[#1] Chłodzenie Alice w trybie multiscan
Witam, mam taki problem. Podłączyłem moją Amy do monitora LCD przez pzrejściówkę, ustawiłem multiscanP 640x480 i chodzi. Ale nie do końca ładnie. Jak złapię jakieś okno i zacznę je targać po workbenchu, to pojawiają się różnokolorowe pasy, jak na załączonych obrazkach. Co prawda bardzo to nie przeszkadza, bo nie przesuwam okien tak namolnie. Niemniej jednak, troszkę mnie to martwi i irytuje.

Czy jest to kwestia przegrzewającego się układu? A może coś z odświeżaniem ekranu? Jak puściłem okno, i spowrotem je przesunąłem kawałek dalej, cześć ekranu się "oczyściła" z pasów.

Dodam, że na Alice przykleiłem 2PLN :) Może potrzeba jej lepszego chłodzenia?

http://img.nopaste.pl/showpict.php?id=a1_498f02b5136bb.jpg

http://img.nopaste.pl/showpict.php?id=a2_498f04b7f0404.jpg

Ostatnia modyfikacja: 08.02.2009 17:15:49
[#2] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@Bagheera, post #1

Sprobuj z 5 PLN;)

A tak na serio to czym przykleiles monete? Jesli jakims zwyklym klejem to moneta zamiast byc 'radiatorkiem' jest izolatorem. Lepiej kup jakies niskie radiatorki do kart graficznych.

[#3] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@Lorak, post #2

Pastą termoprzewodzącą. Radiator od jakiejś starej grafy, czy też chipsetu płyty głównej też się znajdzie. I chyba taki radiator przyczepię, zobaczymy, czy pomoże.

[#4] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@Bagheera, post #1

http://www.ppa.pl/artykul-Chlodzenie.AGAnieszki-1_4_1009.html

Benedykt Dziubałtowski

[#5] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@Bagheera, post #1

Nie napisałeś jakiej nakładki na system używasz do przenoszenia pełnych okien, a nie systemowych ramek. To ma znaczenie, bo na przegrzewanie to nie wygląda.
[#6] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@kmilota, post #5

Takiej, jaka jest w AmigaSYS 3 z wb zaktualizowanym do 3.9 z bb1&bb2, czyli generlanie nie wiem :d

Artykół czytałem oczywiście. Ale myślałem, że 2PLN wystarczą na ochłodzenie, po za tym interesuje mnie to przesuwanie okien, może ktoś się z tym spotkał, więc sie pytam..

Ostatnia modyfikacja: 08.02.2009 17:48:25
[#7] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@Bagheera, post #6

Moneta 2PLN zwykle wystarcza za chłodzenie, ale nie wtedy gdy przyklejasz ją na taśmę termoprzewodzącą. Taśma termoprzewodząca sprawdza się wtedy, gdy obydwie "sklejane" powierzchnie są gładkie, a raczej trudno powiedzieć, że moneta jest gładka.
[#8] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@Bagheera, post #6

> Takiej, jaka jest w AmigaSYS 3 z wb zaktualizowanym do 3.9 z bb1&bb2, czyli generlanie nie wiem :d

Nie wiem co jest w AmigaSYS 3, ale goły AmigaOS3.9 nie ma opcji przemieszczania pełnych okien. Ja osobiście to włączyłem w MCP i nigdy nie miałem z tym problemów jak i na AGA jak i na GFX (CV64 i obecnie VooDoo3 3000). Może zacznij od tego właśnie, a nie od chłodzenia Alice.

Zresztą jestem bardzo ciekawy jaka nakładka u ciebie przesuwa wypełnione okna.
[#9] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@kmilota, post #8

A jakie te nakładki istnieją? I co to jest MCP?
Tak czy inaczej, zacznę od przylepienia więszkego radiatorka. W przypadku Amy miałem więcej styczności z jej hardware (czyli co ma pod spódnicą), niż z tym, jak i o czym myśli.

[#10] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@Bagheera, post #1

Tak, potrzeba chłodzenia. Naklej radiator.
[#11] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@Bagheera, post #9

> A jakie te nakładki istnieją? I co to jest MCP?

Żartujesz?
[#12] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@kmilota, post #11

Nie, nie żartuję, nie wiem, co to jest.
Poza tym, napisałeś:
"do przenoszenia pełnych okien, a nie systemowych ramek" Przenoszenie pełnego okna jest wtedy, gdy całe przesuwa się z zawartością, a systemowych ramek, to tylko przesuwa się ramkę, a okno na nowo jest renderowane gdy się ją umuści, tak? Bo tak właśnie u mnie jest. Przesuwam ramkę, a nie całe okno.

Przykleiłem radiatorek z karty graficznej. Zminiełem też ilość kolorów na 64 z 128. Problem narazie znikł. (Chcoaż zanim zacząłem cokolwiek zaminiać, też to było na samym początku, zanim Alice zaczął się grzać)

[#13] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@Bagheera, post #1

Jeśli to jest jakiś multiscan/inny tryb podwojony + 128 kolorów, to nie pomoże Ci żadne chłodzenie. To błąd w kościach AGA, objawiający się takim właśnie śmieceniem na grafice.
Spróbuj ustawić 64 kolory.

Dla pewności przydało by się jeszcze info czy to się dzieje od razu po włączeniu, czy dopiero po pewnym czasie pracy...

[#14] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@Daclaw, post #10

Pozwolę sobie dodać żeby założył radiator, z dużym i głośnym wentylatorem :]

[#15] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@MinisterQ, post #13

Nie przeczytałeś posta powyżej : >

Radiator przykleiłem, ale śmieci pojawiły się zaraz po odpaleniu systemu, zanim jeszcze Alice się nagrzała. Przestawiłem na 64 kolory i problemu nie ma. Dzięki za wyjaśnienie. :)

[#16] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@Bagheera, post #15

Faktycznie. Odpowiedziałem po prostu na pierwszego posta. ;)

[#17] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@Bagheera, post #1

Mozesz mi wytlumaczyc jakim cudem 2zl ma sluzyc jako radiator czegokolwiek...
Pierwszy raz slysze o takim genialnym rozwiazaniu.

Czego to dzis polscy inzynierowie nie wymysla...
[#18] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@selur, post #17

Jakie dziś, jakie dziś. Patent z monetą jest stary jak świat.
Moneta jest metalowa (dobry przewodnik ciepła), ma większą powierzchnię niż układ, więc lepiej odprowadza ciepło, no i ma jakąś pojemność cieplną. Jak dla mnie brzmi to jak definicja radiatora. cool
Z tym, żeby działało to porządnie trzeba zadbać, by moneta była przymocowana za pomocą kleju termoprzewodzącego, który wypełni szczeliny w żlobieniach monety i zapewni prawidłowy przepływ ciepła. :)

[#19] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@APC74, post #18

Sorry a dla mnie to brzmi jak
"kiedy jestem chory, moja babcia wklada mi skorke od cytryny pod lewa pache, bo to sposob na chorobe stary jak swiat"
..no ale coz moze kiedys uwierze w koncu komus na slowo :)
[#20] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@APC74, post #18

Metale mają akurat dosyć kiepską pojemność cieplną, moim zdaniem patent z monetą przede wszystkim zapewnia równomierne nagrzewanie się układu. Te problemy z wyświetlaniem wynikają bowiem nie tyle z przegrzewania się układu, co z jego nierównomiernym nagrzewaniem się i powstający spory gradient temperatury po włączeniu maszyny powoduje nierównomierną zmianę charakterystyk i przekłamania w wyświetlaniu. Po jakimś czasie układ nagrzewa się bardziej równomiernie i gradient temperatury zmniejsza się, dzięki czemu wszystko wraca do normy.
Odmiennym sposobem poprawienia tego problemu jest naklejenie na układ niewielkiego rezystora i podgrzewanie go przepływem prądu. Paradoksalnie (w świetle panujących opinii o przegrzewaniu się) to również pomaga... po prostu podgrzanie powoduje szybkie przeskoczenie układu przez obszar temperatur, gdzie występuje ów efekt.
[#21] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@selur, post #19

No ale co, to nie pomagało? : >

Teraz siedzi tam ładny, niski radiatorek o powierzchni większej niż ten układ, i skutecznie go chłodzi. Pozostaje mi jeszcze wymienić radiator na Apollo. Bo ten fabryczny jest mały i tak gorący, ze jajka można na nim smażyć (dosłownie). Mimo to, działa stabilnie. Tylko jak go zdjąć? Jest przyklejony na jakiś klej, a nie miękką pastę termoprzewodzącą.

[#22] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@Bagheera, post #21

Ja dziabalem skalpelem tak dlugo az odpadlo:)

[#23] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@wali7, post #20

Te problemy z wyświetlaniem wynikają bowiem nie tyle z przegrzewania się układu, co z jego nierównomiernym nagrzewaniem się

Nie w tym przypadku. Ów efekt występuje tylko w dowolnym trybie podwojonym + 128 kolorów, w żadnym innym już nie.

[#24] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@Bagheera, post #21

Mandi kręcił, kręcił i ukręcił, zdioł radiator z fragmentem ceramiki i rdzeniem :]

[#25] Re: Chłodzenie Alice w trybie multiscan

@MinisterQ, post #23

chyba że myślimy o innych efektach - ja miałem takie poziome, kilkupikselowe linie pojawiające się na ekranie w kilka minut po włączenia A1200, po jakimś czasie znikały róznie niespodziewanie jak się pojawiły. Tryb był 64 kolorowy VGA (128 kolorów nigdy nie używałem, bo nie mogłem zdzierżyć jego powolności)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem