[#1] Szukajac problemu?
Ostanio czesto uzywam starego i pocziwego AOS3 (kwestia oprogramowania ktorego nie uswiadcze na AOS4 i MOS).
Wpadl mi do glowy pomysl aby w koncu uzyc czcionek Truetype. Posilkowalem sie artkiem na PPA. Wszystko pieknie i wspaniale, ale!
Nie odrozniam teraz duzego "I" od "l". :(
Czy sa jakies normalne fonty? Zapodajcie jakis link. :)
[#2] Re: Szukajac problemu?

@Andrzej Drozd, post #1

Ale co masz na myśli pisząc "normalne fonty"?
Na łamach "MA" było sporo tekstów (głównie autorstwa panów Pampucha i Węsławskiego) o pracy z fontami skalowalnymi rozmaitego autoramentu. Osobiście wielkiego doświadczenia nie mam - do tego, co robiłem na Ami zawodowo, wystarczały fonty bitmapowe. Trochę się bawiłem skalowalnymi - w procesorach tekstu typu Wordsworth na przykład. I specjalnie zachwycony nie byłem. Nawet na szybkim "klasyku' (A4000 z CyberStorm MK II/060) długie teksty pisane z zastosowaniem "trutajpów" ślimaczyły się nieprzyjemnie. Owszem, dawało się pracować. Magisterk ę na Ami pod Wordsworthem machnąłem. Ale... No komfort pracy był, delikatnie mówiąc, średni.
Zdaje się, że "klasyk" pod 3.0, czy 3.1 najbardziej kocha bitmapę ; - )

Z szacunkiem
Des
Ps. Aha, pamiętam też, że bawiłem się w jakieś konwertowanie fontów w programie (świetnym, jak na swoje czasy, wręcz rewelacyjnym) Broadcast Titler. Ale jednak bitmapa najlepiej mi się sprawdzała w takich programach jak Scala czy Monument Designer.

[#3] Re: Szukajac problemu?

@Des, post #2

Spoko, wiesz mialem jakis tam problem nie tylko na AOS3, zrobilem to "programowo" na ASOS4, MOS jest w ogole "angielski", ale tez sie dalo. Jakos ;).
No i odpalajac czesto AOS3. "Zwrocilem" uwage ze fonty sa wlasnie bitmapowe. No to przestawilem teraz na truetype.
Świetnie, ale co z tym "I" oraz "l"? :)
[#4] Re: Szukajac problemu?

@Andrzej Drozd, post #3

Pojęcia nie mam Ale obiecuję, że jutro odkopię te numery MA. w których pisano o trutajpach. Jak tam co ciekawego odnośnie Twojego problemu znajdę, to przestukam.

Z szacunkiem
Des

[#5] Re: Szukajac problemu?

@Andrzej Drozd, post #1

To widzisz poprawnie to co napisałeś czy nie?
Jaka czcionka?

[#6] Re: Szukajac problemu?

@Andrzej Drozd, post #1

Chodzi Ci o czcionkę szeryfową? Taką gdzie duża litera "i" ma na dole i na górze daszki, dzięki czemu można ją odróżnić od "|" (który tych daszków nie posiada), jak jest np. w Times New Roman?

[#7] Re: Szukajac problemu?

@APC74, post #6

No właśnie, o jaki krój chodzi? Problem dotyczy wszystkich trutajpów czy jakiejś konkretnej czcionki? Bo przy "egzotyczych" krojach, to "L" z "I" bywa, na oko, identyczne, niezaleźnie czy to bitmapa, czy true type, czy jakiś dziwny, wewnętrzny format, typu własne fonty Pagestreama.

Z szacunkiem
Des
Ps. Bajdełejem - nie bardzo widzę, jaki jest sens stosowania w klasycznym Workbenchu czegoś innego, niż z góry, systemowo założony topaz.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem