[#1] Gumowe nóżki - jak odkleić?
Czy zna ktoś sposób jak bez niszczenia (chęć ponownego wykorzystania), odkleić od obudowy gumowe nóżki znajdujące się od spodu Amigi?

Może ktoś już próbował lub zna niezawodne sposoby?

[#2] Re: Gumowe nóżki - jak odkleić?

@cichym, post #1

Za pomocą skalpela lekko podważyć klej puści ale można spokojnie jeszcze raz nim przykleić.
[#3] Re: Gumowe nóżki - jak odkleić?

@Dark_luke, post #2

Na chama zrywać też idzie :PP (ma ktoś może takie gumaczki bo zgubiłem dwie :D

[#4] Re: Gumowe nóżki - jak odkleić?

@arti4-92, post #3

arti4-92
No właśnie chodzi o to, żeby NIE NA CHAMA, bo wtedy np. się gubią (nie możne ich dokładnie ponownie przykleić). Mogą się tez zniszczyć.

"Nie siłą, lecz sztuką niedźwiedzia tłuką"

Dark_luke
Spróbuję skalpelem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ale zanim skorzystam z tej metody, powtórzę pytanie:

Zna, ktoś jeszcze jakieś sposoby?

Ostatnia modyfikacja: 24.07.2009 18:07:39
[#5] Re: Gumowe nóżki - jak odkleić?

@cichym, post #4

Zrób 'na chama', a potem taśma 2-stronnie klejaca. Polecam firmy boll (uzywana np. do montowania listew bocznych w samochodach); bardzo mocna; posiada pomiedzy warstwami klejacymi pasek elastycznej gąbki.

[#6] Re: Gumowe nóżki - jak odkleić?

@11MASTEr, post #5

OK. Dzięki delikatnie podważyłem ostrym nożem i dalej już poszło jak po maśle. Oderwałem bez uszkodzenia wszystkie nóżki. Do przyklejenia wykorzystałem dwustronną taśmę na gąbce. Ale taką zwykłą, na razie trzyma.

A teraz kolejne pytanie:

Czy zna ktoś sposób na oderwanie naklejki z dołu obudowy tak aby jej nie uszkodzić i móc ponownie ją wykorzystać (nakleić)?

Zwykłe odrywania powoduje powstanie szachownicy na naklejce i na obudowie. A ja chce ja ściągnąć całą, tak żeby nic na obudowie nie pozostało.

[#7] Re: Gumowe nóżki - jak odkleić?

@cichym, post #6

Nie wiem jak będzie w przypadku tej naklejki, ale wszelkiej maści spece od przerabiania konsol Xbox 360 twierdzący, że przerabiają bez rozbierania konsoli używają zwykłej suszarki do włosów aby odkleić plomby gwarancyjne, może w tym wypadku też pomoże.

Pozdrawiam :rotf:

[#8] Re: Gumowe nóżki - jak odkleić?

@Ciapo, post #7

Patent z suszarką jest tak stary jak węgiel:) Sam w ten sposób PSXy przerabiałem. Z tym że to kit, bo i tak nikt gwarancji by nie uznał, bo płyta była lutowana. Co do tego przypadku to niestety nie da to dobrych efektów. Plomba jest cienka i ładnie schodzi, ale nóżki w Ami są dość grube i ciepło musi przebyć długą drogę od powierzchni do kleju. Najlepiej właśnie podważyć czymś ostrym. Może być skalpel, nóż introligatorski, nóż kuchenny, albo mały śrubokręt (płaski).

Jeśli chodzi o naklejkę to masz na myśli tabliczkę znamionową pod spodem (tą srebrną)? Jeżeli tak to albo na ciepło - jak pisał Ciapo, albo płynem do usuwania naklejek. Nie wiem czy jeszcze można to kupić gdzieś. Parę lat temu miałem coś takiego. Wystarczyło prysnąć i po chwili naklejka odpadała. Teraz tego nigdzie nie widzę.

Ostatnia modyfikacja: 12.08.2009 03:07:57
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem