[#1] Monio 1802 i dźwięk
Hej,

Czy można liczyć na sugestie nt. podłączenia dźwięku z A600 do monofonicznego monitora 1802 bez utraty kanału (mix?)?
Wiem, że są Y-kable, ale ja takiego nie mam. Czy można takowy zrobić domowymi metodami (elektronicznymi oczywiście)?
Czy może jest jakiś inny, prosty sposób miksowania 2 kanałów na 1?
Zwieranie obu wyjść audio Amisi nie wyjdzie chyba na zdrowie......

Z góry dziękuję za pomoc.

PS. Szukałem na forum, ale albo nie ma, albo nieudolnie szukałem. :)

[#2] Re: Monio 1802 i dźwięk

@rozyk, post #1

Zdaje mi się że jak podłączysz tylko lewy kanał z Amigi, to będziesz miał mono. Mój kolega miał ten monitor i chyba tak u niego chodziło.
Albo kup kabel 2x chinch -> 1x chinch w każdym sklepie RTV dostaniesz za kilka PLN.

Ostatnia modyfikacja: 14.05.2009 21:57:58
[#3] Re: Monio 1802 i dźwięk

@Nightmare777, post #2

Podłączenie jednego kanału (lewego czy prawego) da nam dźwięk tylko z tego kanału, a nie o to mi chodziło.

Kabel chinch 2x - 1x zrobi chyba po prostu zwarcie na kanałach?
Nadal nie wiem czy szkodzi to Amisi.......

Ktoś jeszcze pomoże?

Ostatnia modyfikacja: 16.05.2009 16:58:20

Ostatnia modyfikacja: 16.05.2009 16:58:27
[#4] Re: Monio 1802 i dźwięk

@rozyk, post #3

Złącza chinch w Amidze mają taką budowę, że jak włożysz tylko jednego chincha (nie ważne do którego), to będziesz miał na nim zmiksowane dwa kanały, czyli sygnał mono. Zwieranie kanałów nie zaszkodzi, bo są one w ten sam sposób łączone jak jest włożony tylko jeden chich, kto analizował budowę tego gniazda w Amidze ten wie o co chodzi. Aczkolwiek można je zmiksować przez rezystor np 4k7 ja ktoś się boi, ale to jest niepotrzebne, bo jak już napisałem inżynierowie z C= pomyśleli o ludziach z monitorami mono. Możesz zrobić sobie test z telewizorem stereo, Amiga generuje po dwa kanały na stronę (lewy, prawy). czyli gdybyś wyjął jednego chincha z Amigi, to będziesz słyszał nadal to samo tylko z jednego głośnika, natomiast wyjęcie jednego chincha tylko z TV spowoduje, że dwa kanały znikną.

Ostatnia modyfikacja: 16.05.2009 17:26:48
[#5] Re: Monio 1802 i dźwięk

@rafgc, post #4

Zaraz sprawdzam! To dobra nowina!
Dziękówa :D

---------------------------

Działa!!!
Jakie to proste, szczególnie jak się wie co zrobić........

Dziękuję bardzo
Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 16.05.2009 22:40:36
[#6] Re: Monio 1802 i dźwięk

@rafgc, post #4

Ale nie we wszystkich. Od bodaj A3000/A600. Pięćsetka na pewno nie miksuje kanałów na jeden chinch.
[#7] Re: Monio 1802 i dźwięk

@C2H5OH, post #6

Może i tak, ale nie miałem nic innego w rękach oprócz A600 i A1200. Bynajmniej autor wątku zadał pytanie na temat A600, więc tak miksowanie na pewno jest, a w A500(+)/A1000/A2000 jak nie ma to miksować przez rezystory.

[#8] Re: Monio 1802 i dźwięk

@C2H5OH, post #6

A500 ma osobne wyjście mono =3

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem