[#1] Amiga 1200
Jako ,że w Amigach jestem początkujący ,mam problem ,otóż mam A1200 i dysk 3,5''(mam dobrą taśmę, ale nie mam zasilania) i czy nie dało by się z A1200 "wyciągnąć" zasilnia dla tego dysku (uwaga nie chce przekładać Amigi do obudowy typu Tower itp.)?
[#2] Re: Amiga 1200

@Dart_Mage2, post #1

Pomoże?
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1577

[#3] Re: Amiga 1200

@El Amigos, post #2

raczej tak, gdzie to kupić
[#4] Re: Amiga 1200

@Dart_Mage2, post #3

Takie rozwiązanie nie jest zalecane. Przy zwiększonym poborze prądu (np. na skutek dołożenia CD-Romu, karty turbo, bardziej prądożernego dysku) mogą wystąpić komplikacje, zależnie od przypadku, od zaburzeń pracy dysku aż do uszkodzenia płyty głównej.

Dyski i napędy należy zasilać przewodami wyprowadzonymi bezpośrednio z zasilacza, ewentualnie przylutowanymi do gniazda zasilania Amigi, od spodu płyty głównej.
[#5] Re: Amiga 1200

@Daclaw, post #4

http://allegro.pl/item498308056_adapter_cf_ide_a600_1200_tasma.html co sądzicie o tym rozwiązaniu zamiast HDD??
[#6] Re: Amiga 1200

@Daclaw, post #4

przesadzasz. moje kable od zasialcza do amigi maja 1.5 metra i 0 problemu od ponad 8 lat.
[#7] Re: Amiga 1200

@Valwit, post #6

Jeśli z zasilacza, to pewnie, że dadzą radę. Moja krytyka dotyczyła rozwiązania polegającego na zasilaniu dysku i ew. CD z gniazda zasilania FDD (rozgałęzionym kablem).
[#8] Re: Amiga 1200

@Dart_Mage2, post #5

Dobry plan. A równie dobry (a nawet tańszy) to zakup dysku 2,5" ("od laptopa"). Przykręca się go do oryginalnych sanek, łączy z płytą za pomocą krótkiej tasiemki i po sprawie. Idealna pojemność do klasycznego amigowania to przedział od 2 do 4GB - wystarczająco dużo, aby wszystko zmieścić (bo filmów i zdjęć w megapikselach nie będziesz tam przecież trzymał), ale bez konieczności zabawy w obsługę tzw. dużych dysków.
[#9] Re: Amiga 1200

@Daclaw, post #8

Co do moich problemów: mam wreszcie swoją kochaną grę DUNE 2 i jest problem jako iż nie mam HDD w A1200, muszę stworzyć "save disk" i program do tego za każdym razem (jak daje różne dyskietki HD,DD) to wyświetla komunikat " Disk in drive DF0: is write protected" , ruszałem już tą zasówką na dole dyskietki , ale to nic nie daje, pomocy!
[#10] Re: Amiga 1200

@Dart_Mage2, post #9

mozliwe, ze masz zwalony czujnik od wykrywania czy dysk jest zabezpieczony, czy nie, najlepiej by bylo sprawidzic na innej stacji.

[#11] Re: Amiga 1200

@Banderas, post #10

no ba tylko jak??, jak jakąś formatowałem to w zależności jak ustawiłem to cudo do przesuwania to dało się z formatować lub nie. Więc o co w tym biega??
[#12] Re: Amiga 1200

@Dart_Mage2, post #11

no ba tylko jak??

1. Wymontuj stacje z Amigi.
2. Wlozyc druga stacje. Jezeli nie posiadasz drugiej stacji, to wkladasz pecetowa, uzywajac odpowiedniego kabelka (schemat jest na Aminecie). Kabelek pewnie dostaniesz tez w Efunzine lub zapytaj o to Benedykta Dziubaltowskiego.
3. Sprawdzasz i juz.
[#13] Re: Amiga 1200

@Daclaw, post #7

fakt, zle cie zrozumialm :)
[#14] Re: Amiga 1200

@Valwit, post #13

a co z pomysłem zastąpienia dysku kartą CF - dało by się ją sformatować emulatorem Amigi na PC??

Ostatnia modyfikacja: 12.12.2008 19:57:39
[#15] Re: Amiga 1200

@Dart_Mage2, post #14

dalo by sie.

[#16] Re: Amiga 1200

@Dart_Mage2, post #14

Ja właśnie zamówiłem sobie adapter cf2ide oraz kartę 4GB. Jak dojdzie, instaluję AmigaSYS 4 : ]

[#17] Re: Amiga 1200

@Dart_Mage2, post #14

sformatowac - tak. przygotowac partycje - nie.
[#18] Re: Amiga 1200

@prart, post #17

a co się stanie jak się partycji nie przygotuje?
[#19] Re: Amiga 1200

@prart, post #17

Mnie się jakoś udało kartę CF sformatować, spartycjonować i przegrać na nią dane pod WinUAE.
[#20] Re: Amiga 1200

@recedent, post #19

Dokładnie, nie raz już formatowałem, partycjonowałem i instalowałem Workbencha....

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem