Re: Podkrćcanie A600

@xtro, post #12

NIe kupię bo jak już to kupię tę winner 630, tam wejdzie 32MB tutaj po wlutowaniu max 8....

A gdzież takową kartę można dostać? Przecież to okaz kolekcjonerski...ale jakbyś gdzieś miał takową drugą to zostaw dla mnie :).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem