[#1] CV64 i problemy z instalacją
Witam

Może macie jakieś sugestie związane z problemami podczas instalacji CV64 w Amidze 4000D ? Karta jest widziana hardwarowo (status working). Po zainstalowaniu pakietu P96, karta pojawia się w preferencjach i można bez problemu definiować rozdzielczości wyświetlania (kilka godzin zabawy z parametrami). I tu złaśnie pojawia się problem ... nie wyświetla żadnego obrazu. Jedynie w trybie 640x480 8bit monitor łapie synchronizację, ale wyświetla poziome pasy i duży biały prostokąt zamiast kursora myszki. Testowałem kartę na kilku monitorach - lcd, 15'' CRT, nawet na multisync C1972 (który wyświetla bez problemu wszystkie tryby amigi + tryby CV64. Karta posiada 4MB RAMu. Kartę testowałem w mojej drugiej A4k - objaw ten sam. Kilkukrotne przeinstalowywanie sterowników nie pomogło. Czy karta może być uszkodzona ? Nigdy nie miałem problemów z CyberVisionami (posiadam identyczną w drugiej A4kD). Może macie jakieś pomysły co może być powodem ? Z góry dzięki za pomoc OK

[#2] Re: CV64 i problemy z instalacją

@biax, post #1

Raczej uszkodzona. Ale spróbuj jeszcze "slow buster mode" i wyjmij te dwie kości pamięci, co są w podstawkach (czyli uruchom kartę z 2MB pamięci) - tyle nieinwazyjnie można zrobić samemu.
[#3] Re: CV64 i problemy z instalacją

@biax, post #1

Raczej uszkodzona.
Tego typu objawy wskazują na uszkodzoną pamięć graficzną karty. Miałem CV64 która wyświetlała obraz OK, natomiast kaszę zamiast wskaźnika myszki (czasami były też przekłamania przy większej głębokości obrazu) - wizyta w (dobrym) serwisie RTV gdzie wylutowali stare kości RAM i wlutowali nowe. Od tej pory karta działała jak złoto.
Oczywiście problemem może być też układ wizyjny, ale to zwykłe S3 Trio - można przelutować z jakiegoś szrota PC. Jedyny unikalny układ, czyli mostek między Trio a Zorro jest raczej sprawny skoro kartę widać pod Ami i nawet coś tam wyświetla.
[#4] Re: CV64 i problemy z instalacją

@biax, post #1

> Nigdy nie miałem problemów z CyberVisionami (posiadam identyczną w drugiej A4kD). Może macie jakieś pomysły co może być powodem ?

Jeśli CV64 działa ci dobrze w drugiej A4000D, to dla testów przełóż tą niedziałającą do tej Amigi co działa CV64. Jeśli dalej karta będzie fiksować, to znaczy, że jest uszkodzona.
[#5] Re: CV64 i problemy z instalacją

@kmilota, post #4

Witam

Zrobiłem tak jak zaproponowałeś... karta w drugiej Ami śmiga aż miło. Czyli karta jest sprawna. Chyba coś nie tak z moją drugą A4kD. Wymieniłem daughterboard ale to nic nie pomogło :( Ciekawe jest to, że karta(y) są widziane z poziomu hardwarowego (status working) oraz w systemie poprzez P96. Obrazu jednak jak nie było tak nie ma. Pojutrze powinieniem mieć kartę Spectrum 28/24, zobaczę czy ona też będzie sprawiała problemy.
Nie mam pojęcia co może by powodem takiego stanu rzeczy, obok stoi Amiga z taką samą kartą, która działa jak burza...

[#6] Re: CV64 i problemy z instalacją

@biax, post #5

nie rozumiem, czy w poście #1 nie pisałeś, że karta ma te same problemy w obu A4k którymi dysponujesz?
[#7] Re: CV64 i problemy z instalacją

@wali7, post #6

Hello wali, tak masz rację. NIestety przez moje niedopatrzenie karta nie zadziałała (nie dociśnięta do końca). Gdy już nieco ochłonąłem, sprawdziłem wszystko jeszcze raz. Niestety sytuacja się zmieniła diametralnie - CV jest sprawna, bo działa w obu amigach... Czyli kwestia drugiej ami. Kolega mi podpowiedział żebym sprawdził wersję Bustera oraz A3640. Może gdzieś tu leży problem ... ? Sorki za zamieszanie

[#8] Re: CV64 i problemy z instalacją

@biax, post #7

jeśli chodzi o Bustera, to na pewno przy CV64 nie powinna mieć znaczenia jego wersja - moja CV64 (ta naprawiana) bezproblemowo chodziła na A4k z Busterem 9, inna sprawa, ze ta karta była jedyna kartą w slotach, a karta CPU to była A3640 (jesli to ma jakieś znaczenie)
pzdr
[#9] Re: CV64 i problemy z instalacją

@wali7, post #8

No właśnie u mnie wygląda sprawa prawie tak samo. CV64 jako jedyna w slocie, A3640 16MB RAM, OS3.9 + P96 do obsługi RTG i to wszystko.
Zgłupiałem już ...

[#10] Re: CV64 i problemy z instalacją

@biax, post #9

przetestuj kartę pod CGX3 (tym z Aminetu)
[#11] Re: CV64 i problemy z instalacją

@wali7, post #10

Myslisz, że tego nie zrobiłem ? Będę miał w piątek kartę GVP Spectrum 28/24 na testy. Zobaczę czy to ogólny problem z moją 4000 czy też CV64 nie dogaduje się z kompem. Więcej pomysłów już nie mam :(

[#12] Re: CV64 i problemy z instalacją

@biax, post #11

A ta druga CV64 działa w tej Amidze? Bo jeśli tak, a ta niby zepsuta w tamtej, to wymień karty i w obu będzie Ci wszystko chodzić.
Może to kwestia romu karty graficznej.

Ostatnia modyfikacja: 17.12.2008 11:50:31
[#13] Re: CV64 i problemy z instalacją

@AS, post #12

Hmmm, to chyba jedyna rzecz, którą mogę jeszcze sprawdzić przed załamką

[#14] Re: CV64 i problemy z instalacją

@biax, post #13

witajcie

No niestety ostatni promyk nadzieji zgasł... chyba duet CV64 i A3640 się nie dogadają Gdzieś, kiedyś czytałem że mogą pojawić się problemy podczas współpracy tych dwóch kart. Kurcze, nie pamiętam już gdzie to mogło być. Nie kojarzycie czy to nie kwestia jakiejś zworki itp ? Mam tylko nadzieję, że to nie wina samej amigi

[#15] Re: CV64 i problemy z instalacją

@biax, post #14

Ja miałem A3640 i CV64 w swojej A4000 i nie było problemów. Jak pamiętam z instrukcji, to do takiego duetu potrzebny jest superbuster 11. U mnie taki właśnie siedzi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem