[#1] Obsługa stacji dyskietek w Pegu/Sam
Czy któraś z nowych Amig typu Pegasos/Sam itp. obsługuje stacje dysków z klasycznej Amigi? Chodzi mi o to czy jakbym stał się posiadaczem nowej Amigi miałbym możliwość zgrywania znajomym z A500-A4000 dyskietek DD 880 kb za pomocą DMS/ADF Blitzer?

Ostatnia modyfikacja: 05.02.2009 22:02:50
[#2] Re: Obsługa stacji dyskietek w Pegu/Sam

@pong777, post #1

no właśnie, sam jestem ciekaw...
[#3] Re: Obsługa stacji dyskietek w Pegu/Sam

@pong777, post #1

Zaden komputer nie będący klasyczną Amigą NIE pozwala na obsługę amigowych dyskietek, więc ani Sam, ani Peg, ani AmigaOne, ani PC ...
Za to możesz za ciężkie pieniądze kupić kartę PCI z wbudowanym specjalnym kontrolerem potrafiącym poradzić sobie z amigowymi dyskietkami - taka karta będzie współpracować z wymienionymi komputerami.
tu znajdziesz wszystko o tej karcie: http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=345&sid=37a5eae48d8f4904fd7d29ac7fa3096b

Ostatnia modyfikacja: 05.02.2009 22:19:04
[#4] Re: Obsługa stacji dyskietek w Pegu/Sam

@wali7, post #3

Ten post z odpowiedziami został przeniesiony do działu Rzeźnia. Powody: bełkot nie na temat.
[#5] Re: Obsługa stacji dyskietek w Pegu/Sam

@pong777, post #1

nawet A500 odczytuje pod kic 1.3 pecetowe dyskietki w FAT to jaki problem?

[#6] Re: Obsługa stacji dyskietek w Pegu/Sam

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Zgadza się że można zamontować PC0 ale chodzi o to zebym mogl zgrac na nowej Ami całe ADFy/DMSy na dyskietkę i bezpośrednio już stosować np. a A500 z 512 kb ramu bez zabawy w dzielenie ADFa na 4 części bo się w ramie nie zmieści i przenoszenia po kawałku + zgrywanie tego.

[#7] Re: Obsługa stacji dyskietek w Pegu/Sam

@wali7, post #3

Dzięki, jest to jakieś rozwiązanie :) Co prawda tutaj za ciężkie pieniądze ale widziałem w jakimś sklepie amigowym wersję MK2:

http://www.vesalia.de/e_catweaselmk2.htm po w miarę dobrej cenie tylko pytanie czy to można zastosować z Pegasosami bo jakoś nie widać, że to jest wersja PCI...

[#8] Re: Obsługa stacji dyskietek w Pegu/Sam

@pong777, post #7

Musi być PCI. Te wczesniejsze wersję są tylko dla klasyka (Mk3 zresztą też może pracowac w klasyku) - umożliwiają one zdaje się szybszą pracę stacji z dyskietkami amigowymi 1.76 MB (bo oryginalne stacje HD obsługiwane przez kontroler w klasycznej Amidze pracują tragicznie powoli), co więcej moze to być zwykła stacja PC.
Na pewno przed zakupem warto się upewnić, czy ta karta pójdzie w sprzęcie który posiadamy - w opisach Mk3 wszedzie piszą, że pójdzie w Pegu czy AOne... inna sprawa, że nie słyszałem o kimkolwiek, kto by miał tę kartę.
W dobie śmiesznie tanich pendrajwów i szybkiej sieci jest to anachronizm.
[#9] Re: Obsługa stacji dyskietek w Pegu/Sam

@pong777, post #6

na A500 z 1MB sporo gier po spakowaniu DMS miesci sie do ramu i jeszcze zostaje pamieci ew mozna uzywac undms z shella, ale A4000 to juz nie problem, bo nie tylko mozna podlaczyc pecetowy dysk ale i cedeka. ps. 0,5MB do A500 kosztuje ok 10 zl.

[#10] Re: Obsługa stacji dyskietek w Pegu/Sam

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

Ale wtedy można mieć nową ale i "starą" Amigę.

[#11] Re: Obsługa stacji dyskietek w Pegu/Sam

@pong777, post #10

Też o tym myślałem... ale stwierdziłem tak jak napisał Wali7.

Tak czy inaczej jest Catweasel MK3

http://www.jschoenfeld.com/products/cwmk3_e.htm

ale czy ja wiem czy ten wydatek ma sens?

Lepiej zostawić sobie "w razie czego" classica (twój konfig zresztą jest niezły).

[#12] Re: Obsługa stacji dyskietek w Pegu/Sam

@pong777, post #1

Pegasos obsługuje pecetową stację 1.44 kB i pozwala czytać/zapisywać dyskietki w klasycznym DOS-owym formacie. Ale klika jak amigowa. ;)
[#13] Re: Obsługa stacji dyskietek w Pegu/Sam

@pong777, post #10

w pierwszym poscie napisales, ze chcesz znajomym zgrywac dyskietki to nie wiem o co teraz chodzi, zreszta masz A1200.

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2009 16:50:39
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem