Wątek zamknięty
[#1] przygotowanie HDD pod PieCem (win/linux)
czy da sie zrobic taki manewr, zeby podlaczyc dysk na PieCu i przygotowac go odpowiednia do uruchomienia z Amiga?
generalnie dyskiem jest karta CF, podlaczana przez czytnik.
system operacyjny to Linux Debian, choc Windowsa w razie czego rowniez moge uruchomic.
dysk trzeba jakosc sformatowac i ewentualnie spartycjonowac pod PieCem.
nastepnie myslalem aby postawic system na jeden z dwoch sposobow:
1. - zainstalowac WB przez UAE
2. - zainstalowac WB metoda przeciagnij zawartosc dyskietki i upusc ;)
prosze mnie nie przekonywac abym zainstalowal WB pod Amiga, bo ja chce po prostu wiedziec czy da sie inaczej, a dokladnie wykorzystujac PC, na wypadek nie posiadania np dyskietek WB badz sprawnej stacji... etc
teraz sprawa jeszcze taka... na razie mam A1200 Escoma z romem 3.1, jednak planuje przesiadke na wersje Commodore z romem 3.0.
chcialbym jednak miec system 3.1-3.9, lub moze AmigaSYS 4.
ponoc da sie zrobic taki manewr, ze maja sprzetowo 3.0, rom 3.1 mozna wpakowac do ramu i on wtedy bedzie uzywany, a dodatkowo system chula zwawiej.
czy niezbedna jest to tego karta turbo (takowa karte mam, ale chce wiedziec czy jest potrzebna z ciekawosci ;P)?
mam rozumiec ze ten motyw dziala bez problemu, i w ten sposob programowo mozna na romie 3.0 miec system 3.9?

pytanie ekstra.
czy zasilanie do adaptera CF idzie odrazu bezposrednio przez tasiemke? nie trzeba ciagnac zasilania z FDD?
czy na romie 3.0 nie bedzie jaj z obsluga dysku/adaptera?

Ostatnia modyfikacja: 07.12.2008 13:34:27
[#2] Re: przygotowanie HDD pod PieCem (win/linux)

@speedy, post #1

Głowa boli....
Sprawa poruszana przynajmniej 5 razy na forum.

temat zamykam.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem