[#1] problem z CD
dzisiaj podłączyłem zwykły CD rom ATAPI do Amigi używając przejściówki do twardego dysku do laptopa w ten sposób, że wsadziłem do gniazda na płycie głównej tylko tymi pinami, które służą do przesyłania danych, 4 otwory od zasilania zostały wolne. Po włączeniu Amigi słychać pisk i i ekran jest czarny. Jak włożyć odwrotnie to pisku nie ma, ekran się podświetla ale dalej jest czarny. O co może chodzić?
[#2] Re: problem z CD

@mars, post #1

I tak sobie te 12V radośnie puszczasz na taśmę sygnałową?
Pokaż tą przelotkę.

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2009 11:47:21
[#3] Re: problem z CD

@mars, post #1

A jak wygląda ekran bez podłączonego CD? Jeśli tak samo to chyba coś popsułeś.

[#4] Re: problem z CD

@Olek, post #3

po odlaczeniu wszystko dziala jak dawniej. A o co chodzi z tymi 12V bo nie rozumiem? Napięcie jest takie jakie ma gniazdo do CD romu na płycie głównej

tak to wygląda:
http://img8.imageshack.us/my.php?image=przeew9.jpg

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2009 12:17:34
[#5] Re: problem z CD

@mars, post #4

CD-ROM normalny ATAPI, tak ? Złącze 40 pin ? Jeśli tak, to domyślam się, że zasilanie do niego poprowadziłeś bezpośrednio z zasilacza AT/ATX ?

Złączkę 44pin wpinasz normalnie do płyty. Czyli pin1 do pin1, po prostu piny od zasilania będą wisiały w powietrzu, tzn. napięcie +5V z płyty pojawi się na tej złączce zasilającej, której po prostu nigdzie nie podłączysz.

A sygnały danych trafią tam gdzie trzeba, jeśli podłączysz taśmę 40pin tak jak to jest na zdjęciu, zresztą inaczej się nie da....

Ten kawałek płytki ze złączką zasilania możesz spokojnie odciąć.
[#6] Re: problem z CD

@zyga64, post #5

jest dokładnie jak napisałeś, zasilacz AT, piny od zasilania wiszą nad płytą. Zainstalowane są sterowniki Ami CDFS, a w momencie kiedy włączę Amigę jest tak jak napisałem :( nawet Boot menu się nie da włączyć
[#7] Re: problem z CD

@mars, post #6

to moze ten cedek jest walniety? piny czy ten maly molex wisi? piny wszystkie 44 ida w gniazdo zlacza ide 44? tasmie widze ze masz dobrze podlaczona tez mam 1 pin przy zlaczu zasilania tego adaptera mam taki sam.

[#8] Re: problem z CD

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

Dokładnie. Pin 1 na taśmie jest zaznaczony czerwonym kolorem. Złączka powinna być włożona w płytę tak, aby ta 1 była od strony 1 zaznaczonej na płycie.
[#9] Re: problem z CD

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

masz dokładnie taki sam adapter? bo jak się przyjrzałem to piny od zasilania mają na płytce adaptera połączenia z niektórymi żyłami taśmy sygnałowej i w sumie nie wiem o co w tym chodzi? bo okazało się że amiga piszczy nawet jak się podłączy sam adapter
[#10] Re: problem z CD

@mars, post #9

dokladnie taki sam, ale nie mam podlaczonego do zlacza ide tylko na tasme 40 pin do ktorej mam podlaczony dysk 44 pin, a tasme mam podlaczona do fastaty. jak faktyczne sa polaczone to przetnij sciezki na plytce adaptera do ostatnich 4 pinow, jeszcze wczesniej sprawdz np miernikiem.

[#11] Re: problem z CD

@mars, post #1

masz do CD podłączone 12V i 5V rozumie-zasilanie do CD, ponieważ jak pamiętam to z tej przejściówki otrzymasz tylko 5V.
[#12] Re: problem z CD

@mars, post #9

Jeżeli wkładasz sam adapter bez podłączonej taśmy do amigi a ona piszczy to na 100% jest on walnięty i ma gdzieś jakieś zwarcie. A jak wkładasz odwrotnie, tak żeby nie było piszczenia tylko bez podłączonej taśmy to też amiga się nie włącza?

[#13] Re: problem z CD

@mars, post #1

Wytłumacz mi, co znaczy "wsadziłem do gniazda na płycie głównej tylko tymi pinami, które służą do przesyłania danych, 4 otwory od zasilania zostały wolne"?
Jak możesz wsadzić do gniazda pinami sygnałowymi, a nie wsadzić pinami zasilania? (piny 41-44).

Mam identyczną przejściówkę, i nie ma z nią problemów. Może nie tak ją włozyłeś?

http://img.nopaste.pl/upload/ide_49952f63c82e3.jpg

Prawa strona, tam, gdzie zrobiłem wycięcie, idzie od strony modulatora. Musiałem to wyciąć, bo inaczej mi zachaczało. I z tej tej też strony są 4 piny od zasilania. Na tej wtyczce zasilania masz wyprowadzone +5 i GND. GND połączone jest też z niektórymi pinami sygnałowymi. Nic w tym złego. Z tej wtyczki zasilisz jednak tylko i wyłącznie cd-rom laptopowy typu slim, te duże 5,25'' wymagają +12. Muisz doprowadzić z zewnątrz. Z zasilacza, lub spod złącza zasilania. Ja zrobiłem tak, że przylutowałem kable bezpośrednio pod złącze zasialania pod spodem mobo, i wyprowadziłem przez 1 otwór na sanki z wtyczką. Do wtyczki mam rozgałęziacz, i mogę podłączyć 2 urządzenia.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem