[#1] drukowanie
Witam

1.Czy istnieją sterowniki do współczesnych drukarek dla klasycznych Amiga(3.1= 2.Czy pozostaje tylko użycie programu TurboPrint?
3.Czy istnieje okrojona darmowa wersja TurboPrint'a?
4.Czy można drukować do pliku z Amigi?

Tomek

[#2] Re: drukowanie

@Tomski, post #1

3. Na płycie (którejś tam) MACD jest Turbo Print Light
4. w TP na pewno tak

[#3] Re: drukowanie

@Tomski, post #1

Nie ma zbyt wielu sterowników dla nowych drukarek dla AOS 3.x. Czasami trafi się coś na Aminecie. Problem można obejść albo za pomocą TurboPrinta ( lista sterowników tego pakietu ), lub za pomocą sterownika PostScript - o ile drukarka obsługuje postscript. Jeżeli drukarka nie ma zaimplementowanej obsługi tego języka opisu strony to można pokombinować z GhostScriptem.
Jak wspominał Pero, na MACD 6 zamieszczona jest okrojona (i stara) wersja TurboPrint 5 light. Za jej pomocą można drukować do pliku. Do pliku możesz też drukować za pomocą GhostScripta.

[#4] Re: drukowanie

@APC74, post #3

Ja podłączę się pod wątek. Zamierzam kupic drukarkę do Amigi 500+/1200 na port parallel. Jakie drukarki (firma model) polecacie jako pracujące najbardziej kompatybilne z Amigą? Najbardzei lzaeży mi na takich, które nie będa potrzebowały do pracy TurboPrinta, i które będa mogły wydrukować jakiś tekst z polskimi znakami (np. z AmitekstPro). Drukować będę głównie tekst lub rysunki z jakiegoś programu graficznego typu... Paint. Wreszcie chciałbym też wydrukować sobie mapę terenu w A-Train aby lepiej zaplanowac rozwój miasta (opcja Print Map) :) . Druk w kolorze mile widziany. Ja osobiście zastanawiam się nad kolorową drukarką igłową Star LC100, ale prosze was o opinie.

Pozdrawiam

Azzorek

[#5] Re: drukowanie

@Azzorek, post #4

ja miałem 15 lat temu drukarke seikosha 2000 cz-b igłową i działa bez zarzutu z amigą cdtv

[#6] Re: drukowanie

@Azzorek, post #4

Jeśli zrezygnujesz z koloru to polecam stare lasery firmy HP, LJ4 lub LJ5.
Z kolorowych używałem kiedyś plujki HP610C, sterowniki pod Ami były ale plujek nie polecam, drogie w eksploatacji.

Pozdrawiam
[#7] Re: drukowanie

@RadoslawF, post #6

fakt, na hp lj 5l troche książek z pdf na pegazie podrukowałem, niesty ma ona za mało pamięci i bardziej skomplikowane dokumenty się kaszanią, wersje bez l są lepsze ale większe

sam mam Oki 14ex podłączoną do pega i myśle ze to najlepsza drukarka z dostępnych i dzialających

[#8] Re: drukowanie

@rzookol, post #7

No tak chłopaki, ale mnie zależy na Amidze klasycznej nie na Pegu ;) .

Pozdrawiam

Azzorek

[#9] Re: drukowanie

@Azzorek, post #8

Ale dlaczego nie chcesz używać TurboPrinta? Jest wygodny, ma duzo więcej sterowników niż oryginalne i jest duuuuużo szybszy.
[#10] Re: drukowanie

@Azzorek, post #8

pora powiedzieć to otwarcie, peg się jesli chodzi o drukowanie od amigi klasycznej nie różni :)

ps. ta drukarka 14ex ma tę zaletę, że ma dwa złącza: usb i równolegle, usb leci do pc a równoległe do ami

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2009 21:42:54
[#11] Re: drukowanie

@wali7, post #9

Chodzi mi Wali7 o koszty. Akurat na razie muszę przyoszczędzić bo trochę wydałem :( .

Pozdrawiam

Azzorek

[#12] Re: drukowanie

@Azzorek, post #11

nie jestem pewien, ale czy przypadkiem pełny TurboPrint nie wyszedł na którejś z płytek MACD?
[#13] Re: drukowanie

@wali7, post #12

Ja nie słyszałem :( . Z tego co widać na stronie to jest nadal płatny

http://www.irseesoft.de/default.htm

:(:(:( .

Pozdrawiam

Azzorek

[#14] Re: drukowanie

@Azzorek, post #13

wyszła wersja 5 Lite na MACD6 - jakie sa jej ograniczenia nie wiem
[#15] Re: drukowanie

@Azzorek, post #4

Stare igłówki, szczególnie wersje Star, idealnie nadają się do tego co chcesz robić.
Jednak lepszym rozwiązaniem będzie jednak TurboPrint i dowolna nie windrukarka.
Możesz także sprawdzić jakie są obsługiwane drukarki przez PageStrema. Wtedy będziesz drukować spod PS na wbudowanych sterach.

Mimo wszystkiego, polecam mój artek na PPS o drukowaniu na HP 5550.
[#16] Re: drukowanie

@Tomski, post #1

Tomski napisał(a):

> 1.Czy istnieją sterowniki do współczesnych drukarek dla
> klasycznych Amiga(3.1=
Z którego roku masz AmigaOS3.1? A ty chcesz stery do współczesnych drukarek?

> 2.Czy pozostaje tylko użycie programu TurboPrint?

Najlepsze rozwiązanie.

> 3.Czy istnieje okrojona darmowa wersja TurboPrint'a?

Kiedyś była, ale jakaś stara. Obecna obsługuje prawie wszystkie nowe drukarki (nie windrukarki).

> 4.Czy można drukować do pliku z Amigi?

Tak.
[#17] Re: drukowanie

@kmilota, post #16

Słuchajcie chłopaki, turboprint odpada, bo nie stać mnie na zapłacenie 70 euro za ten program - to sporo więcej niż koszt samej drukarki!
Skoro tak to wygląda, to muszę poprzeglądać stare czasopisma Amiga, oraz C&A i poszukać czegoś starego co działa pod systemem :( . Jak znajdę jakieś modele to wypiszę je w tym wątku (może ktoś będzie szukał kiedyś tak jak ja drukarek do użytku bezpośredniego pod AmigaOS 1.x-3.x).

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2009 13:54:44

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2009 13:55:53

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2009 13:56:30
[#18] Re: drukowanie

@Azzorek, post #4

Mam drukarkę Star ZA-200EE, jest kolorowa. Jeszcze nie podpinałem do Amigi, więc tutaj nie poradzę. Jeśli chcesz drukować na igłówce w kolorze to spotkasz się z innym problemem - taśmy. Do mojego modelu są dostępne jedynie czarne a te w kolorze, jeśli się już gdzieś pojawiają, kosztują w okolicach pięciu dych. Jak na wydruk igłami to sporo. Przed zakupem kolorowej igłówki rozeznaj się w dostępności materiałów eksploatacyjnych pod konkretny model.

[#19] Re: drukowanie

@Graf Zero, post #18

Dzięki za info ;) .

Pozdrawiam

Azzorek

[#20] Re: drukowanie

@Azzorek, post #4

Do Stara LC100 na pewno jest sterownik w AmigaPL. Ja miałem Panasonica KX1050 (o ile dobrze pamiętam symbol) i drukowałem właśnie takim sterownikiem. Będzie Ci on potrzebny jeśli będziesz drukował tekst - AmiTekst, Ced itd. Drukując w trybie graficznym - np. przez WW czy FW - i tak możesz drukować ogonki. Drukowanie jednej strony w trybie graficznym trwało na mojej igłówce i 040 koło 5 minut jesli nie więcej.
TP - wspomógł by Cię tylko w drukowaniu grafiki. Także dla Stara można smiało tej 5 z MACD używać.
[#21] Re: drukowanie

@Azzorek, post #13

Hm... Odnoszę wrażenie, że post #3, na który zresztą odpowiedziałeś, nie został przez Ciebie przeczytany. Gdybyś go przeczytał wiedziałbyś, że pełna i darmowa wersja TurboPrinta znajduje się na MACD 6. Co do obsługiwanych przez ten pakiet drukarek, oto lista sterowników znajdujących się w pakiecie:

.24-Pin.tpp
.9-Pin.tpp
.InkJet-Epson.tpp
.InkJet-HP.tpp
.Laser.tpp
Brother_24-Pin.tpp
Brother_9-Pin.tpp
Canon_BJ.tpp
Canon_BJC210.tpp
Canon_BJC240.tpp
Canon_BJC240photo.tpp
Canon_BJC4000.tpp
Canon_BJC4100.tpp
Canon_BJC4200.tpp
Canon_BJC4200photo.tpp
Canon_BJC600.tpp
Canon_BJC600e.tpp
Canon_BJC610.tpp
Canon_BJC620.tpp
Canon_BJC70.tpp
Canon_BJC800.tpp
Canon_LBP.tpp
Canon_PJ1080A.tpp
Citizen_120D+.tpp
Citizen_120D.tpp
Citizen_PRINTiva600C.tpp
Citizen_Swift24,240.tpp
Citizen_Swift9.tpp
Epson_EX,FX,LX.tpp
Epson_LQ,SQ-xx00.tpp
Epson_LQ,SQ.tpp
Epson_Stylus.tpp
Epson_Stylus820+IIs.tpp
Epson_StylusColor.tpp
Epson_StylusColor200.tpp
Epson_StylusColor400.tpp
Epson_StylusColor500.tpp
Epson_StylusColor600.tpp
Epson_StylusColor800.tpp
Epson_StylusColorII.tpp
Epson_StylusColorIIs.tpp
Epson_StylusPro(XL).tpp
Facit_B3450.tpp
Fargo_FotoFun.tpp
Fargo_Primera.tpp
Fargo_PrimeraPro.tpp
Fujitsu_DL-1100.tpp
HP_ColorLaserJet5.tpp
HP_DeskJet.tpp
HP_DeskJet1200.tpp
HP_DeskJet400C.tpp
HP_DeskJet500.tpp
HP_DeskJet500C.tpp
HP_DeskJet520.tpp
HP_DeskJet540C.tpp
HP_DeskJet550C.tpp
HP_DeskJet560C.tpp
HP_DeskJet600C.tpp
HP_DeskJet660C.tpp
HP_DeskJet690-694C.tpp
HP_DeskJet690-694photo.tpp
HP_DeskJet850C.tpp
HP_DeskJet870C.tpp
HP_LaserJetII.tpp
HP_LaserJetIII.tpp
HP_LaserJetIV.tpp
HP_LaserJetIVl.tpp
HP_LaserJetV.tpp
HP_PaintJet,PaintJetXL.tpp
HP_PaintJet300XL.tpp
Lexmark_ExecJetIIc.tpp
Nec_Pinwriter.tpp
Oki_ML-38x.tpp
Oki_ML-39x.tpp
Panasonic_KX-P1124.tpp
Panasonic_KX-P1540.tpp
Seikosha_24-Pin.tpp
Seikosha_9-Pin.tpp
Seikosha_SL-80AI.tpp
Seikosha_SL-80IP.tpp
Star_9-Pin.tpp
Star_LC,XB-24.tpp
Star_LC-10.tpp
Star_SJ144.tpp

Oprócz TurboPrinta możesz używać do drukowania GhostScripta (o tym też było w #3), który również ma stery do drukarek - zajrzyj w dokumentację, bo nie jestem pewien czy dobrze piszę, ale listę sterów GS wyświetlisz chyba za pomocą opcji:
gs drivers==

PersonalPaint7 ma trochę sterów do drukarek (chociaż ten "Aminetowy", jest tak ostro pocięty, że pewnie drukarki też wycięli)...

Na Aminecie leży kilkadziesiąt sterów.

Sam AOS 3.9 ma też kilka sterów.

Przejrzyj to wszystko, i wybierz taką drukarkę, która Ci najbardziej odpowiada.

[#22] Re: drukowanie

@Azzorek, post #19

Co do drukarki to poleciłbym Ci HP610C miałemi używałem pod sysem i TP ALE no właśnie drukarki atramentowe i zasychanie tuszu to jakaś pomyłka i do tego straszna. Nawet w dopie refilów to i tak koszt wydruku jest spory.

Więc polecam laser (czarno biały) w zupełności wystarczy - brak koloru stanie się zupełnie nieważny przy porównaniu jakosci laser<>inkjet.
Dodatkowo szybkość drukowania, małe koszta wydruku itp. (drukarki po serwisie można nabyć na alledrogo po rozsadnych cenach).

Dodatkowo (jak bedzie usb) możesz ją podłaczyć jako sieciową (pisalem o icyboxach kiedyś) i używać z kazdego kompa z lanem, a to naprawdę luksus.

[#23] Re: drukowanie

@11MASTEr, post #22

A czy drukowanie po sieci z Amigi klasycznej pójdzie na czymś takim:

http://aminet.net/package/comm/tcp/NetPrinter

Czy w ogóle możliwe jest drukowanie do drukarek sieciowych(głównie pewno chodzi o drivery)?

[#24] Re: drukowanie

@Tomski, post #23

jesli drukarka obsluguje pcla to raczej tak (jeszcze musi obslugiwac tryby pracy netprintera)

Ostatnia modyfikacja: 21.12.2010 12:48:14
[#25] Re: drukowanie

@rzookol, post #24

Może jeszcze doprecyzuję pytanie. Mam drukarkę podpiętą do PC przez USB i tam mogę ją udostępnić w WindowsXP. Chciałbym na niej móc drukować z Amigi. W ten sposób udostępniona drukarka to raczej nie ma swojego IP. Nie znam się na tym. Czy to może zadziałać?

Ostatnia modyfikacja: 21.12.2010 12:57:37
[#26] Re: drukowanie

@Tomski, post #25

nie korzystam za czesto z windowsa wiec nie wiem,
z docow netprintera:
This driver supports RAW and LPR printing and provides a fully featured
preferences utility.

udostepnianie w Windowsie opiera sie o sambe czyli SMB, nie wiem czy da sie jakos udostepniac w RAW czy LPR

[#27] Re: drukowanie

@Tomski, post #1

Tak, można drukować do pliku. Służy do tego program CMD, jeśli się nie mylę.
Wiele drukarek będzie drukować na sterownikach do starszych modeli, ale nie wykorzystasz pełni ich możliwości. Kwestia samozaparcia.

[#28] Re: drukowanie

@Azzorek, post #4

Najlepiej kup na alleszrocie używaną HP LaserJet 5 po remoncie. Koszt coś ok. 150PLN. Toner spokojnie da się napełniać - koszty eksploatacji spadają drastycznie. Ram to zwykłe moduły simm, często trafiają się wyposażone w PostScript i kartę JetDirect (współpraca z siecią). Ważne żeby to był LJ5 a nie LJ5L. Wersje L są może bardziej "kompaktowe" ale podajnik jest już zupełnie inny (niekoniecznie lepszy). Z tego co pamiętam to drukowałem coś na niej z Amigi TurboPrintem z MACD. Jak kojarzę to w kablu trzeba było jakiś pin (14??) odciąć. Dobra drukarka i tania w eksploatacji. Ma tylko dwie wady: duża jak pierun i za szybka to ona nie jest.

[#29] Re: drukowanie

@Red_Bullet, post #28

Należy odciąć pin nr 14 w kabelku. Mi się kiedyś uwalił port w A1200, padł sygnał STROBE i Amiga nie chciała drukować, natomiast o dziwo wydruk leciał bezproblemowo pod emulowanym PC na PC-Tasku. Ważne też jest, by najpierw włączać drukarkę, a potem Amigę. Ja to olałem i miałem za swoje.
Może zrobić próby z drukarką HP Deskjet F4580 - ma wbudowany moduł Wi-Fi w standardzie b/g. Drukarka ma swój IP w sieci.
Co do plujek, to koszty wydruku można drastycznie obniżyć napełniając zużyte wkłady. Ja mam 3-letnią HP Deskjet F4180 i dalej jadę na startowych pojemnikach z tuszem, zestaw do napełniania na 4 razy (czarny i kolor) kosztowały razem 55 zł.

Ostatnia modyfikacja: 25.12.2010 07:13:34
[#30] Re: drukowanie

@Nightmare777, post #29

Z tym pinem to bajka rzeczywiście na pinie 14 występuje sygnał napięcia ale jest on puszczony po przez rezystor 4700 omów przy 5 v nie ma żadnego. No i oczywiście drukarka podłączona do amigi dopiero do prądu i w zasadzie nie ma znaczenia która najpierw właczona ale lepiej dmuchać na zimne bo często te porty siada.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem