[#1] Picasso II i brak okien
Witam wszystkich, czy ktoś z użytkowników karty Picasso II spotkał się z sytuacją kiedy w trybach tej karty wyświetlana jest tylko belka Workbencha i czysty blat natomiast nie są wyświetlane okna ? Mam taką sytuację pod OS3.9 i zastanawiam się co jest tego powodem.
[#2] Re: Picasso II i brak okien

@_luk, post #1

U mnie takich akrobacji nigdy nie było, a działam na PicassoII + Picasso96 + OS 3.0. Może to kwestia OS3.9 ? (tak strzelam...)

Ostatnia modyfikacja: 15.05.2009 08:30:20
[#3] Re: Picasso II i brak okien

@MarX, post #2

A czy ma ktoś może opis zworek na tej karcie ? Jedna wiem do czego służy ale pozostają jeszcze dwie

Ostatnia modyfikacja: 15.05.2009 09:22:16
[#4] Re: Picasso II i brak okien

@_luk, post #3

Jaką rozdzielczość ustawiłeś? W PII w 24 bitach możesz max dać 800x600. Pewnie nie starczyło Ci ramu na karcie.
[#5] Re: Picasso II i brak okien

@MisOr, post #4

Próbowałem różne rozdziałki (łącznie z 320x240 ...) i we wszystkich trybach mam to samo. Co ciekawe drivery do karty które pobrałem z amiga.resource.cx po zainstalowaniu na os3.9 mają w ustawieniach tylko max 256 kolorów. Zmniejszałem też liczbę kolorów i dalej nic - ekran testowy (wielokąt plus linie) pojawia się ale brak okienka z odliczaniem czasu.
[#6] Re: Picasso II i brak okien

@_luk, post #5

OS3.9 i Picasso II są jak najbardziej kompatybilne. Przynajmniej u mnie działało ...

Instalowałeś Picasso96? Usuń to co zainstalowałeś i daj w miarę "nową" wersję ...

Ostatnia modyfikacja: 15.05.2009 11:34:08
[#7] Re: Picasso II i brak okien

@MisOr, post #6

Ja również nie podejrzewam o to OS3.9 co najwyżej mój błąd, tylko nie wiem jeszcze gdzie mam ściągnięte P96 i spróbuję dzisiaj zainstalować. A odnośnie zworek to nie wiecie przypadkiem do czego służą ? Może ma ktoś instrukcję ...
--> MarX
Mógłbyś mi podesłać swoją zawartość devs/monitors dla Picasso-II ?
[#8] Re: Picasso II i brak okien

@_luk, post #7

Na pewno pamięć ... 1 i 2 MB.
[#9] Re: Picasso II i brak okien

@_luk, post #7

Jasne, wyślę jak tylko wrócę z pracy do domu :)

[#10] Re: Picasso II i brak okien

@MarX, post #9

Dzięki - być może mam coś źle skonfigurowane No co do zworek to jedna jest do trybu "segmented memory mode" druga zapewne do pamięci, no i zostaje trzecia U mnie na karcie jest 2MB więc w zasadzie w dostępnych trybach nie powinno zabraknąć pamięci. Tyle tylko, że ciekawy sam w sobie jest ten efekt - belka jest, wskaźnik myszy jest, a okien ani tapety blatu nie ma
[#11] Re: Picasso II i brak okien

@_luk, post #10

A do jakiej Ami masz to włożone, i jak masz skonfigurowaną pamięć (chodzi o to, czy jest to obszar ZII, czy ZIII). Wyczytałem na Amiga Hardware, że tryb Segmented memory mode jest dla systemów, gdzie masz zaalokowane rozszerzenia pamięci w obszarze ZII. W każdym razie możesz spróbować ten tryb - nic się nie powinno zepsuć, tylko osiągi będą słabsze.
[#12] Re: Picasso II i brak okien

@wali7, post #11

Zamontowałem to w A1200 ze slotami Zorro II i nie mam pamięci "Zorro" więc nie powinno być konfliktów. Testowałem z kartami turbo Blizzard 1230 mkIV i Apollo 1240 na obu z takim samym rezultatem (kick3.1). W BootMenu karta widoczna jest jako dwa urządzenia - to prawidłowe czy nie ?
[#13] Re: Picasso II i brak okien

@_luk, post #12

Jako zorroII alokowane są też rozszerzenia fast ramu w A1200 i pamięć niektórych kart turbo (te z ograniczeniem do 8 MB). Ale BlizzIV i Apollo1240 na pewno alokują pamięć w obszarze ZIII, więc problem rzeczeczywiście nie tu.

A twój system jest goły (znaczy zaraz po instalacji), czy zawiera jakieś zmienione pliki (datatypy, biblioteki) i multicommodity w rodzaju MCP?
[#14] Re: Picasso II i brak okien

@wali7, post #13

Zmieniony ... i to dość mocno, z tego co pamiętam to MCP jest na pewno, a resztę będę musiał dokładniej sprawdzić. Myślę spróbować odpalić na gołym systemie bo mam gdzieś dysk twardy "awaryjny" tylko kwestia odgrzebania go w stosie części ...
[#15] Re: Picasso II i brak okien

@_luk, post #14

Wywal wszystko z WBStartup i wyłącz MCP, fastblity i inne nakładki na AGĘ jak nie ruszy to kiep ze mnie.
[#16] Re: Picasso II i brak okien

@_luk, post #1

Ja bym sprawdzil czy masz zainstalowana najnowsza wersje Picasso96. U mnie z nowym P96 pod OS 3.9 jest 0 problemow ;)

[#17] Re: Picasso II i brak okien

@Czarek, post #16

Chyba wszystko jasne - coś mam skaszanione w systemie bo na gołym OS3.1 poszło bez problemu dam znać jak znajdę winowajcę :D
[#18] Re: Picasso II i brak okien

@_luk, post #17

Winne okazaly sie skaszanione biblioteki Picasso96 ktore zostaly mi w systemie po dawnych eksperymentach ... nawet zapomnialem ze wrzucilem je tam kiedys ... teraz wszystko smiga znakomicie w 1024x768
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem