@TrueBlue,
post #1
CDTV można podłączyć do TV na kilka sposobów, ale najlepszym jakościowo będzie eurozłącze/"RGB VIDEO". Nie pamiętam, czy RGB Video przenosi również dźwięk - jeśli nie to łatwiej użyć żółtego złącza composite video i pary czerwony/biały dla audio (czyli 3xcinch na wyjściu - standardowy typ kabla dołączanego do byle odtwarzacza dvd czy konsoli) - jakość obrazu będzie może gorsza ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie. Kiedyś rzeczywiście korzystało się z kabla antenowego (jest odpowiednie złącze), bo po prostu innych typów złącz brakowało w starych Neptunach albo telewizorkach 14", ale jest to rozwiązanie zdecydowanie najgorsze - najsłabsza jakość obrazu i konieczność szukania obrazu z Amigi "po kanałach".
Dyskietki same zaczynają się wczytywać krótko po włożeniu do stacji.
Myślę, że przynajmniej 75%-80% gier z A500 ruszy bez problemu na CDTV bez absolutnie żadnego kombinowania, natomiast najpierw trzeba wykombinować skąd te gry zdobyć...
100% kompatybliność uzyska się poprzez instalację wyłącznika ROMu CDTV, tak żeby maszynę sprowadzić do poziomu A500 - można to zrobić samemu bez ryzyka uszkodzenia sprzętu.
Jest też sposób "programowy", który umożliwia odpalanie (tak myślę) ponad 90-95% gier: ktoś dysponujący lepszą pamięcią (w sensie dosłownym, nie RAM ;) ) ode mnie mógłby rozwinąć ten temat. Działało tak - CDTV "wiesza się" lub resetuje na niektórych, konkretnych programach i po "miękkim" resecie ROM CDTV nie jest dołączany, a na ekranie pojawia się znana z A500 "rączka z dyskietką". Kilka dodatkowych programów udało mi się uruchomic, zanim nie zamontowałem sprzętowego wyłącznika ROMu wg schematu w Magazynie Amiga.
Pozostaną pewnie dwa problemy - skąd wziąć gry (lub jak je przenieść z PC na amigowe dyskietki) - oraz jak podłączyć klasyczne joysticki, bo niestety CDTV posiada niestandardowe złącza "myszki i joysticka". Kiedyś kupowało się interfejs (za niemałe pieniądze - w pierwszej połowie 1993 roku pewna pionierska firma życzyła sobie za to ponad milion złotych ;) ), który umożliwiał podpięcie 2 klasycznych joysticków, dzisiaj trzeba obserwować Allegro albo grać na "pilocie", który niezbyt się do tego celu nadaje - a tym bardziej nie pozwala grać dwóm graczom jednocześnie :)
http://www.lemonamiga.com/?mainurl=http%3A//www.lemonamiga.com/games/votes_list.php
Ostatnia modyfikacja: 20.04.2009 23:39:28