[#1] E/BOX i BVision
Czy ktos uzywa BV z E/BOXem? Gdzie wyprowadzic sledzia? Uzyc (nieuzywanych) sledzi dla kart z PCI i jakos to przystosowac, czy po slusarsku, wiertara i pilnikiem dorobic sobie odpowiedni otwor? Podobny problem bedzie dotyczyl takze wyprowadzenia sieciowki na PCMCIA.
[#2] Re: E/BOX i BVision

@Andrzej Drozd, post #1

Co do wyjścia to przykręć do dowolnego śledzia od karty VGA a śledź do obudowy, bez rzeźby.
Co do PCMCIA - pozostaje manufaktura - jak chcesz mieć elegancko zrobione to śledź z gniazdem lan zaciśniętym na kablu który wpinasz w oryginalną sieciówkę, bądź lekko wycięty śledź przez który wpuszczasz kabelek lanowy do kompa.
Jeśli WLAN to już trochę gorzej, no i jeszcze potrzebna będzie kątówka.
Dodatkowo mozesz zapoznać się z dość pracochłonnym rozwiązaniem kolegi który machnął o tym artykuł tu na ppa.

[#3] Re: E/BOX i BVision

@Andrzej Drozd, post #1

po slusarsku, wiertara i pilnikiem dorobic sobie odpowiedni otwor?

Bzdura z gatunku wyważania otwartych drzwi.

Weźmij dowolną pecetową kartę GFX, nawet zwykłą VGA sprzed nastu lat i pozyskaj śledzia. W każdym serwisie komputerowym dostaniesz zresztą takie śledzie "na wagę". Jeśli tasiemka okaże się za krótka, pozyskaj z niej wtyczki i zaciśnij na fragmencie taśmy IDE. Brak oryginalnego ekranu potrafi, paradoksalnie, korzystnie wpłynąć na jakość obrazu.
[#4] Re: E/BOX i BVision

@Daclaw, post #3

OK. Juz to wiem od Rembranda. :)
Ogolnie Amige przenosze z nie nadajacej sie do tranasportowania Infinitiv1 (tej z logiem i metalowym ekranem) do uzywanego i lekko pozolklego juz E/BOXa.
Pomysl z otworem wzial sie tylko dlatego, ze Infinitiv juz taki ma standardowo (wystarczy wylamac plastik).

Tak czy inaczej aby zamontowac BPPC z BVision w Infinitiv, aby jakos sie udalo wlozyc pozniej jeszcze tasme z FFD i dopompowac zasilanie do portu stacji oraz wlozyc kabelek od kontrolek, trzeba specjalnie uzbroic sie w MEGA cierpliwosc, ktora i tak zakonczy sie przeklinaniem na caly swiat i najlepiej pochowac wtedy wszystkie mlotki, poniewaz niecierpliwi uzytkownicy moga poprostu zalatwic kompa na Amen. Calosci i tak towarzyszy wyjecie zasilacza i chamskie, silowe wygiecie plastikowych koszykow HD, do granic wytrzymalosci...

W E/Boxie widze ze nie bedzie z tym najmniejszego problemu. Zauwazylem jednak ze plyta prawie calkowicie przylega do spodu wiezy, wiec przed przykreceniem bede musial wczesniej wlozyc kątowke PCMCIA, a juz po montazu plyty, nie bedzie jej mozna wyciagnac bez zabawy z wkretami/srubkami. Tak ma byc?

Kolejna sprawa, jak juz calosc doprowadze do porzadku (chyba raczej po dluuuuugim tygodniu i meczarni na PC...Yamie wroc! ;)), to czas przyjdzie na jakas naklejke, coby bylo widac ze to Amiga. Gdzie kupic jakies fajne logosy? A moze zrobic samemu? Jaka technika?

Ostatnia modyfikacja: 11.11.2008 11:32:25
[#5] Re: E/BOX i BVision

@Andrzej Drozd, post #4

[ciach] a juz po montazu plyty, nie bedzie jej mozna wyciagnac bez zabawy z wkretami/srubkami. Tak ma byc?

Tak ma być...

Kolejna sprawa, jak juz calosc doprowadze do porzadku (chyba raczej po dluuuuugim tygodniu i meczarni na PC...Yamie wroc! ), to czas przyjdzie na jakas naklejke, coby bylo widac ze to Amiga. Gdzie kupic jakies fajne logosy? A moze zrobic samemu? Jaka technika?

Wydrukować BOINGA i zalaminować? Ja tak kiedyś zrobiłem i wypełniłem wolne miejsce na panelu frontowym wieży.
[#6] Re: E/BOX i BVision

@Andrzej Drozd, post #1

Sprawa sledzia rozwiazana - jak to dobrze czasami przejac starego Pentiuma200 wyrzucanego na zlom. Niedosc ze mam sledzie, to jeszcze wentylatorek z proca ktorym dodatkowo schlodze 040, nadodatek "pol" kilo srubek ktorych czesc juz uzylem oraz tasme HD. Nie liczac przedluzko-rozgaleziacza. Zasilacz oczywiscie tez sie przyda. Nie wiem tylko co konkretnie moglbym zrobic z SoundBlasterem i jakas stara grafika Matroxa. Moze ktos na Allegro kolekcjonuje zlom? Zreszta z plyta glowna to tez nie wiem co zrobic, ale zapewne ostatecznie mozna powiesic na scianie, bo Oprocz Pentiuma2 to chyba nic tam wiecej nie wejdze.
Ahhh, zapomnialbym o zaslepce CD i baterii...

Tak czy inaczej jakie te pecety sa pocieszne, bo tyle przydatnych (oraz mniej) rzeczy wyciagnalem ze starego zloma. :)
[#7] Re: E/BOX i BVision

@Andrzej Drozd, post #6

Ja właśnie przygotowuję obudowę desktop z Compaq`a deskpro pod płytę główną A1200. Jest w niej tyle miejsca, że płyta się zmieści, FastAta, Melody (jak takową zdobędę), PPC + BV (jak tez zdobędę :) ). Pozostała w pełni sprawna płyta + P200MMX i zasilacz podobny filozofią do ATX. Switch zasilania podciągnięty pod płytkę zasilacza ale zasilacz zadziała dopiero jak złącze ATX podłącze pod płytę. Jest za duży więc out - ale ma duży 9cm wentylator, który się przyda. Stację FDD z Compaq`a już przerobiłem pod Amigę i ładnie komponuje się z panelem obudowy. Gotów jestem do przeróbki obudowy pod płytę ale "dawca" A1200 nie dojechał a mojej płyty 1D3 nie będę tam wpychać bo sprzęt musi być "nieskalany" - a była niestety reanimowana. Po święcie biorę się za kątówkę i jazda! :)
[#8] Re: E/BOX i BVision

@amper, post #7

OK, jeszcze jedno (moze dwa) pytanie odnosnie E/BOXa.

Wlasnie chcialem "dopompowac" zasilanie do portu zasilania stacji dyskow (mam BVision), ale ow E/BOX ma juz odpowiednia zlaczke polaczona takze do kontrolek. Czy E/BOXy posiadaja takie rozwiazanie juz standardowo?

Druga sprawa. Do czego sluzy przycisk "Turbo"? Nacisniecie powoduje zalaczenie pomaranczowych diod.

Dodane: Aha, reset podlaczylem do FastATA, poniewaz kontroler klawiatury E/BOXa niczego takiego nie ma, natomiast Giftu ktorego uzywalem w Infinitiv nie podlaczalem, bo i po co. :)

Ostatnia modyfikacja: 12.11.2008 00:17:32
[#9] Re: E/BOX i BVision

@Andrzej Drozd, post #8

Wlasnie chcialem "dopompowac" zasilanie do portu zasilania stacji dyskow (mam BVision), ale ow E/BOX ma juz odpowiednia zlaczke polaczona takze do kontrolek. Czy E/BOXy posiadaja takie rozwiazanie juz standardowo?

Nie, najlatwiej bedzie Ci zrezygnowac z podlaczenia diod. Dzieki tej plytce diody sa zasilane z gniazda fdd. E/BOX powstal przed kartami PPC... ogolnie to mam jedna przestroge - jezeli masz BVision produkcji DCE to UWAZAJ! Przez ta plytke "do diod" uwalilem swoja grafike, a dokladniej urwalem kwarc - zahaczal o plytke sygnalowa diod, az wreszcie "otarl sie" o ten nieszczesnie montowany kwarc przez DCE i uszkodzilem BV (na szczesci chlopaki z serwisu mi to poskladali :) ). Lepszym wyjsciem jesto osobne poprowadzenie zasilania prosto ze wtyczki, a sygnal dla diod przedluzyc i polaczyc z ta plytka.

Przyciskajac TURBO wlaczysz dodatkowe diody... "only" ;) ... .

Jak mi wiadomo Giftowy PCKey v2 jest lepszy od tego montowanego w E/BOXach (nie wiem czy sie to zmienilo).

Ostatnia modyfikacja: 12.11.2008 01:04:34
[#10] Re: E/BOX i BVision

@Lokaty, post #9

"Dzieki" staremu pecetowi, poskladalem juz Ami do kupy. Wlasciwie jechalem po kolei, cokolwiek podlaczalem, to sprawdzalem czy dziala i pozniej dolaczalem kolejne urzadzenia. Tak czy inaczej dwudniowa cierpliwosc oplacila sie i 17-letni komputer przetrwal cala operacje :D

Port BVision zamontowalem na sledziu, natomiast wyjscie sieciowki PCMCIA zostawilem w srodku luzem i tam podlaczylem net. Tak to zostawie, poniewaz jest to komp stacjonarny, a podczas transportu i tak bede musial zabezpieczyc gabkami BPPC, wyjac kabelek z sieciowki itp., a pozniej po transporcie, sprawdzic czy jedna czesc FastATA nie wypadla z Gayle, itd.

Ja mam BVision z DCE, jednak wtyczka nie zahacza o maly oscylatorek, tylko idzie w druga strone i lekko opiera sie o jakis scalak. Tak czy inaczej zaizolowalem wtyczke z odpowiedniej strony i raczej nie powinno byc problemow. Kontroler klawiatury zachowuje sie podobnie jak Gift. Dzialaja rownoczesnie klawisze kursora w grach, moge wejsc do Startup Menu BPPC za pomoca Esc. Wydaje sie ze jest ok.

Oprocz przejrzystosci w srodku (w prownaniu do Infinitiv) i latwym montazu/demontazu, moge od teraz co pol roku lub rok, smarowac wentylatorek chlodzacy BPPC bez demontazu karty (!!!).
Wystarczy sciagnac czarny radiator ktory jest na zatrzaskach i juz mamy latwy dostep do wentylatora.

Czym smarujesz wentylatorek gdy zaczyna "rzęzić"? Ja odklejam nalepke, sciagam plastikowa oslonke i wpuszczam w lozysko mala krople oleju jadalnego. ;)

No to teraz trzeba bedzie jeszcze jakos wyczyscic, bardzo pozolkly przedni panel...Z czego Elbox to robil? Brudna Infinitiv (aktualnie) przy nim wyglad jak snieg. Dobrze ze z plastiku jest tylko ten panel...
[#11] Re: E/BOX i BVision

@Andrzej Drozd, post #10

Olej jadalny to bardzo kiepski pomysł. Rozkłada się z czasem na składniki powodujące korozję.

[#12] Re: E/BOX i BVision

@Andrzej Drozd, post #10

Nie wpuszczaj oleju jadalnego, gdyż ten po jakimś czasie twardnieje i zamula łożysko. Ja wpuszczam kropelkę oleju do maszyn precyzyjnych.

[#13] Re: E/BOX i BVision

@Andrzej Drozd, post #10

Ja najpierw czyszcze wentylatory za pomoca srodka do czyszczenia druku, czyli pare kropli na "dzure wentylatora", obracam kilka razy, a nastepnie odsaczam jakims wacikiem powstaly plyn. Nastepnie biore olej wazelinowy, badz wazeline i smaruje dzure wentylatora (UWAGA! Pana Kokosa prosze o zachowanie skojarzen i uwag odnosnie tych dla siebie ;) ) po czym obracam smiglo kilkakrotnie, zalepiam otwor i tyle.

[#14] Re: E/BOX i BVision

@Andrzej Drozd, post #10

No to teraz trzeba bedzie jeszcze jakos wyczyscic, bardzo pozolkly przedni panel...Z czego Elbox to robil? Brudna Infinitiv (aktualnie) przy nim wyglad jak snieg. Dobrze ze z plastiku jest tylko ten panel...

Ja do tego użyję środka do okien PCV - niejakiego Cosmofenu czyli po prostu ACETONU. Żre plastyk jak nic innego więc będę musiał uważać :). Ale przynajmniej odzyska "starą świeżość" ;).
[#15] Re: E/BOX i BVision

@Andrzej Drozd, post #10

Andrzej Drozd

Tak jak poprzednicy - nie uzywaj oleju jadalnego.

Ja do smarowania wszelkich mechanicznych części w sprzęcie RTV i komputerach używam smaru LSM.

Jak jest napisane na opakowaniu: "Do precyzyjnych mechanizmów pracujących w środowisku narażonym na kurz i inne zabrudzenia"

Ewentualnie smar TF (silikon+teflon)

Małe opakowania kosztują kilka zł i są do kupienia w sklepach elektronicznych.

amper
Po potraktowaniu plastyku acetonem itp, żółknie on duzo szybciej.

Ostatnia modyfikacja: 12.11.2008 18:03:12
[#16] Re: E/BOX i BVision

@Andrzej Drozd, post #8

To lepiej wywal ten eboxowy i użyj tego Giftowego kontrolera - niebo i ziemia.

[#17] Re: E/BOX i BVision

@cichym, post #15

Wracajac do wybielenia przedniego panelu...to moze uzyc bialego, matowego sprayu? Czy czy to dobry pomysl?
[#18] Re: E/BOX i BVision

@Andrzej Drozd, post #17

Ja tak kiedyś machnąłem cała Amigę 4000 :). Była tak zżółknięta, że trzeba było a efekt był świetny. Wiadomo...znaczek A4k odkleiłem ;).
[#19] Re: E/BOX i BVision

@amper, post #18

Czy moze byc jakis pierwszy, lepszy akrylowy?
[#20] Re: E/BOX i BVision

@Andrzej Drozd, post #19

Ja tam nie wiem...to było tak dawno temu. Kupiłem biały ale czy to był akrylowy? Raczej śmierdział jak nitro :). Pamiętaj aby odtłuścić bo wystarczy paznokciem potem przejechać i odsłonisz pożółkły plastyk.
[#21] Re: E/BOX i BVision

@Andrzej Drozd, post #19

I sprawdź gdzieś wewnątrz, czy Ci plastiku nie zżera.

[#22] Re: E/BOX i BVision

@cichym, post #21

Mozesz spróbować tzw. mączkowania - jak piaskowanie tylko dużo drobniejszym materiałem. Ewentualnie pasta polerska i duzo cierpliwości - ja bede w eekend przeprowadzał eksperyment z starą dobrą pastą tempo

Ostatnia modyfikacja: 14.11.2008 12:45:39
[#23] Re: E/BOX i BVision

@Rembrand, post #22

OK, co do tej obudowy to sie nie spiesze, najwyzej poki co, bedzie nie zaladnie wygladac.

Dowiedzialem sie jeszcze o kolejnym sposobie - wyprobowac Cifa. Czy ktos juz probowal wybielac tym srodkiem?
[#24] Re: E/BOX i BVision

@11MASTEr, post #16

To lepiej wywal ten eboxowy i użyj tego Giftowego kontrolera - niebo i ziemia.

Wlasnie zuwazylem dwie roznice pomiedzy kontrolerami.

W Gifcie, gdy czasami nerwowo kliknalem szybko pare razy w jaki klawisz to wyswietlala sie firmowka i wersja kontrolera (w Cedzie lub Shelu). Poki co nie zauwazylem tego w elboxowym

W Gifcie natomiast mozna przelaczac ekrany za pomoca klawisza wlaczenia menu (na Win), czy jak tam sie on nazywa (chodzi o pierwszy klawisz po lewej od prawego Ctrl). Niestety na elboxowym zostaje mi tylko uzycie LWin+M.

Ostatnia modyfikacja: 20.11.2008 16:10:16
[#25] Re: E/BOX i BVision

@Andrzej Drozd, post #24

Był taki myk w wersji 1.6 (chyba) w PCetowe klawiaturze klawisze print, scroll, break dawały taki efkt. Od wersji 2.0 w/w międzymordzia takich efektów nie ma. Dodatkowo działają klawisze Pup, dwn, home, end itp.

Co do obudowy to na pewno nie próbuj rozpuszczalników - ja niestety próbowałem i z marnym efektem. Są jeszcze oryginalne środki do czyszczenia takich plastyków. Jak 'pracowałem' w serwisie komp. mieliśmy takie spreye - pianki; po spryskaniu zabrudzonej części po prostu środek 'gryzł się z brudem' i w efekcie było czyściutko. Na klawach spisywał się znakomicie. Ostatnio kupowałem coś podobnego w komputerowym cena około 10PLN.

[#26] Re: E/BOX i BVision

@11MASTEr, post #25

Od wersji 2.0

Gift mam wlasnie w wersji 2.0 i taka wersje "wypisuje", ale nie wiem jak to zrobic normalnie, tylko wlasnie czesto tak przy okazji, podczas zrobienia "czegos", wlasnie tak sie dzieje.

No chyba ze nie mam 2.0, ale nie przypominam sobie ze wypisuje 1.6, tylko 2.0...Kiedys to sprawdze, ale poki co Gfita umieszcze w szufladzie. Napewno sie jeszcze przyda.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem