Lepszy raczej nie, bo zarówno HDD jak i CF mają większe szybkości wewnętrzne aniżeli Amigowy port jest w stanie obsłużyć, przy takim pracku i takiej ilości pamięci.
Co do tego zestawu CF, to możesz licytować. Co prawda 8GB to znacząco za nadto, ale jak cena będzie zadowalająca, to czemu nie. 8GB to jakieś ~80PLN, adapter ~30PLN, taśma 2,5' ~20PLN. Możesz to wszystko oddzielnie kupować, ale pewnie drożej Cie to wyniesie, po za tym, taśmę 2,5' ciężko jest dostać. (Ale można samemu zrobić, w Lublinie w Eldze mają złączki 2,5' i gęstą taśmę :) )
Jakie są istotne plusy tego rozwiązania:
+całość jest na tyle mała, że bez problemu zmieści się w środku Amigi
+bezgłośna praca
+nikły pobór prądu, nie musisz kombinować z zasilaniem
Jeżeli masz czytnik kart CF w PC, to taką kartę możesz sobie sformatować, i zainstalować na niej system pod WinUAE. Szybko i bezboleśnie. Bez problemu będzie to działać, po przełożeniu do Amigi (powinno.., u mnie nie było żadnego problemu z A1200). Nie wiem tylko, jak to będzie z obługą 8GB karty. Możliwe, że będziesz musiał porobić partycje mniejsze, albo w ogóle nie wykorzystywać obszaru ponad 4GB. Nie mniej jednak, to rozwiązanie ma istotną przewagę nad dyskiem HDD, zarówno 2,5'', jak i 3,5''
Co do modyfikacji taśmy. Co jakiś czas na allegro się pojawiała. Ale z tego co wiem, to chyba wystarczy zamienić ze sobą 2 sygnały na taśmie, ( Ready & Diskchange ) tj 2 z 34.
Poszukaj informacji w sieci. Albo niech wypowie się osoba, która czegoś takiego dokonała.
Jak znasz angielski, poczytaj sobie
http://eab.abime.net/showthread.php?t=30944 (od postu #12 są najistotniejsze informacje)
Ostatnia modyfikacja: 03.02.2009 11:13:14