[#1] blizzard 1230 IV - kompatybilne koprocki
witam
zakupilem karte Blizzard 1230 MK IV bez koproca.
teraz moje pytanie...
chetnie bym kupil 68882/50, ale z tego co sie zorientowalem to bardzo ciezko go dostac.
na moje szczescie, jestem w posiadaniu 68881 z karty turbo 030/28.
podejrzewam ze jest to wersja fpu taktowana takze 28 MHz?
czy ten fpu podejdzie do tego blizka?
czy jesli bedzie dzialal, to wylacznie ze swoja czestotliwoscia 28 rozumiem, nie powodujac przy tym opoznien dla 030/50 z blizka?

pytanie ekstra: czy ta karta obsluzy zwykla PC-towa pamiec EDO SIMM 32 MB i wiecej?

Ostatnia modyfikacja: 28.11.2008 11:02:03
[#2] Re: blizzard 1230 IV - kompatybilne koprocki

@speedy, post #1

Powinien działać, ale będziesz musiał go taktować 28Mhz. Nie spowolni to karty, a wręcz przeciwnie przyśpieszy, gdyż przejmie z procesora głównego obliczenia zmiennoprzecinkowe. Jednak jakby zamontować dużo szybszy 68882 i z szybszym zegarem, to te obliczenia będą dużo szybsze. Zobacz na stronę eFunzine, oni mają taki w ofercie.
Simmy Edo powinny działać z tą kartą bez problemów, ale jak zwykle z tymi pamięciami, trzeba się przekonać wkładając je do karty.

Ostatnia modyfikacja: 28.11.2008 12:31:49
[#3] Re: blizzard 1230 IV - kompatybilne koprocki

@AS, post #2

z tego co patrzylem, to efun wlasnie nie ma tego 50, a ja jak bym juz kupowal, to walalbym dolozyc te pare "grosza" wiecej i miec juz full wypas;)
co do simow... to efun ma ceny z kosmosu... ja takie PC-towe za darmo rozdawalem i nikt nie chcial :D niezle kase na tym klepia.
ale chwala im za to ze jest sklep w ktorym skupiaja sie wszystkie akcesoria.

[#4] Re: blizzard 1230 IV - kompatybilne koprocki

@speedy, post #3

Najlepiej napisz e-maila do eFunzine. Mają więcej towaru, niż jest na sklepie internetowym.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem