[#1] Wydajność FastATA i CF IDE
Uporałem się z montażem fastaty w mojej Amy, ata3.driver działa, jednak wydajność całości nie jest zadawalająca. Zrobiłem testy w sys_speed:

http://img.nopaste.pl/upload/sys_hd_4a71ab60d2572.png

Tu info o systemie:

http://img.nopaste.pl/upload/sys_info_4a71abe452d8b.png

A tu s-s

http://www.nopaste.pl/e7k

Te osiągi nie powinny być lepsze? Ma ktoś podobną konfigurację i mógłby przeprowadzić benchmark dla porówniania?

[#2] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@Bagheera, post #1

Jakie masz ustawione bufory na poszczególnych partycjach ??

Jeżeli zbyt małe - spróbuj zwiększyć ich wartość
[#3] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@Bagheera, post #1

W S-S masz Blizkicka a SysSpeed wyświetla, że masz Apollo. Blizkick dobrze z Apollo współpracuje? Pytam, bo myślałem, że Blizkick to tylko do blizzardów jest.

Bo to jest tak, że kontroler ATA wbudowany w A1200 jest powolny i wtedy praktycznie każda karta CF daje radę (znaczy się ma parametry przewyższające możliwości kontrolera).
Jednak FastATA to już inna para kaloszy - jest szybszy od oryginalnego ATA i być może karta CF nie wyrabia (nie jest w stanie pracować tak szybko jak dysk HD podpięty do faty). Jakaż to karta CF dostąpiła zaszczytu udawania twardysku w Twojej Ami ;) (producent, model prosimy)?

@Logan: Z tymi buforami to dobry pomysł. Chociaż wyniki Seek/Read, które od buforów chyba w dużym stopniu nie zależą też są jakieś takie anemiczne, szczególnie jak na kartę CF.

Ostatnia modyfikacja: 30.07.2009 16:52:54
[#4] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@Logan, post #2

A jak się zwiększa bufory?

Co do Blitzkika, nie ja go tam wpisałem, s-s jest automatycznie tworzony przy instalacji AmigaSYS, nie wiem czemu jest to, a nie RemApoll (czy jak to tam się zwie)

Karta to TRANSCEND x133 4GB

[#5] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@Bagheera, post #4

A jak się zwiększa bufory?

Na chwilę (do resetu), np dodajemy 200 buforów (100 kb) do partycji DH0:
W CLI wpisujesz:

AddBuffers DH0: 200

Jeżeli chciałbyś wiedzieć ile buforów ma partycja (bez dodawania):

AddBuffers DH0:

Na stałe ustawiasz to w HDToolBoxie, lub podobnym. Albo dopisując powyższe polecenie w User-Startup - ale w polecałbym jednak w HDToolBoxie.

Co do karty, to po TRANSCENDZIE x133 4GB ludzie jeżdżą jak po burej suce, że mimo iż ma oznaczenie "x133", to wcale się tak nie zachowuje - jest koszmarnie wolna itp...

Ostatnia modyfikacja: 30.07.2009 19:12:39
[#6] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@Bagheera, post #1

Oto moje osiagi:

http://www.changeit.ppa.pl/temp/sysspeed.jpg

Teraz mam Blizzarda z 060 ale wczesniej mialem Apollo z 040 i osiagi byly lepsze.
[#7] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@Phibrizzo, post #6

Hmm, rzeczywiście masz dużo lepsze niż moje :s. Jakbym wiedział, ze ta karta ma taką złą reputację to bym kupił inną. Muszę przetestować jej osiągi na PC.

[#8] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@APC74, post #5

Pytanie z zupełnie innej beczki...

Czy podłączenie karty CF pod SCSI od Blizzarda dało by lepsze efekty? Jest to możliwe/ zadziała?

Ostatnia modyfikacja: 30.07.2009 21:21:40
[#9] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@Bagheera, post #7

UPS, moj blad. Przepraszam nie doczytalem ze to chodzi o CF.

[#10] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@ender, post #8

CF może działać w 2 trybach - jako karta pamięci i może emulować dysk ATA IDE. Szanse na podłączenie jej do kontrolera SCSI są takie same jak szanse na podłączenie dysku ATA IDE do SCSI. Niby da się zrobić (CF do przejściówki IDE, przejściówka IDE do przejściówki IDE-SCSI a przejściówkę SCSI do kontrolera SCSI), i miałoby to wybitnie amigowy klimat ;) (hiper kanapka! YEAH! :D ), ale moim zdaniem byłoby to ekonomicznie nieopłacalne - gdy ostatnio widziałem przelotkę IDE-SCSI kosztowała więcej niż dysk SCSI.
Co do osiągów - jakie są najszybsze karty CF? Chyba bez większych problemów dałoby się znaleźć taką, która byłaby szybsza od SCSI Blizzarda (SCSI w Blizku aż takie cudowne znowu nie jest). Z drugiej jednak strony karty CF są dobre na "krótki dystans" - mają dobre czasy dostępu (wyszukiwanie pliku itp.) i nieźle radzą sobie z małymi plikami, w niewielkich ilościach (co właściwie idealnie opisuje zawartość większości amigowych partycji :) ). Kiedy jednak trzeba przetworzyć większe ilości danych czy duże pliki, to kończy się rulezowanie CF-ek...

[#11] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@APC74, post #10

Ja mam tak wlasnie podlaczone: SCSI GVP -> Adapter SCSI - IDE -> Adapter IDE - CF -> Karta CF Kingston 4GB.
Demon szybkosci to moze nie jest, odczyt i zapis w/g sysinfo ok 1.1 - 1.5 MB/s, ale do mojego amigowania wystarcza.
Wczesniej ta kanapka dzialala w A500 z GVP A530, teraz smiga w A2000 z GVP G-Force 2040 :)

[#12] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@APC74, post #5

Dałem po 200 buforów na każdą z partycji. Wyniki są? nieco lepsze. Da się coś jeszcze zrobić, by przyspieszyć zapis/odczyt?

http://img.nopaste.pl/upload/fata_4a7ac1c840fb2.png

[#13] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@Bagheera, post #12

CFka nie doscigniesz transferu HD na amidze (CFki nie maja buforu pamieci jak twardziele)

moja CFka na 060 osiaga 1600 kb/s (sysinfo)
a na 030/28 - 1950 kb/s(sysinfo)

na moim apollo 040/40 swego czasu z fast ata w trypie PIO5
osiagalem 11 MB/s

pytanie wiec czy ustawiles tryb PIO5 ? czy jedziesz w PIO0 :)))

kontroler standartowy w A600/1200 dziala wlasnie w takim trybie

[#14] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@HOŁDYS, post #13

W prefsach ata3 jest ustawione PIO5

[#15] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@Bagheera, post #12

Jeżeli używasz FastFileSystemu to możesz jeszcze podmienić go na trochę szybszy SmartFileSystem.
Ale tak naprawdę to chyba tylko zamiana karty CF na szybszą Ci zostaje.

[#16] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@APC74, post #15

A jaką kartę byś proponował?

[#17] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@Bagheera, post #16

Jakiś Pretec x233. Np.: Pretec Cheetah II CompactFlash 4GB 233x za 72 zeta z groszami.

[#18] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@APC74, post #17

sadze ze ta karta bedzie chodzi podobnie szybko do tej co ma

[#19] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@APC74, post #17

A może jakiś dysk 1,8 cala zamiast CF?
np. http://www.allegro.pl/item705458712_dysk_20gb_1_8_cala_stan_idealny.html
Wielkość zbliżona do CF, nie wiem jak tam pobór prądu, ale ja bym się zastanowił.

Ostatnia modyfikacja: 08.08.2009 02:01:52
[#20] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@ender, post #19

Tak z ciekawości pasuje do tego zwykły kabel od dysku 2,5 cala czy znowu trzeba kombinować z kablami i przelotkami ?

Pozdrawiam
[#21] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@RadoslawF, post #20

Skoro ma takie samo złącze jak dyski 2,5'' to musi pasować. Szczerze mówiąc to nie myślałem o tym mniejszym. Miałem w mojej Amy już dysk 30 GB 2,5''. Zasilanie to nie problem, bo mam zasilacz ATX 150 W. Dysk pewnie przy fast acie byłby szybszy, ale za to z CFem Amiga jest bezszelestna.

[#22] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@RadoslawF, post #20

Nie wiem, chyba musi być przelotka, ale pewien nie jestem. Tak teraz myślę, widziałem kiedyś na Allegro SSD na Ata nie Sata może to ? Szkoda, żeby Fast Ata nie była wykorzystana w 100%.

[#23] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@ender, post #22

Ten dysk, do którego podałeś linka ma złącze 2,5". Zresztą sprzedający pisze, że bez problemów podłączy się go do "normalnego" laptopa.

Ostatnia modyfikacja: 08.08.2009 11:04:44
[#24] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@ender, post #22

Jak dla mnie FastATA ma jeszcze ten plus, że będzie (powinna) ubsługiwać cd-rom. Oczywiście niby powinien on działać na standardowym kontrolerze, ale niestety ja miałem z tym problemy (prawdopodobnie problemy sprawia adapter CF na tej samej taśmie)

[#25] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@Bagheera, post #24

http://www.allegro.pl/item701785308_transcend_dysk_ssd_2_5_32gb_ide_mlc.html
no to działa na zasadzie CF i jest bardzo szybkie, teoretycznie powinno zadziałać z Fast Atą, ale sprawdź (spytaj mądrzejszych) i pochwal się co zrobiłeś.

[#26] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@ender, post #25

Gdyby nie było to takie drogie, to może bym coś zakombinował.

Ostatnia modyfikacja: 08.08.2009 23:43:01
[#27] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@Bagheera, post #26

Sprawdzałem i nie wiem czy warto. Dysk SSD sata podłaczony przez przelotkę sata<->ata dawał niemalże identyczne transfery jak normalny HDD. Za słaby konfig mam aby jakieś miarodajne wyniki uzyskać. Klasyczny dysk z talerzami (Seagate U10 20GB) osiąga transfery na poziomie 6,5-7,2MB/s (w PIO4 - w PIO5 moja FastATA nie obsługuje nic poza CD). Czas dostępu jest oczywiście lepszy, ale nie wiem czy to warte tych pieniędzy. Niestety nie mogę zapodać screenshota bo już nie mam dojścia do tego dysku. Z drugiej strony nie rozumiem w czym problem, skoro na FastATA zwykły dysk jest 4x szybszy niż na CF to trzeba wsadzić dysk. Swego czasu ożeniłem dobremu kumplowi (też Amigowiec) Seagate UX 40GB. Był o połowę cieńszy niż wszystkie HDD 3,5" i w dodatku cichy. Zresztą u mnie wiatraczek w zasilaczu zagłusza pracę dysku więc nie mam problemu. Polecam wstawienie klasycznego dysku. Skopiowanie Scene Explorerów to kilka minut, a nie lata świetlne (na standardowym kontrolerze). Skoro zainwestowałeś pieniążki (a sądzę że nie małe) w kontroler to wykorzystaj jego możliwości.

PS. czy warto robić upgrade do FastATA MK III? Wiem że MK III obsługuje PIO5 i AllegroCDFS, ale czy to się opłaca?

[#28] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@HOŁDYS, post #13

proponuję kartę Dysk cf segate ST1
[#29] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@Bagheera, post #4

Witam jako dysk cf proponuje to ma 2mb chahe

http://allegro.pl/item726440913_cf_seagate_5gb_w_cenie_2gb_gw_fv_taniosc.html
[#30] Re: Wydajność FastATA i CF IDE

@Amigowiec, post #29

a cena to tylko 25zł 5gb jak dla mnie to jak za darmo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem