[#1] Pcmimcia fix czy ktos to robił?
Na Aminecie jest prosty fix do pcmcii. Lutuje się kondensator z 5 nózki układu U5 do VCC. Zrobiłem według tego schematu no i właśnie... Po uzyciu komendy CardReset karta sieciowa Amigi gasła i zapalała się. Po zrobieniu fixa takiej sytuacji nie ma. Porobiłem trochę testów i puki co karta jest normalnie widziana w Amidze nawet po wielu resetach. Nie mniej nie gaśnie w ogóle podczas rebootu. Czy ktoś robił tego fixa? Czy ta lampka powinna gasnąć czy też reset karty sieciowej jest bezobjawowy?

Benedykt Dziubałtowski

[#2] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Kobminowalem z roznymi wynalazkami i roznie to dzialalo. z kazda karta inaczej. problem rozwialem softowo: CardReset na poczatku s-s
[#3] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Valwit, post #2

Czy w któreś wersji tego układu karta sieciowa podczas resetu Amigi mrugała tak jak przy komendzie cardreset?

Czy ktoś mógłby podrzucić skan artykułu z MA 10/98 strona 30 coś. Jest tam opisany inny sposób obejścia tego problemu.

Benedykt Dziubałtowski

[#4] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Mozna tez tak.

http://eu-shop.elbox.com/cgibin/shop?info=570GR&sid=7ae57e74

FastATA nie jest potrzebna.
[#5] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Phibrizzo, post #4

Mam to idę testować.

Benedykt Dziubałtowski

[#6] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

karta mi nie migala, ale to moze tez zalezec od karty
[#7] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Valwit, post #6

Zarówno po zamontowaniu kondensatorka jak i nakładki na gaylego(<

Benedykt Dziubałtowski

[#8] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Też mam takiego fixa, ale nie u mnie to chyba nie działa. Najpierw był to przylutowany kondensator, teraz fast ata. Karta 3c589D-TP. A objawy takie same. Czasem jak włączę Amigę, i uruchamaiam amiTCP, sieć niby wstaje (statyczny IP), ale ping nie chodzi, żadne pakiety nie wychodzą i nie wracają. Wtedy wyjmuję kartę i wkładam jeszcze raz. I przeważnie za drugim razem już załapuje. Czesem muszę wyłączyć całkowicie Amigę, i włączyć ponownie, i dopiero wtedy mogę się dopiero połaczyć. Czy pcmcia-fix nie powinien eleminować powyższych objawów?

[#9] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Mam pytanie odnośnie karty sieciowej pod PCMCIA, mam zamontowaną FastATĘ, która na układzie z tego co widziałem posiada ów kondensator resetowanai karty. Czy to rozwiązanie powinno eleminować poniższy problem:

Używam AmiTCP, i wywołując skrypt 'startnet' czasem sieć działa, a czasem nie, przeważnie za pierwszym razem nie działa, tzn niby jest, ale rzadne pakiety nie wracają ani nie wychodzą, polecenie ping pokazuje 100% strat. Stedy muszę wpisać 'stopnet' i ponownie zainicjalizować sieć, czasem kilka razy, a czasem pomaga tylko wyłączenie Amigi i włączenie ponownie (nie softreset). W AmiTCP mam ustawione statyczne adresy. Jest to wersja demo, jeśli ma to znaczenie.

[#10] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Bagheera, post #9

Powiem CI tak.

Ja przylutowałem ten kondensatorek ale karta sieciowa po resecie mi nie mruga. Przy używaniu komendy cardrest mrugała.

Na chwilę obecną używam tego rozwiązania już któryś miesiąc i karta nadal nie mruga podczas resetu komputera:) Nie mniej po tym czasie nie zdarzył mi się ani jeden przypadek, żeby Amiga nie widziała karty sieciowej. Podczas gdy tego fixa nie było to nie raz Amiga uruchamiała się i karty widać nie było :(. Suma Sumarów jestem zadowolony z tego sposobu.

Na fast acie powinno być tak samo.

Benedykt Dziubałtowski

[#11] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Benedykt Dziubałtowski, post #10

Hmm, w sumie u mnie dioda wcale nie mruga, po prostu się świeci cały czas. A karta chyba jest wykrywana, gdyby nie była wykrywana, amiTCP by nie uruchomił sieci. Inicjalizuje ją zawsze, ale nie zawsze działa. Może to problem sprzętowy z samą kartą, albo jakiś bug w AmiTCP. No cóż, nie korzystam z sieci w Amidze aż tak często, żeby nie umieć żyć z tą małą niedogodnością :)

[#12] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Benedykt Dziubałtowski, post #10

Chciałem sprawdzić programik CardReset, ale w readme jest napisane, żeby nie korzystać z tego, jak ma się jakiś hardware-fix. Rozumiem że problem ten dotyczy wyłacznie wykrywania karty przez soft/hardware. Bo nie wiem, co mam dalej z tym robić. Trochę mnie to irytuje, że kilka razy muszę wywoływać amiTCP, żeby sieć "załapała", a czasem wyłączać i włączać Amigę.
Mam jeszcze pytanie odnośnie samej katy, mam Etherlink III 3com'a. Na podłączonym kabelku na wtyczce (przy samej karcie) jest zielona dioda, która jak tylko karta jest włożona w slot, to się świeci, i to wszystko. Nie powinna ona mrugać przy transferze pakietów? Skrętka ma tylko 4 kabelki w środku, więc jakiś sygnałów brak. Przewód jest oryginalny 3coma. Może mieć to wpływ na to, ze sieć nie chce się u mnie inicjalizować?

[#13] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Bagheera, post #12

Jeśli masz desktopa to wystarczy wyjąć i włożyć kartę w gniazdo.
CardReset i PCMCIAfix jest dla posiadaczy towerek którzy nie bardzo mają dostęp do wkładania i wyjmowania karty.
W tym przypadku polecam CardReset dopisany do SS, załatwia problem w stu procentach.

Pozdrawiam
[#14] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@RadoslawF, post #13

U mnie sprawy nie rozwiązuje nic..ani cardreset, ani cardpatch, ani wyłaczanie i włączanie...nie jestem biegły w lutowaniu, z rozwiązania ELBOKSU też nie chcę korzystać, bo to droga zabawa. Ale jakoś ludziom ten cardreset działa, więc co jest grane?!
[#15] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@OSH, post #14

To jest bardzo łatwo sprawdzić jeśli masz sieciówkę z diodą. Po poprawnym wykonaniu card resetu dioda na niej mrygnie. Napisz dokładnie co jest nie tak.

Benedykt Dziubałtowski
[#16] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

Tak, mrugnęła. Ale card_info dalej pokazuje, że "attribute memory not detected. Re-Insert card and try again"
[#17] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@OSH, post #16

Co Ty testujesz? kartę sieciową czy pamięć?

Benedykt Dziubałtowski
[#18] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Benedykt Dziubałtowski, post #17

Taki dostaję komunikat po użyciu komendy card_info. Raz działa, raz nie...
[#19] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@OSH, post #18

No dobra ale co testujesz?? Pamięć na pcimci czy kartę sieciową?

Benedykt Dziubałtowski
[#20] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Benedykt Dziubałtowski, post #19

Benek...ja nie mam pamieci, tylko kartę sieciową. ta komenda po prostu sprawdza, co jest w slocie i wychodzi na to, że nie widzi karty. A raczej raz widzi, a raz nie. cardreset nie pomaga.
[#21] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@OSH, post #18

Ja u siebie miałem zimne luty na kątówce PCMCIA, card reset działał, dioda mrugała, ale sieciówka nie była widziana. Przelutowanie styków kątówki pomogło, od tej pory nie mam w ogóle problemów z kartą.
[#22] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@gorzyga, post #21

Mam kątówkę sprawną inaczej, poprawiałeś te połączenia lutowane na płytce ?

Pozdrawiam
[#23] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@RadoslawF, post #22

Tak, przelutowałem je wszystkie, u mnie było widać ewidentnie zimne luty.
[#24] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@OSH, post #20

Weź zainstaluj MiamiDx i spróbuj zainicjować pod tym kartę tzn odczytać jej mac adres.

Benedykt Dziubałtowski
[#25] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Benedykt Dziubałtowski, post #24

Ja nawet nie wiem, jak sprawdzić, czy są zimne luty, bo lutownica wybitnie drży mi w ręce. Benek, jak dorwę MiamiDX, to sprawdżę. Jednak ta karta czasem działa i już dziś wchodziłem normalnie na sieć. Nie moge tego rozgryźć...
[#26] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@OSH, post #25

Miami Dx jest na aminecie. Zimne luty bardzo łatwo sprawdzić.

Benedykt Dziubałtowski
[#27] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Benedykt Dziubałtowski, post #26

Dobra, jutro z tym powalcżę...cholera, cchiałbym żeby to działało, bo szykuję tę Amigę na DKiG. Chciałbym pokazać, że na Ami też można wejść do netu...
[#28] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@OSH, post #27

card_info zapomnij, to nie jest do sieciowek przeciez. uzyj softowego rozwiazania, co najwyzej daj wiekszy czas na reset. metoda z kondensatorkiem nie dziala z kazda plyta i karta.
[#29] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@Valwit, post #28

Nie do końca. card_info wyświetla mi czasem informację "appears to be a network card" i dokładna specyfikację.
[#30] Re: Pcmimcia fix czy ktos to robił?

@OSH, post #29

Rację miał gorzyga - co prawda nie wiem, czy to były zimne luty, ale wyjąłem kątówkę przeczyściłem - włożyłem - działa! Dziękuję wszystkim!

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2012 21:21:15 przez OSH
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem