[#1] stacja dyskietek od Pc
Mam pytanie. Podłączyłem stacje dyskietek od PC do amigi(taśmy i zasilanie wsztsko pasowalo) Czy takie coś będzie odtwarzać gry amigowe ? Jeśli nie to czy jest możliwość jakieś przeróbki tego ?
[#2] Re: stacja dyskietek od Pc

@sportingkamil, post #1

Ja bym normalnie dał po ryju

[#3] Re: stacja dyskietek od Pc

@arti4-92, post #2

eee zainwestowałęm troche siana bo chciałem sobie pograć i przypomnieć jak to było kiedyś... Więc czy mógłbyś mi zwięźle i krótko powiedzieć czy tak czy nie ?
[#4] Re: stacja dyskietek od Pc

@sportingkamil, post #3

Tak.

Więcej informacji w FAQ. Użyj wyszukiwarki.
[#5] Re: stacja dyskietek od Pc

@sportingkamil, post #1

Jaką Amigę posiadasz, z jakim romem, od C= czy Escomu?
Żeby korzystać z stacji HD niedostosowanej do Amigi, trzeba przerobić taśmę sygnałową. Na allegro co jakiś czas pojawia się aukcja, na której koleś sprzedaje takie taśmy. Możesz też przerobić samą stację, ale z tym więcej zabawy. Escom do swoich Amig dokladał stacje HD. Mając stację HD możesz nagrywać adf na dyskietki HD->DD (po przez zalepienie dziury) bez obawy o błędy zapisu/odczytu. Stacje DD mogą zapisywać z błedami na dyskietkach HD, gdyż DD i HD różnią się gęstością zapisu, głowica stacji DD może nie dać rady prawidłowo namagnesować nośnik HD. Schematy znajdziesz w sieci, jak troche poszukasz.
Na płytach Escomu, przerobiona taśma sygnałowa może nie zezwoilć na odczyt dyskietek ndos, gdyż tam developerzy troche bawili się portem i sygnałami. Na necie jest schemat do przerobienia (zdaje się 1 kabelkiem) portu, wtedy masz dokładnie taki, jak w amigach made by C=.

Ostatnia modyfikacja: 16.10.2008 09:10:41
[#6] Re: stacja dyskietek od Pc

@Bagheera, post #5

A500 od C=, Znalazłem schemat na tej stronce Dzięki za pomoc. Postanowiłem sam zmodyfikować tasme. W razie problemów napisze. I jeszcze mam pytanie czy według tego schematu http://norbid.of.pl/ zadziała mi to wszystko ?

Ostatnia modyfikacja: 16.10.2008 15:12:21
[#7] Re: stacja dyskietek od Pc

@sportingkamil, post #6

Tak. Mam tak samo przerobioną taśmę od ponad 8 lat w mojej A1200.
[#8] Re: stacja dyskietek od Pc

@APC74, post #7

Mam jeszcze takie pytanie Czy moge przerobić kabel łączący stacje dyskietek z płytą główną ale ten z PC ? czy musi być ten przewód z amigi ?
[#9] Re: stacja dyskietek od Pc

@sportingkamil, post #8

Nie ma znaczenia. Pamietaj aby przerobke robic przed przeplotem na kablu od peceta
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem