[#1] Zawiesza...
Od jakiegoś czasu mam dziwne problemy z komputerem. Najpierw reset nie działa. Pojawił się nowy problem. Zwiechy chwilę po uruchomieniu systemu, lub jeszcze w trakcie uruchamiania się. Myślałem że to turbo. Jednak odpaliłem system z dyskietki i działa, jest stabilny. Podobnie z grami z dyskietek. Tylko system nie chce działać. Zazwyczaj gdy turbo nawala to raczej nic nie chce się uruchomić. Problem pojawił się gdy opaliłem PCTaska, w okienku. Chciałem zobaczyć jak tam z wydajnością, więc w czasie gdy PCTask był uruchomiony włączyłem parę innych rzeczy i wtedy....się zawiesił się . No i cała historia. Od tej pory komp zawiesza się zaraz po starcie systemu.
Jakieś porady?

[#2] Re: Zawiesza...

@pwe, post #1

Przecież wiesz, że PC to ZŁO; no to teraz masz za swoje.

[#3] Re: Zawiesza...

@pwe, post #1

Nie trzeba było sie pchac w ten PC-Task
[#4] Re: Zawiesza...

@Komisarz, post #3

Tia, może jeszcze mi powiecie że PC zawirusował Ami?

[#5] Re: Zawiesza...

@pwe, post #4

Wyciagnij i wsadzi Apollo o oraz SIM

[#6] Re: Zawiesza...

@pwe, post #1

Spróbuj inny RAM włożyć. W dawnych czasach miałem taki problem z A4000. Wieszała się, ale tylko wtedy, kiedy soft zajmował konkretne obszary pamięci.

Jeśli używasz Apollo, polecam też zwykłą higienę karty - czyszczenie złącza i MACH-ów.
[#7] Re: Zawiesza...

@Daclaw, post #6

Czyszczenie - tak też zawsze to robię, już tyle razy miałem problemy. Jednak również podejrzewam oscylator, nie przylutowałem go na stałe, ale wyjmowałem, wkładałem, przeczyszczałem i działało. Jak już mówiłem tylko system nie chce mi działać - zazwyczaj kiedy były problemy z turbo ami nie chciała się wcale uruchomić. Jednak też mi się wydaje że turbo, zwłaszcza że klasyczny objaw, a mianowicie uruchomienie się za 2 razem komputera (za 1 razem nawet zastartować nie chce).
W weekend spróbuję i zobaczę co da się zrobić z tym fantem. :)

[#8] Re: Zawiesza...

@pwe, post #7

Przylutuj oscylator, mało roboty, a bedziesz miał 100% pewnosci ze to nie jego wina :]

[#9] Re: Zawiesza...

@arti4-92, post #8

potwierdzam, mialem kiedys te same problemy ktore zniknely po wlutowaniu oscylatora

[#10] Re: Zawiesza...

@pwe, post #1

sprawdzales juz czy nie masz wirusa?

[#11] Re: Zawiesza...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

Szczerze mówiąc też się nad tym zastanawiałem, ale jakoś nie miałem czym zainfekować. Ale sprawdzę bo mam jakiegoś antyvira.

[#12] Re: Zawiesza...

@arti4-92, post #8

Przylutuj oscylator, mało roboty, a bedziesz miał 100% pewnosci ze to nie jego wina :]

No, ale po co lutowac? Tym bardziej gdy oscylator siedzi w podstawce do wkladania?
A wiec po koleji :P
Co to jest miedź? Ano metal polszlachetny ktory jest idealnym (prawie) przewodnikiem, poniewaz nikt rozsadny nie stosuje srebra lub zlota. O platynie to chyba nie musze mowic.

Zamiast niszczyc podstawke i cos lutowac, to przeciez pozna wyczyscic podstawke z "patyny".
Tak wlasnie koroduje miedz i juz pozniej nie rdzewieje. Prawda? ;)
Co to jest patyna? A,, to takie zielone cos co nalezy wyszczyscic. Zeskrobac, zabezpieczyc przed korozja i juz. :)
[#13] Re: Zawiesza...

@Andrzej Drozd, post #12

Zgadzam sie z kolega w 100%

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem