[#1] Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI
Chciałbym sobie sprawić dwa napędy ZIP (jeden dla A1200, drugi dla A2000). W związku z tym pytania:
1. Są dwie wielkości dysków 100 MB i 250 MB, oba obsługuje Ami (system 3.x)?
2. Są różne typy podłączenia:
LPT - przez port drukarki, działa to z Ami (trzeba jakiś specjalny kabel "amigowy"?)
IDE - zakładam, że działa na pewno?
SCSI - ktoś próbował toto pod Oktagonem 2008?
3. Jest jakiś kabelek typu LPT <> USB (tak co bym pod laptoka mógł podłączyć)?
[#2] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@radzik, post #1

O ile mnie pamięć nie myli o wersji LPT trzeba zapomnieć.

Wesję ATAPI będzie łatwo podłączyć do UBS, bo kabli i przejściówek jest od groma.
Trzeba pamiętać że dyskietki do ZIPa mogą być zawodne. Są o tyle bardziej narażone na niedziałanie (w stosunku do zwykłych dyskietek), że ich rozmagnesowania niszczy fabryczne formatowanie ścieżek i taka dyskietka staje się bezużyteczna (nie nadaje się do sformatowania metodami domowymi). Chyba lepiej się do przenoszenia nadaje zwykła nagrywarka CDRW, ale wybór należy do Ciebie.
[#3] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@C2H5OH, post #2

LPT dziala na Amidze. Trzeba miec specjalny kabelek.
Jak ma sie fabryczne formatowanie sciezek, do sformatowania dyskietki na FFS lub inny amigowy filesystem?

- przejsciowki LPT-USB dzialaja tylko na drukarkach.
- obslugiwane sa 3 formaty 100, 250, i 750MB. kwestia mountlisty.

Ostatnia modyfikacja: 03.07.2009 17:13:36
[#4] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@radzik, post #1

Miałem taki napęd kiedyś, Z tego, co pamiętam, to
- z całą pewnością system w wersji 3.0 obsługuje bez najmniejszych problemów. podłączasz i masz. system rozpoznaje, zero kombinowania z łatkami, dodatkami, Ami widzi ZIP-a jak każde urządzenie zewnętrzne typu stacja dysków miękkich. obojętnie, czy masz dyskietki 100, czy 250 (większych pojemności nie próbowalem),
- przez SCSI lata jak burza. nie powiem Ci, czy akurat z Oktagonem, u mnie to chodziło z Blizzardem 2060.

Jeśli mogę coś zasugerować - ustrojstwo jest (jak na dzisiejsze czasy) mocno takie sobie. Wbrew zapewnieniom producenta, dyskietki sa dość zawodne, jako nośnik do archwizowania/długoterminowego przechowywania danych bym nie polecał, kilka razy się nieprzyjemnie przejechałem na tej "niezawodności". Jak chcesz tylko przenosić dane, to może być, w sumie nawet wygodniejsze, niż wypalanie płytek. Ale - powtarzam - nie licz na trwałość. Podłączenie zwykłej nagrywaczki CD do w sumie dowolnej Ami nie jest specjalnym problemem. Może to lepsze rozwiązanie?

Z szacunkiem
Des

[#5] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@Des, post #4

CD/DVD jasne. Ale generalnie gdy trzeba przenieść jeden czy dwa pliki wydaje się wygodniejszy ZIP. :) Tym bardziej, że teraz to za grosze można kupić.
[#6] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@radzik, post #5

Mi się wydaje (ale to tylko moje zdanie), że najlepszym wyjściem do przenoszenia danych to karta CF i adapter PCMCIA albo adapter CF-IDE ustawiony na SLAVE i wmontowany elegancko gdzieś w środku tak że by można było wkładać kartę z zewnątrz (niestety wymagane wyłączanie komputera na czas wyjmowania/wkładania karty).

[#7] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@rafgc, post #6

Się zgadzam w 100 procentach. To najlepsze z możliwych obecnie rozwiązanie. Pewne i skuteczne, od strony zainwestowania kasy - praktyczmie grosze.
(No przy A2000 to troszkę wiecej, bo rzeczona Ami 2000 PCMCIA nie ma. No, ale to się daje stosunkowo prosto obejść.

Z szacunkiem
Des

[#8] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@Des, post #7

Tyle, że jest mały problem z CF... jeśli jest pod IDE nie da się go odczytać w FAT. Jedyna opcja to amigowy system plików (+ winuae na piecu). Zresztą w opcji A2000 przy pomocy Budda IDE (jedyna nowa i dostępna karta IDE) słyszałem/czytałem, że CF nie działa.
[#9] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@C2H5OH, post #2

Hura! Odświeżam temat sprzed 6 lat! szeroki uśmiech
Postanowiłem zainwestować w ZIPy, bo akurat mi się trafiły tanio napędy zarówno SCSI jak i LPT - głównie do przenoszenia danych między komputerkami (Amiga + Mac). I moje pytanie z tym związane - czy naprawdę jest tak źle z tymi dyskietkami ZIP, jak opisał to @C2H5OH?

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2015 02:01:12 przez _arti
[#10] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@_arti, post #9

W temacie napędów na LPT wzoruję się tym artykułem, więc raczej LPT nie zadziała z powodu braku kilku sygnałów. Napędy IDE jak najbardziej ruszą. Niestety dostępność dyskietek jest zerowa! Pozostaje szukać portale aukcyjne. Może gdzieś jakaś sztuka wypłynie...
[#11] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@Romlen, post #10

Napedy na LPT tez zadzialają.
Poczytaj o sterowniku ppazip z aminetu
[#12] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@Norbert, post #11

Ogólnie z tym problemu nie ma - mogę wersje SCSI podłączać do Amigi a LPT do np. PC czy Maka (chyba). Chodzi mi bardziej o dyskietki - czy przeniesienie ich z domu do domu (3km) nie sprawi, że wszystko padnie po drodze.
[#13] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@_arti, post #12

No pewnie że nie.
Stara technologia to wytrzyma.
[#14] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@_arti, post #12

Może, to zależy od dyskietki, u mnie jedna sprawdzona, dane przetrwały drogę ponad 60km, zreszta na SCAP-ie będziesz się z DAnielem bawić zipem:)
[#15] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@_arti, post #12

Te dyskietki są bardzo dobre. Nie porównuj ich do tych tradycyjnych, bo to jest inna bajka. Jedynie właśnie jak to już było te LPT z Amigą nie zadziałają tak jak i skanery LPT. A ten sterownik ppazip jest może ciekawy, ale wymaga interfejsu podłączanego do portu drukarkowego Amigi oraz do portu dżojstika. Jednak nigdzie nic nie ma jak go zbudować. Więc zostają się ZIPy IDE oraz SCSI do Amigi. Były również w sprzedaży ZIPy o pojemności 250 MB one obsługują dyskietki również te o pojemności 100 MB, jednocześnie te ZIPy 100 tych 250 MB jeż nie. Dopowiem jeszcze że do PC były również ZIPy podłączane do portu USB.

Tu mamy model USB: link do aukcji, a tu model SCSI zewnętrzny: link do aukcji. Były też wersje wewnętrzne właśnie IDE oraz SCSI: link.

Gorzej jest fakt tylko z dyskietkami, bo jest ich coraz mniej. Lepszym rozwiązaniem w Amidze jest chyba nagrywarka CD-RW i wypalanie na płytach CD-RW lub karta CF.

=====================================

Standard nie przyjął się nie dlatego, że był zły, tylko dlatego że producent (Iomega) zrobił sobie na niego monopol i ceny napędów oraz dyskietek były bardzo wysokie. A jak w końcu zmądrzał i zgodzi się aby inni to produkowali to już było za późno, gdyż inne tańsze standardy się pojawiły.

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2015 13:07:17 przez gilban
[#16] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@_arti, post #12

Arti, dyskietki ZIP są trwałe. Ja używam ZIPa od kilku lat w mojej A500+, a wcześniej również w A1200 tower. Żadna dyskietka mi do dzisiaj nie padła (używam tylko 100MB, bo takie max obsłuży mi ten zip przy A500+ na SCSI).

Co warto wiedzieć i ZIPach.

1. ZIP na LPT zadziała z Amigą, z tym, że trzeba prowadzić dodatkowe sygnały z portu dżojstika. Jest gdzieś cały tutorial co i jak zrobić.

2. Napęd ZIP 250MB obsługuje (odczyt/zapis) dyskietki zarówno 100MB jak i 250MB.

3. Napęd ZIP 100MB obsługuje (odczyt/zapis) tylko dyskietki ZIP 100MB.

4. Napęd ZIP 750MB czyta dyskietki 100MB, 250MB i 750MB. Zapisuje jednak tylko 250MB i 750MB.

W przypadku A1200 sensowne jest tak jak było wspomniane, używanie kart CF. Jedyny wyjątek to kiedy chcesz przenosić dane między Amigami, z których jedna nie ma czytnika CF - wtedy ZIP jak znalazł.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2015 13:22:29 przez Azzorek
[#17] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@Azzorek, post #16

Dzięki za info. Głównie potrzebuje tego do przenoszenia danych między maczkami, które nie mają ani USB ani sieciówki ani CD-ROMu, także ciśnienia na ten LPT nie mam... chociaż ten wewnętrzny, na IDE w sumie pasowałby do mojej A4k :)
[#18] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@_arti, post #17

To co to za maczki, że nagrywarki CD nie można do nich wmontować ?
[#19] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@gilban, post #18

Nie no, komfort przenoszenia danych na ZIPach i CD jest znacznie większy na korzyść ZIPów. Nawet jeśli bym miał nagrywarkę CD wolałbym ZIPa.

Pozdrawiam,

Azz
[#20] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@gilban, post #18

Pizzaboksy na przykład. Można podłączyć ale nie ma miejsca na to w środku... jak w A3000.
[#21] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@_arti, post #20

Arti mam wziąć dla ciebie dyskietkę zip?
[#22] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@gilban, post #15

Caly opis jak zrobic interface LPT ZIP znajdziesz sie z archiwum ppazip. (lacznie z obrazkami)
[#23] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@Norbert, post #22

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie ZIPów - czy można 250MB dyskietki sformatować na 100MB? Jest ich trochę na Allegro - zrobiłbym zapas.
[#24] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@Norbert, post #22

Właśnie jestem po pierwszej sesji LPT ZIP + A500. Formatowanie zipów trwa wiecznie ;).
[#25] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@void, post #24

Normalne - to w końcu 100MB do przemielenia i 68000

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2015 08:27:55 przez _arti
[#26] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@void, post #24

A po co robisz pelny format ?
Uzywasz fat czy ffs ?
[#27] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@Norbert, post #26

FFS. A pełny format się przydał - dowiedziałem się, że jedna z dyskietek ma pod sam koniec kilka uszkodzonych bloków.
[#28] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@void, post #27

Nigdy nie formatowałem ZIPów pod A500+ bo bym osiwiał do reszty. ZIPy formatuję zawsze na PC bo korzystam z FAT95.

Arti, co do formatowania dyskietek 250MB jako 100MB to nie ma szans. Chyba, że da się jakoś założyć partycję 100MB. Możesz też spróbować z modyfikacją mountlisty dla ZIPa - może to pomoże i zidentyfikuje dyskietkę 250MB jako 100MB. Sam jestem ciekaw czy da radę coś takiego zrobić.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2015 21:25:55 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2015 21:27:20 przez Azzorek
[#29] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@Azzorek, post #28

Jedyny komputer jaki mam z portem LPT to maszyna linuksowa, a tam wsparcie dla tych napędów to prehistoria. Chcąc nie chcąc skazany jestem na formatowanie na Ami :).
Nie było tak źle - mam raptem 4 dyskietki.
[#30] Re: Napędy ZIP na LPT, IDE, SCSI

@void, post #29

I tak szacun. Mimo wszystko kupiłbym za 20-30zł napęd zip usb i na PC/laptopie robił format :) .

Pozdrawiam,

Azz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem