[#27]
Re: Wydajność FastATA i CF IDE
@Bagheera,
post #26
Sprawdzałem i nie wiem czy warto. Dysk SSD sata podłaczony przez przelotkę sata<->ata dawał niemalże identyczne transfery jak normalny HDD. Za słaby konfig mam aby jakieś miarodajne wyniki uzyskać. Klasyczny dysk z talerzami (Seagate U10 20GB) osiąga transfery na poziomie 6,5-7,2MB/s (w PIO4 - w PIO5 moja FastATA nie obsługuje nic poza CD). Czas dostępu jest oczywiście lepszy, ale nie wiem czy to warte tych pieniędzy. Niestety nie mogę zapodać screenshota bo już nie mam dojścia do tego dysku. Z drugiej strony nie rozumiem w czym problem, skoro na FastATA zwykły dysk jest 4x szybszy niż na CF to trzeba wsadzić dysk. Swego czasu ożeniłem dobremu kumplowi (też Amigowiec) Seagate UX 40GB. Był o połowę cieńszy niż wszystkie HDD 3,5" i w dodatku cichy. Zresztą u mnie wiatraczek w zasilaczu zagłusza pracę dysku więc nie mam problemu. Polecam wstawienie klasycznego dysku. Skopiowanie Scene Explorerów to kilka minut, a nie lata świetlne (na standardowym kontrolerze). Skoro zainwestowałeś pieniążki (a sądzę że nie małe) w kontroler to wykorzystaj jego możliwości.
PS. czy warto robić upgrade do FastATA MK III? Wiem że MK III obsługuje PIO5 i AllegroCDFS, ale czy to się opłaca?