[#15]
Re: A3000 - kilka pytan laika
@_arti,
post #13
Karty procesorowe firmy Commodore nie warto wkładać do Amigi 3000, gdyż masz w niej na stałe wlutowany procesor 68030 i te karty nie dadzą za dużo przyśpiszenia względem standartowego procesora. Ogólnie z kartami procesorowymi nie jest tak źle, gdyż do 3000-ki pasują wszystkie od Amigi 4000. Warto poszukać jakiegoś Cyberstorma, no i więcej pamięci w takiej karcie w relatywnie tanich simmach. Tylko mała uwaga, jeśli kupisz Amigę 3000 desktopa to przy kartach z PPC musisz dolutować jeszcze jeden kabelek na płycie, aby z lekka zmodyfikować Amigę.
Karta graficzna Picasso II nie jest aż tak okropna jak koledzy piszą, ale w 24-bitach to rozsądna praca będzie tylko w rozdzielczości 800x600. Jeśli nie zależy Ci na 3D, to najlepsza w sloty Zorro jest Picasso IV. Można pomyśleć też o mediatorze i kartach PCI.
Ta powyższa sieciówka wejdzie do Amisi 3000, ale zobacz na jej wyjście. Ciekawe, gdzie teraz dokupisz routera z wejściem BNC. Mediator jest drogi, ale zwraca się przy tanich kartach wpinanych do niego. Jak kupić dobrą grafikę pod zorro i muzykę i sieciówkę, to koszty są podobne jak mediator + karty do niego. Może warto o tym pomyśleć.
Dyski SCSI II, można bez problemu dostać, ale najczęściej w okolicy 4 GB. CD-Rom zewnętrzny SCSI bywa w dziale Apple i powinien bez problemu działać. Przejściówki są, ale ja stosowałem zazwyczaj na odwrót, tzn. podłączałem do UWSCSI np. CD-Rom SCSI II. Jak to działa w drugą stronę, to nie wiem.
Pamięci bywają czasami na Allegro. Musisz je obsadzać pełnymi bankami, tj. na 1 MB Ramu potrzeba 8 kostek. Jeśli jednej braknie, to Amiga nie zobaczy jej wcale.
Ostatnia modyfikacja: 15.10.2008 00:32:35