[#1] Indivision AGA 1200
Witam z taką pewną nieśmiałością wszystkich pasjonatów Amisi, którzy w dobie wszechobecnej pecetowości nadal wolą i wybierają alternatywny świat amigowy!
Przyznaję się że na moim biurku stoi niezły pecet i właściwie powinienem być zadowolony ale jednak stara nostalgia za amigą i to że wtedy nie bardzo mnie było na nią stać, spowodowały chęć spełnienia dawnego marzenia! Właśnie czekam na zamówioną amisię 1200 w zestawie magic escomu( ma niby być nowa po13 latach?!) no i właśnie tytułowy scandoubler/flicker fixer indivision.
Jest to wersja wewnętrzna i podobno zapewnia super obraz i co najważniejsze pobiera mało prądu w odróżnieniu od zewnętrznych modeli! Jestem ciekawy jak będzie wyglądał obraz amisi na moim 24" monitorze z full hd? Właśnie , interesuje mnie czy na forum ktoś jeszcze kupił taki scandoubler a jeśli tak to jaką ma opinię na jego temat? A tak ogólnie to nie jestem obecnie specem od amigii, jednak przez te lata sporo się zapomniało ale z chęcią nadrobię braki... Na razie mam rozbebeszoną ale sprawną amigę 1200 commodore, kartę turbo blizzarda 1220/4 ,020 z 28mhz + 4mb fast, jakiś stary dysk 2,5" , adapter CF do PCMCIA trochę dyskietek i jedną książkę o amidze...ha,ha..od czegoś trzeba zacząć... Aha, a tak z innej beczki się spytam czy ktoś próbował podłączyć amigę do peceta przez kabel modulatora? Chodzi mi o podłączenie do tunera tv w pececie. Czy to będzie to samo jak w normalnym telewizorze czy się nie da? Sorry, trochę się rozpisałem ale to mój pierwszy raz... :D

[#2] Re: Indivision AGA 1200

@tom1200, post #1

hmm, Scandoubler zewnętrzny nie pobiera dużo prądu bo jest zasilany z gniazda RGB a tam wielkie prądy nie występują.

[#3] Re: Indivision AGA 1200

@tom1200, post #1

możesz podłaczyć przez modulaor do tuneraTV, i oglądać obraz w PC. Rewelacyjnej jakości się nie spodziewaj. Włącz tylko jakiś filtr do deinterlacu. Mając scandublera, nie będziesz musiał tego robić, bo po co? obraz z sd będzie na pewno dużo lepszy.

[#4] Re: Indivision AGA 1200

@Hubez, post #2

Pewnie tak , ale ten model - http://www.allegro.pl/item457271297_scandobler_flicker_fixer_mv1200.html - chyba wręcz odwrotnie, nawet widziałem jak ktoś chłodził go wiatraczkiem a zresztą żre dużo prądu i nawet pracująca stacja dyskietek zakłóca obraz...

[#5] Re: Indivision AGA 1200

@Bagheera, post #3

Dzięki! Czekam właśnie na kabelek rf , sam chciałem zrobić taki ale obraz nie był zbyt ciekawy , he,he...

[#6] Re: Indivision AGA 1200

@tom1200, post #1

> spytam czy ktoś próbował podłączyć amigę do peceta przez kabel
> modulatora? Chodzi mi o podłączenie do tunera tv w pececie. Czy
> to będzie to samo jak w normalnym telewizorze czy się nie da?
> Sorry, trochę się rozpisałem ale to mój pierwszy raz... :D

Ja mam tak podpiętą Ami 1200 (czinczem) so karty Pixel View w pececie. Ekran amiwyświetlam w okienku na pulpicie (kiedyś Borgiem TV, teraz małym programikiem FreeVCR). Działa nieźle, choć nad ostrością należy popracować suwakami w sterowniku karty... Jest w sumie ok!

[#7] Re: Indivision AGA 1200

@tom1200, post #4

Z tych chłodzeniem Scandoublera to jakaś bzdura, nigdy o czymś takim nie słyszałem. Może ktoś pisał o chłodzeniu chipsetu w Ami - to jak najbardziej jest praktykowane (chociaż mało kto wie, że równie dobry efekt można uzyskać podgrzewając go - bo tu nie chodzi o przegrzewanie, tylko o zmiany charakterystyki przy nierównomiernym naggrzewaniu układu).
Na aukcji do której podałeś linka jest Elbox Scandoubler/Flixer-Fixer, bardzo dobre urządzenie, zwłaszcza po rozbudowie Flixer-Fixera. W takiej konfiguracji bije na głowę każdy wewnętrzny scandoubler.
[#8] Re: Indivision AGA 1200 offtopic

@tom1200, post #5

he, he!?
Wielki come back ze strefy cienia?

[#9] Re: Indivision AGA 1200

@wali7, post #7

Niektórzy piszą że trzeba chłodzić, podejrzewam że zależało to od typu pamięci zamontowanej do scandoublera.
Ja mam takie dwa :) i żadnego nie muszę chłodzić. Wręcz przeciwnie - napisane jest że regulacje należy wykonywać po nagrzaniu scandoublera - 5-6 min pracy.
Żeby było jeszcz śmieszniej jeden od razu działa stabilnie a drugi potzrebuje około 30 sekund się nagrzać.
Ten który się musi nagrzać ma pamięci w podstawkach, ten co nie - zalutowane.

[#10] Re: Indivision AGA 1200 offtopic

@tom1200, post #5

he, he!?
Wielki come back ze strefy cienia?

[#11] Re: Indivision AGA 1200 offtopic

@11MASTEr, post #10

Ha,ha...tak jest , przeszedłem na jasną stronę mocy. Choć myślę że amigowcem pozostaje się na zawsze, jak kogoś ten bakcyl kiedyś złapał to już go trzyma... OK Niech moc będzie z wami... amigowcami...

[#12] Re: Indivision AGA 1200 offtopic

@tom1200, post #11

jak kogoś ten bakcyl kiedyś złapał to już go trzyma..

Co za pech... (mnie nie puszcza, ale to boli )

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem