[#1] Bardzo dziwne zachowanie Amigi
Witam
Mam pewien taki mały problem, a mianowicie:
Generalnie mam świeżo zainstalowany system na Amidze 1200 płyta rev 1d4, blizzard 1230. kick 3.0
Gdy wpięty jest sam dysk odpala się system, po podpięciu 2 dysku lub cd romu dzieją się jakieś cuda ponieważ nie startuje z hdd, pojawia się animacja startowa z dyskietką.
Po wejściu do boot menu nie widać partycji.
Zarówno ja jak i mój kolega wymiękamy po kilku godzinach myślenia, skończyły się nam już pomysły.
Więc gdzie może tkwić problem?

Ostatnia modyfikacja: 20.12.2008 16:08:48
[#2] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@MróweK, post #1

Zasilanie. Za slaby zasilacz. Potrzebujesz mocniejszego.

[#3] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@MróweK, post #1

A próbowaliście restartować Amigę? Czasem tak sie dzieje, że potrzebny jest jeszcze jeden reset.

[#4] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@Olek, post #3

@Olek
Wiesz, jak tam były podpinane 3 różne CDRomy, parę różnych dysków, próby z różnymi wynalazkami poczynając od przejściówki 44-40 pin Elsatu, rozgałęziacza elsatowego, na 4xEIDE elboxu kończąc, to jak myślisz, ile tam było resetów?
@Sir_Lucas
Mrówek zapomniał był dodać, że całość siedzi w E/Boxie, ze stosownym zasilaczem, więc to nie jest kwestia zasilania.
W każdym razie, pomysłów już nam brak (za to zapas płyt głównych jeszcze jest)

[#5] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@LeMan, post #4

Olkowi chodzi o to, że po włączeniu Amigi i odczekaniu chwilki, może tak być, że nie zgłasza się dysk, bo za wolno startuje. Wtedy trzeba zrestartować miękko (z klawiatury) Amigę, aby na nowo rozpoznała urządzenia. Może to być taki problem, ja kiedyś tak miałem.

[#6] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@AS, post #5

Hmmm to było próbowane i niestety rady nie daje ciągle nici
[#7] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@MróweK, post #6

To ja mam takie bardzo trywialne pytanie: czy za każdym razem po podpięciu drugiego dysku uruchamialiście HDToolboksa, żeby Ami sobie zobaczyła, że jest podpięty drugi dysk ?

[#8] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@OSH, post #7

A co ma HDtoolbox do cd roma ?

dodane: chodzi o to, że po podpięciu jakiegokolwiek drugiego napędu Amiga przestaje widzieć dysk już popartycjonowany, z zainstalowanym systemem, z którego normalnie startuje, kiedy jest on podpięty jako jedyny napęd. To raczej nie jest poprawny objaw.
LeMan

Ostatnia modyfikacja: 20.12.2008 17:59:11
[#9] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@MróweK, post #8

A zworki na napędach ustawione dobrze??? (master/slave)
[#10] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@*y, post #9

hehe... kiedy dopisywałem się do poprzedniego posta, Mrówek marudził mi, żebym dopisał o zworkach, bo na pewno ktoś o tym wspomni... prorok jakiś, czy co? Ale poważnie, zworkologia jest nauką ścisłą, sprawdzone i nie pomieszane.
LeMan
[#11] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@MróweK, post #10

A jakie dyski podłączacie? Jakie firmy i wielkość? To ważne, bo jeśli stare dyski (takie do 2 GB) to było tak kiedyś, że niektóre nie lubiły się z innymi.
I jeszcze, czy na nowej taśmie? Może stara jest taśma i ma złamaną którąś żyłkę.

[#12] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@MróweK, post #8

OSH ma racje.

@Mrówek
A to ma, że po podpięciu/usunięciu urządzenia (czyt. hd, cdrom itp.) musi zostać zaktualizowany stan na szynie. Do tego służy opcja w HDTB - zresztą sam HDTB zapyta czy zapamiętać aktualny stan urządzeń keśli były dokonane jakieś zmiany.

W razie czego pozostaje jeszcze zmiana taśm. Ale jestem pewien, że problem rozwiąże to co napisane wyżej.

[#13] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@MróweK, post #10

A czy kazde urzadzenie podlaczone osobno jest "widziane" pod systemem? (hdd, cdrom)
[#14] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@11MASTEr, post #12

@ 11MASTEr
A którego HDTB masz na myśli? Bo ten w 3.0 (ta wersja systemu była instalowana póki co) nie jest taki inteligentny.
@AS
Pewnie się zdziwisz, ale takie problemy sprawiały nam Caviary (2,6 i 1,6 giga). Ja w każdym razie się zdziwiłem dość mocno, bo jak co, ale z Caviarami nigdy żadnych hec nie miałem. Jako master w przypływie desperacji został podpięty Fujitsu MPD 3043AT... i problem zniknął. Na razie robimy prowizorkę, żeby mieć grunt do dalszych niecnych działań.
W każdym razie wygląda na to, że problem został rozwiązany, dzięki za wszelkie podpowiedzi.
LeMan
Również chciałbym podziękować za uwagę, narazie wracamy instalować dalej system zobaczymy co z tego wyjdzie, jestem dobrej myśli :)
Na pewno dowiecie się jak coś pójdzie nie tak
Pozdrawiam MróweK

Ostatnia modyfikacja: 20.12.2008 18:49:23
[#15] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@MróweK, post #10

Jesteście na 100% pewni, że nie ma pomyłki w zworkologii? Jak ja sie pomyliłem, to po kilkunastu nerwowych minutach zauważyłem błąd. Tylko dzięki programowi ATA3Prefs to wyszło. Oba napędy były ustawione na slave i było to samo co u Was.

[#16] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@Olek, post #15

Tak jestem na 100% bo to sprawdziłem na początku, narazie os 3.0 zainstalowany sformatuje jeszcze partycje i spadam, kolejne instalacje wszystkiego niezbędnego w najbliższym czasie.
Amiga jeszcze trochę postoi u LeMana a tym czasem dobrej nocy OK
[#17] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@MróweK, post #6

Problem moze byc jeszcze bardzo prozaiczny, czy sprawdziliscie wszystkie zworki na napedach i dyskach. Tzn czy jest jeden master i reszta jako slave, moze ktorys z napedow jest w trybie "only".

[#18] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@MróweK, post #14

MróweK napisał:

> @ 11MASTEr
> A którego HDTB masz na myśli? Bo ten w 3.0 (ta wersja systemu
> była instalowana póki co) nie jest taki inteligentny.

Gwarantuję Ci, że JEST taki "inteligentny". Bo sam go używałem i miałem właśnie sytuację opisaną przez Ciebie. Drugi dysk (wszystko jedno czy HDD czy CD) nie był widziany przez Ami do momentu, gdynie uruchomiłem HDTB i nie zaktualizowałem danych. Dopiero wtedy Amiga zobaczyła drugi dysk. Proponuję to sprawdzić, a nie zakładać z góry, że nie mam racji. Bo po co się denerwować, zamiast to po prostu zrobić? Amigi czy dysku tym nie uszkodzisz.

Ostatnia modyfikacja: 20.12.2008 21:35:07
[#19] Re: Bardzo dziwne zachowanie Amigi

@MróweK, post #1

W ustawieniach master/slave.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem