[#1] Wyciszanie dysku
Witam forumowiczów. Mam w swojej A1200 (obudowa desktop) dysk Fujitsu, 2,5 cala, 10 GB. Praca głowic jest niesłyszalna, informuje o niej tylko miganie leda, ale świst silnika i talerzy przypomina Boeinga pracującego na jałowym biegu Mam w związku z tym pytanie, czy ktoś zna jakiś sposób by ten dysk choć trochę wyciszyć? Może jest jakieś tworzywo, jakaś okładzina która stłumi ten hałas? Czy ktoś miał podobny problem i sobie jakoś z nim poradził? Odpowiedzi w stylu: "Kup kartę CF" nie są dla mnie odpowiedziami

[#2] Re: Wyciszanie dysku

@Krypol, post #1

Ja niestety miałem podobny problem, ale moja Toshiba była po prostu uszkodzona. Nie wyciszyłem go, ale zainstalowałem małą pchęłkę o nazwie HDSleep. A jak się dało, to większość programów ładowałem do RAM-Dysku. Tyle mogłem zrobić. Stare czasy...

[#3] Re: Wyciszanie dysku

@Krypol, post #1

Kup matę bitumiczną (dostępna na allegro). daj na dysk tę matę, a na nią blachę + jakiś radiator, powinno pomóc..
[#4] Re: Wyciszanie dysku

@C2H5OH, post #3

Co da radiator jak będzie izolowała mata?

[#5] Re: Wyciszanie dysku

@Pero, post #4

ona jest chyba temoprzewodzącoa

[#6] Re: Wyciszanie dysku

@arti4-92, post #5

Bitumiczna termoprzewodząca ?

[#7] Re: Wyciszanie dysku

@arti4-92, post #5

To po co na nią radiator wtedy?

[#8] Re: Wyciszanie dysku

@GumBoy, post #7

Mata bitumiczna to jest produkt rafinerii, zbiżony do asfaltu. Na pewno przewodzi w jakimś stopniu ciepło, nie wiem w jakim, dlatego dla pewności i aby moja rada nie okazała się potencjalnie katastrofalną dla koegi z głośnym HDD zaleciłem użycie radiatora, żeby odbierał on część energii cieplnej "na wszelki wypadek".
[#9] Re: Wyciszanie dysku

@C2H5OH, post #8

Dysk nie nagrzewa się prawie wcale, ale gdy będzie owinięty to
kto wie...

[#10] Re: Wyciszanie dysku

@Krypol, post #1

1. podlacz dysk do pieca, najlepiej windy
2. sciagnij jakas pchelke do zarzadzania parametrami dyskow
3. ustaw najcichszy tryb pracy - prekosciowo na ami nie powinno byc roznicy
4. wloz dysk z powrotem do ami
[#11] Re: Wyciszanie dysku

@Valwit, post #10

To akurat niewiele pomoże, bo "acoustic menager" wpływa na głośność pracy zespołu gwłowic, a nie silnika napędzającego nośnik.
[#12] Re: Wyciszanie dysku

@Krypol, post #1

Jakbyś miał w swojej Amidze trzy dyski UWSCSI (jak ja) to po przesiadce na tą twoją A1200, uznałbyś ten komputer za idealnie cichy. Jak ci mimo tego on przeszkadza, to pomyśl o zamianie twardziela na kartę CF.
[#13] Re: Wyciszanie dysku

@GumBoy, post #7

żeby zwiększyć powierzchnię oddawania ciepła...

[#14] Re: Wyciszanie dysku

@arti4-92, post #13

Skoro oryginalna powierzchnia odprowadzania ciepła jest przez producenta uznana za wystarczającą, termoprzewodząca mata zwiększa to pole powierzchni, to po co je dodatkowo zwiększać?

[#15] Re: Wyciszanie dysku

@GumBoy, post #14

mata nie odprowadza ciepła tak dobrze jak materiały wykorzystane przez producenta.

[#16] Re: Wyciszanie dysku

@arti4-92, post #15

Jeśli ma być przewodnikiem pomiędzy radiatorem a urządzeniem, to raczej powinna odprowadzać co najmniej dobrze. Jeśli tak jest, to dla dysku twardego powinno w zupełności wystarczyć.

[#17] Re: Wyciszanie dysku

@C2H5OH, post #8

na starych dyskach segate byla jakas mata fabrycznie montowana i dzialalo to.
http://www.svethardware.cz/sh/media.nsf/w/262E00152799173CC1256C1E003D0116/$file/05.jpg

[#18] Re: Wyciszanie dysku

@Krypol, post #1

Prawdopodobnie jet to wada dysku. Ja używam 2 dyski 2,5" - 160 oraz 40 GB i nie słychać nic. Tak jakby ich nie było. Dyski Samsunga.

[#19] Re: Wyciszanie dysku

@C2H5OH, post #11

to juz kwestia dysku.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem