[#1] Serwis Blizzarda PPC
Bo długich bojach odzyskałem mojego Blizzarda PPC.

Dylemat jest taki. Chciałbym kartę naprawić pytanie tylko gdzie?

jeśli wierzyć temu co napisał ten pan z animartu to do wymiany jest podstawka z 68k + jakieś tak czyszczenie z płynu lutowniczego.

Zanim kartę wysyłałem do tego magika to przy włączaniu Amigi pokazywały się kolorki po czym następował reset. teraz jest dupa zimna ekran czarny.

Czy znacie jakieś serwisy, które zajmuja sie naprawą kart turbo do Amigi? W obecnej sytuacji w polsce raczej nei znajdę. Efunzine mi na maila nie odpisało Elbox się nie podejmie.

A cube wymienia tylko same procesor PPC. Nie bardzo wiem gdzie dalej szukać.....

Benedykt Dziubałtowski

[#2] Re: Serwis Blizzarda PPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

na karcie turbo masz zamontowana pamiec?
bootmenu PPC tez nie chce sie wlaczyc ?
[#3] Re: Serwis Blizzarda PPC

@Norbert, post #2

Tak. Pamięć jest. Choć testowałem i z ramem i bez ramu.

Jeśli kartę lekko się wygnie w bok to ODPLA!!! Pokazuje się logo dyskietki(nie mam tej chwili w tej ami dysku hdd) i można wejść do boot menu. Jutro się tym bardziej pobawię. Czy to może być wina zdychającego złącza krawędziowego karty PPC??

Benedykt Dziubałtowski

[#4] Re: Serwis Blizzarda PPC

Witam

Spróbuj tutaj http://www.amiserwis.pl/. Nie wiem czy naprawiają takie karty ale wiem że tam kiedyś naprawiali Amigi.
A na marginesie to miałem kłopoty nawiązać kontakt z tym człowiekiem, nie odpowiadał na email'e, jak mawiają ani me ani be ani pocałuj mnie w d... (telefonowanie też dużo nie dawało). Ale jak nie oni to może podają kto to potrafi naprawić.

Tomek

[#5] Re: Serwis Blizzarda PPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

czyli karta jest "prawie" sprawna.
sprawdz zlacze krawedziowe oraz styki na karcie.
moze okazac sie ze nie potrzebnie wysylales karte do naprawy.
[#6] Re: Serwis Blizzarda PPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Czy to może być wina zdychającego złącza krawędziowego karty PPC??

To może być również wynik braku styku/kontaktu karty PPC z amigą - komputer może w tym momencie odpalać się z 020.
Sprawdź czy da się wejść do bootmenu karty PPC.

[#7] Re: Serwis Blizzarda PPC

@Norbert, post #5

Poodciskałem styki na złączu karty i Amiga odpaliła z ppc na pokładzie bez wyginania karty..

Wrzuciłem jakaś dyskietkę z sofem freeware i z miejsca był zwis. Po resecie Amiga znowu odpaliła i wygrał się blat z wb. Puki co Amiga sobie działa (tzn jest włączona) stacja tyka i nie wiesza się. Jutr podepnę hdd zobaczymy co będzie się działo.

@MiniQ

Pisałem o tym w poście wyżej. Da się wejść do boot menu karty,

Benedykt Dziubałtowski

Ostatnia modyfikacja: 31.05.2009 23:06:46
[#8] Re: Serwis Blizzarda PPC

@Tomski, post #4

Czesto jezdze kolo tej firmy, szyld wisi wiec pewnie nadal dzialaja . Przy okazji zapytam czy do bootmenu karty wchodzi sie klawiszem esc ? Jezeli tak to w ktorym momencie bo mi sie jeszcze nie udalo ... Mam nadzieje ze to blad z mojej strony Dodam ze 68040 dziala prawidlowo rowniez pamiec .

[#9] Re: Serwis Blizzarda PPC

@PrzemasIII, post #8

Apollo nie ma własnego bootmenu, więc nic dziwnego, że ci się nie udało ;)
Tu mowa o BlizzachPPC, które takie bootmenu mają (zresztą z kart dla A1200 to chyba jedyny przypadek).

Ostatnia modyfikacja: 01.06.2009 08:28:28
[#10] Re: Serwis Blizzarda PPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Fakt - przeoczyłem ten fragment tekstu, sorry.
Swoją drogą ja kiedyś miałem pomysł, by po prostu przylutować blizzarda do płyty amigi i wywalić to złącze w pizdu - to tylko generator zwiech i problemów.

[#11] Re: Serwis Blizzarda PPC

@wali7, post #9

Ale ja od paru dni posiadam karte Blizzard PPC 040/40 @160Mhz i nie jestem pewien czy PPC dziala bo nie moge wejsc do boot menu . Sysinfo nie widzi karty ale widzi procesor 040 i pamiec (wiem ze ten program jest za stary do PPC) ...

Ostatnia modyfikacja: 01.06.2009 12:35:50
[#12] Re: Serwis Blizzarda PPC

Witam,

spruboj tu szczescia ;) http://www.amigacenter.com/ ponoc jeden z ostatnich ktorzy jeszcze zajmuje sie naprawa kart PPC.
[#13] Re: Serwis Blizzarda PPC

Jeśli to tylko problem zabudzenia podstawki pastą lutowniczą, ew. śniedzi to moge Ci tą karte wykąpać.
Mam wanienke ultradźwiekową, kąpie w płynie do czyszczenia elektroniki (izopropanol).

W ramach zajeć domowych możesz sprawdzić czy nie pekły luty - pod lupą, delikatnie spróbuj przesuwać piny igłą.

Ostatnia modyfikacja: 01.06.2009 15:49:09
[#14] Re: Serwis Blizzarda PPC

@PrzemasIII, post #11

do PPC i nie tylko SysSpeed jest na Aminecie

[#15] Re: Serwis Blizzarda PPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

No i AmigaMark2003

[#16] Re: Serwis Blizzarda PPC

@PrzemasIII, post #11

Po wlaczeniu zasilania nalezy wciskac ESC.
Morphos wykryje Ci PPC
[#17] Re: Serwis Blizzarda PPC

@Norbert, post #16

tak robie i nic ...

[#18] Re: Serwis Blizzarda PPC

@PrzemasIII, post #17

Uruchom dowolny program wykorzystujący PowerUP - upewnij się, że to jest PowerUP, gdyż nie wymaga on instalacji żadnych dodatkowych plików (wszystko siedzi we flashu na karcie). Jeśli program się uruchomi i nie zawiesi, to PPC działa.
[#19] Re: Serwis Blizzarda PPC

@Irek´72, post #12

Coś ktoś wie więcej o nich. Ktoś miał z nimi do czynienia? Mój Blizzard też potrzebuje pomocy..
[#20] Re: Serwis Blizzarda PPC

@wali7, post #18

Wiec tak sciagnalem z tej stronki http://powerup.amigaworld.de/index.php?lang=en&page=13 PowerUP CD i zainstalowalem z niej MUI (z aminetu nie chcialo ruszyc, dzieki BagoZonde za pomoc) . Potem uruchomilem SySspeed i program orzekl iz mam PPC 175 MHz . Teraz tylko pytanie czy to jest tak ze moze wykryc procesor niesprawny tzn. czy te informacje nie sa gdzies zapisane na karcie ?

[#21] Re: Serwis Blizzarda PPC

@PrzemasIII, post #20

O ile dobrze pamiętam SysSpeed ma również testy prędkości PPC - zrób je, na 68k na pewno się nie uruchomią.
Zamiast wykrywać PPC uruchom jakokolwiek program potrzebujący go do działania (najprościej zrobić to z programami pod PowerUP). Akurat MUI na klasyku nie korzysta z PPC. Na pewno znajdziesz jakiś prosty program - chociażby do rysowania fraktali.

Ostatnia modyfikacja: 02.06.2009 11:41:37
[#22] Re: Serwis Blizzarda PPC

@wali7, post #21

MIPS 213 :) ale ulga :) . Tylko czemu nie moge wejsc w bootmenu karty ? Zrobie flash karty i zobacze czy to pomoze .

Ostatnia modyfikacja: 02.06.2009 12:02:20

Pomoglo :) Wchodze teraz bez problemu do bootmenu . Tylko trzeba pamietac o nacisnieciu spacji do zmiany wyswietlania .

Ostatnia modyfikacja: 02.06.2009 12:06:57
[#23] Re: Serwis Blizzarda PPC

@PrzemasIII, post #22

mam inne pytanie.. co robiliscie z tymi powerkami ze wam padly ..podejrzewam ostrty overklocking ?

a wiec czy warto ??
sam mam 060/66 + 603/240

grzac sie nie grzeje bo zastosowalem mega chlodzenie od spodu ..Desktop A1200 :) ..

[#24] Re: Serwis Blizzarda PPC

@BULI, post #19

BULI napisał(a):

Coś ktoś wie więcej o nich. Ktoś miał z nimi do czynienia? Mój
Blizzard też potrzebuje pomocy..

Osobiscie niemialem kontaktu z tym gosciem (powiedzmy na szczescie bo moj Blizzard jeszcze chodzi);) ale czytalem kilka pozytywnych wypowiedzi na jego temat na innym Amigowym forum.
[#25] Re: Serwis Blizzarda PPC

Wieści z placu boju.

Karta jako tako działa zarówno 68k jak i PPC. testowałem kłejka pup i bawiłem się syspeedem.

Niestety stabilność pracy zestawu pozostawia wieeeeele do życzenia. Karta mus być dosyć mocno wygięta aby Amiga się uruchomiła. Podejrzewam, że wymiana złącza kątowego się szykuje. Dociskanie pinów pomaga tylko na chwilę. Po paru h sytuacja wraca do normy tzn do niekontaktowania,

Najważniejsze jest to, że karta żyje jako tako zarówno motorolka jak i ppc.

Benedykt Dziubałtowski

[#26] Re: Serwis Blizzarda PPC

@Benedykt Dziubałtowski, post #25

A próbowałeś odginać szpilki w złączu krawędziowym karty? Można to zrobić za pomocą igły wciskając ja między obudowę a szpilkę i wyginając ja ku środkowej części złącza. To może pomóc, zwłaszcza jeśli nie ma szpilek uszkodzonych.

Inną przyczyna opisanych problemów (i pracy po wygięciu karty) może byc uszkodzenie druku w którejś z warstw pcb, wtedy trudno będzie naprawić.

ps. wygląda na to, że jednak to juz Benedykt sprawdził. Zatem klops.

Ostatnia modyfikacja: 02.06.2009 23:07:17
[#27] Re: Serwis Blizzarda PPC kolejne wieści

@wali7, post #26

No więc dzisiaj sobie oblukałem tego mojego nieszczęsnego blizzarda i zauważyłem jedną ciekawą rzecz. Jeden z kondensatorów był bardzo luźny. Jak go dotknąłem to odpadł. Zastanawiam się czy te doginanie i wyginanie blizzarda nie powodowało tego, że owy kondensator miał/nie miał styku.

Na fotkach przedstawiam miejsce tego kondensatora gdzie był.

http://img256.imageshack.us/i/zdjcia0005a.jpg/

Strzałką zaznaczyłem miejsce gdzie są inne kondensatory tego samego typu. Może tu tkwi cały problem i dlatego blizz zdechł?

Druga fotka

http://img300.imageshack.us/i/zdjcia0006g.jpg/

Na Amiga hardware jest wyraźniejsza fotka ale tam te kondensatory są żółte.

http://www.amiga-hardware.com/download_photos/blizzppc_3_big.jpg

Moje są czarne z takim jasnym paskiem. Oznaczenie na nich mi niewiele mówi J106.

Czy ktoś się orientuje gdzie taki kondensator można dostać?

Benedykt Dziubałtowski

[#28] Re: Serwis Blizzarda PPC kolejne wieści

@Benedykt Dziubałtowski, post #27

Benedykt.

To jest 10uF (mikro Faradów). Jest to kondensator tantalowy do montażu powierzchniowego (SMD). Szukaj w sklepach elektronicznych lub w internetowych sklepach elektronicznych. W Farnelu możesz kupić na sztuki, jednak przesyłka jest droga w stosunku do ceny zakupu jednego elementu.

Tu masz link do wyjaśnienia tego oznaczenia: http://www.capacitorsupplier.com/lelon/tanskl.pdf

A tutaj drugi link: http://www.niccomp.com/NTC-Tmark_DC_0502.pdf

I jeszcze jedno. Pasek oznacza w tantalach "+", a nie "-" jak w elektrolitach. Pamiętaj, że polaryzacja jest WAŻNA.

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2009 17:33:00
[#29] Re: Serwis Blizzarda PPC kolejne wieści

@Benedykt Dziubałtowski, post #27

Raczej na bank jego wina bo miałem podobnie na karcie bppc. Tylko ze w moim wypadku oderwal sie tylko z jednej strony.
Badz dobrej mysli.

[#30] Re: Serwis Blizzarda PPC kolejne wieści

@cichym, post #28

Który wybrać do blizzarda???

http://allegro.pl/search.php?string=tantalowy+10uF&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0

Benedykt Dziubałtowski

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem