[#1] CDTv....
Witam!
Gdzieś tam na dnie mojej szafy leży sobie spokojnie Commodore CDTV. Kiedyś używałem go do słuchania muzyki, wiedząc że jest to Amiga czyli komputer Amigi i mógłbym się nim "pobawić". Mam następujące pytania: jaki kabel do telewizora oraz które gry z A500 nie zadziałają na CDTV. Nie wiem też czy da się odpalić grę bezposrednio z dyskietki czy potrzeba jakiegoś programu(?). (Przepraszam za bezsenowne pytania ale nie mam pojęcia o CDTV/)
[#2] Re: CDTv....

@TrueBlue, post #1

tu masz schemat kabla do podłączenia

http://aminet.net/search.php?query=AMIGAtoSCART

na odpalanie gier amigowych nie trzeba żadnego programu , CDTV to jak amiga 500

[#3] Re: CDTv....

@WoYtEk, post #2

Może też użyć zwykłego połączenia antenowego. Co do gier to nie ma zasady, które gry nie zadziałają na Amidze CDTV. Dobrze gdyby Twoja Amiga CDTV posiadała taki specjalny przełącznik pamięci, niestety obecnie nikt raczej Ci już tego nie zainstaluje. Jednak bez problemu odpalisz większość gier z Amigi 500.

Ostatnia modyfikacja: 19.04.2009 12:47:38
[#4] Re: CDTv....

@Minniat, post #3

Na dole CDTV znajduje się klapka za nią tak jakby napęd dyskietek i przycisk (prawdopodobnie do wysunięcia tej karty bo raczej napęd dyskietek to nie jest.) Co to jest? W jaki sposób mogę użyć zwykłego połączenia antenowego?
[#5] Re: CDTv....

@TrueBlue, post #4

złącze kart pamięci do 256 kb które miały na celu przechowywanie savów z gier chociaz mozna takze bylo dołączyć tę pamięć do systemowej

[#6] Re: CDTv....

@TrueBlue, post #4

Musisz kupić (np. na Allegro) zewnętrzną stację dyskietek do CDTV, spokojnie powinna działać dowolna zewnętrzna do Ami (dawno temu miałem to w drugą stronę: stacja z CDTV bezproblemowo działała z moją A500). Z tyłu CDTV jest złącze do podpięcia tej stacji.
Przyda Ci sie też klawiatura do CDTV ... jeśli nie masz (gustowna - czarna). Wtedy masz właściwie A500. Nie pamietam tylko, czy nie trzeba przypadkiem trzymać czegoś wciśniętego, aby zaczął bootować ze stacji zamiast z CD (bo możesz też poszukać gier i programów na CD dla CDTV... nie jest ich wiele, ale są. Pamiętaj tylko, że te od CD32 nie będą działać).
[#7] Re: CDTv....

@wali7, post #6

Na szczęście mam pilota, czarną klawiaturę oraz również czarną stację dyskietek.
[#8] Re: CDTv....

@rzookol, post #5

Z tym dołączaniem do pamięci systemowej to nie wiem czy nie była to jakaś niepotwierdzona plotka. Kilkanaście lat temu polowałem na takie karty, wypróbowałem kilka i żadna nie rozszerzyła pamięci...

Ale tak, w tym czasie "wieść gminna" powiadała, iż można tam podłączyć pamięć która widziana była by jako slow.
[#9] Re: CDTv....

@TrueBlue, post #7

Mam dwie płyty serii Time Table of History do sprzedania. Jeśli jesteś zainteresowany to pisz maila.

[#10] Re: CDTv....

@TrueBlue, post #7

A czy jest możliwość podłączenia dysku twardego? Wiem że mozna było kupić dysk zewnętrzny.

Ostatnia modyfikacja: 20.04.2009 19:18:09
[#11] Re: CDTv....

@APair, post #8

Jakis czas temu toczylismy dyskusje na ten temat, moze nie wiele to wniesie, ale tu masz linka:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=45311&t=42884&startliczba=0&v=f
[#12] Re: CDTv....

@TrueBlue, post #1

Na początek uwaga . Mam CDTV z tym że do grania używałem jej ostatni raz z 10 lat temu . Ostatnio robi za player CD... Więc piszę to co pamiętam, jeśli ktos pamięta lepiej, niech mnie poprawi.

Teoretycznie powinny pójść wszystkie gry, problemem może być ilość wolnej pamięci... Z tego co pamiętam ROM CDTV przy boocie alokuje sobie parę kilobajtów, a gry na a500 często były napisane aby wykorzystać pamięć "na styk", testując oczywiście na a500. Więc może nie starczyć.

Dawno dawno temu nie istniejąca dziś firma TOMS z Warszawy zajmowała się przeróbkami CDTV. Ja u nich zamówiłem sobie przeróbki:

- przełącznik romów: ROM 1.3+ ROM CDTV, ROM 1.3 (bez CDTV - wtedy była to zwykła a500), ROM 3.0
- dysk twardy SCSI (CDTV ma na płycie połowę kontrolera scsi którym jest podłączony CD-ROM, za pomocą kilku układów i płytki TOMS montował w środku elegancko przykręcony dysk scsi 3.5")
- rozszerzenie pamięci

Teraz może być z tym problem... ale może znajdziesz gdzieś schematy przeróbek - np. wyłącznik romu cdtv.

A już samodzielnie zamontowałem kartę turbo z motorolą 68030 + 4mb fast...

to były czasy

Ostatnia modyfikacja: 20.04.2009 21:36:46
[#13] Re: CDTv....

@TrueBlue, post #1

CDTV można podłączyć do TV na kilka sposobów, ale najlepszym jakościowo będzie eurozłącze/"RGB VIDEO". Nie pamiętam, czy RGB Video przenosi również dźwięk - jeśli nie to łatwiej użyć żółtego złącza composite video i pary czerwony/biały dla audio (czyli 3xcinch na wyjściu - standardowy typ kabla dołączanego do byle odtwarzacza dvd czy konsoli) - jakość obrazu będzie może gorsza ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie. Kiedyś rzeczywiście korzystało się z kabla antenowego (jest odpowiednie złącze), bo po prostu innych typów złącz brakowało w starych Neptunach albo telewizorkach 14", ale jest to rozwiązanie zdecydowanie najgorsze - najsłabsza jakość obrazu i konieczność szukania obrazu z Amigi "po kanałach".

Dyskietki same zaczynają się wczytywać krótko po włożeniu do stacji.
Myślę, że przynajmniej 75%-80% gier z A500 ruszy bez problemu na CDTV bez absolutnie żadnego kombinowania, natomiast najpierw trzeba wykombinować skąd te gry zdobyć...

100% kompatybliność uzyska się poprzez instalację wyłącznika ROMu CDTV, tak żeby maszynę sprowadzić do poziomu A500 - można to zrobić samemu bez ryzyka uszkodzenia sprzętu.

Jest też sposób "programowy", który umożliwia odpalanie (tak myślę) ponad 90-95% gier: ktoś dysponujący lepszą pamięcią (w sensie dosłownym, nie RAM ;) ) ode mnie mógłby rozwinąć ten temat. Działało tak - CDTV "wiesza się" lub resetuje na niektórych, konkretnych programach i po "miękkim" resecie ROM CDTV nie jest dołączany, a na ekranie pojawia się znana z A500 "rączka z dyskietką". Kilka dodatkowych programów udało mi się uruchomic, zanim nie zamontowałem sprzętowego wyłącznika ROMu wg schematu w Magazynie Amiga.

Pozostaną pewnie dwa problemy - skąd wziąć gry (lub jak je przenieść z PC na amigowe dyskietki) - oraz jak podłączyć klasyczne joysticki, bo niestety CDTV posiada niestandardowe złącza "myszki i joysticka". Kiedyś kupowało się interfejs (za niemałe pieniądze - w pierwszej połowie 1993 roku pewna pionierska firma życzyła sobie za to ponad milion złotych ;) ), który umożliwiał podpięcie 2 klasycznych joysticków, dzisiaj trzeba obserwować Allegro albo grać na "pilocie", który niezbyt się do tego celu nadaje - a tym bardziej nie pozwala grać dwóm graczom jednocześnie :)

http://www.lemonamiga.com/?mainurl=http%3A//www.lemonamiga.com/games/votes_list.php

Ostatnia modyfikacja: 20.04.2009 23:39:28
[#14] Re: CDTv....

@galu, post #13

Złącze RGB w Amidze nie ma sygnałów audio (ma je np. Eurozłącze), popularny swego czasu był kabel z jednej strony zakończony amigowym złączem video (23 pin DSub) i 2 chinchami dla audio, a z drugiej strony Eurozłącze do TV. Sam do dzisiaj z powodzeniem stosuję taki kabel. Bezproblemowo można wygooglować schemat połączeń tego kabla i zrobić go samemu (to tylko kilka sygnałów, ważne, aby użyć kabli w osobnych ekranach).
Jak podłączyć joy i mysz od zwykłej Ami: http://aminet.net/docs/hard/CDTVJoystickAd.lha

i jeszcze na koniec ciekawa strona dla maniakalnych fanów przeróbek CDTV (np. jak podpiąć kartę turbo od A2000 do CDTV)
http://www.cdtv.org.uk/

Ostatnia modyfikacja: 21.04.2009 00:54:45
[#15] Re: CDTv....

@wali7, post #14

W poście nr 2 został już podany schemat takiego kabla, nie zauważyłem ;)
[#16] Re: CDTv....

@APair, post #8

Masz może jeszcze takie karty do CDTV ?
[#17] Re: CDTv....

@APair, post #12

Czy można się czegoś więcej dowiedzieć o tym samodzielnym montażu karty turbo ?
[#18] Re: CDTv....

@templariusz0, post #17

Jesli zdobedziesz karte turbo do A500 montowana na procku, bedziesz ja mogl zastosowac w CDTV.
[#19] Re: CDTv....

@Norbert, post #18

Norbert napisał(a):

> Jesli zdobedziesz karte turbo do A500 montowana na procku,
> bedziesz ja mogl zastosowac w CDTV.

Wiesz może coś na temat "Diagnostic Port" ? Czy ktoś z Was może go używał do podłączenia np.: kartry turbo, karty pamięci ?
[#20] Re: CDTv....

@templariusz0, post #19

Ten Diagnostic Port to jest dokladny odpowiednik lewego zlacza krawedziowego w A500. Tyle tylko ze zastosowano inny standard zlacza.
Roznica w wyprowadzeniach sygnalow jest niewielka. W CDTV dodano dwa sygnaly ConfigIN, ConfigOut, a zrezygnowali z dodatkowych napiec zasilania.
Zmiana jest tylko na pierwszych szesciu pinach z ktorych w CDTV brakuje.

Co do kart na to zlacze to slyszalem tylko o rozszerzeniu pamieci o 8MB.
[#21] Re: CDTv....

@Phibrizzo, post #20

Dzięki za info, jak myślisz można więc podpiąć pod te złącze sprzęt od A 500 ? Czy te brakujące wyprowadzenia są niezbędne aby była taka możliwość ? Jeśli nie, to może istnieje szansa modyfikacji złącza CDTV aby było w 100 % zgodne z A 500 ? Być może w ten sposób można bybyło nasze CDTV nieco wzbogacić.

A teraz coś jeszcze: mam SCSI TOMS do CDTV - nawet taki laik widzi że to bardzo prosty układ - jego serce to jeden układ scalony - pytanie do Was - czy ktoś z Was próbował ten układ zbudować sam i czy można gdzieś jeszcze ten układ kupić?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem