[#1] Gadami na A600
Czy komuś się udało odpalić Gadami na A600? Oczywiście bez turbo - pomińmy użytkowników dopałek do A600, których jest tak wiele ;)

Z tego co wyczytałem, to najnowsza wersja (0.48a) używa xml2.library, a to żre w cholerę RAMu - jakieś 800 KB! Jaka starsza wersja poradzi sobie bez tego ustrojstwa?

Co do plików, wiem że:
- MUI - starsze, najlepiej 2.x coby dużo RAMu nie żarło - gdzie dorwę takie wersje?
- openurl.library - czy istnieje wersja dla 68000, albo która będzie najlepsza?
- NList.mcc i NListview.mcc - autor zaleca pobranie ze strony projektu, ale ja obczaiłem to: http://68k.aminet.net/package/dev/mui/MCC_NList-0.102_68k, specjalnie dla 68000, mam rację?
- Textinput.mcc i vapor_toolkit.library - ftp://ftp.vapor.com/pub/misc/, która wersja?
- Betterstring.mcc - http://68k.aminet.net/package/dev/mui/MCC_BetterString_68k, również specjalna wersja dla 68000
- xml2.library - jw., jak to ominąć?

Na najstarszą i najbardziej okrojoną wersję ile potrzeba RAMu? Chwalcie się jakie okrojenia udało się wam zrobić ;)

Z góry dzięki

[#2] Re: Gadami na A600

@jaa2, post #1

Tego xmla można wyłączyć, ale nie pamiętam jak. Wtedy zużycie pamięci spada do poziomu starszych wersji.

[#3] Re: Gadami na A600

@jaa2, post #1

MUI - starsze, najlepiej 2.x coby dużo RAMu nie żarło

Starsze wersje MUI "żrą" więcej RAM niż nowe - w nowej wersji MUI większość funkcji z głównej bibkioteki została przeniesiona do bibliotek zewnętrznych, wczytywanych w razie potrzeby. W starym MUI to wszystko siedziało w jednej bibliotece, i było ładowane przy starcie niezależnie od tego, czy było potrzebne, czy nie. Poza tym ze starszym MUI nie pójdą NList.mcc i NListview.mcc itd. bo one wymagają MUI 3.x. Gadami pewnie taż na starym MUI się nie uruchomi - sprawdź w dokumentacji wymagania.

P.S. Mogę coś pokręcić, bo to naprawdę stare dzieje są, ale tak mi się jakoś kojarzy, że stare MUI potrzebowałao 1,5MB wolnego RAM na początek.

Ostatnia modyfikacja: 02.08.2009 17:54:01
[#4] Re: Gadami na A600

@APC74, post #3

"Mogę coś pokręcić, bo to naprawdę stare dzieje są, ale tak mi się jakoś kojarzy, że stare MUI potrzebowałao 1,5MB wolnego RAM na początek".
Dobrze pamiętasz Kilka dni temu kombinowalem ze "starym MUI" u znajomego z gołą A1200 wzbogaconą o twardy dysk. Spokojnie można zapomnieć o MUI w takiej konfiguracji. Krew, pot, łzy i zgrzytanie zębami.
MUI przyzwoicie się zachowuje od 2 mb czipu i 4 mb fastu w górę. Na słabszych maszynach jest to zabawa dla masochistów.

Z szacunkiem
Des
Ps. I najlepiej, żeby te 1,5 wolnej pamięci RAM było w jednym bloku.

[#5] Re: Gadami na A600

@Des, post #4

1,5MB ???

użwałem Gadami i AmiGG 0.21 na gołej A1200

polecam Gadami 0.47c

[#6] Re: Gadami na A600

@jaa2, post #1

A co za problem miec 5.5 MB w A600 ? :P

[#7] Re: Gadami na A600

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

a mozna prosic o wiecej szczegolow? mam w tej chwili wlasnie gola a1200 i pojecia nie mam jak to zmusic do pracy z netem bez przynajmiej rozszerzenia ramu.

[#8] Re: Gadami na A600

@dritt, post #7

Goła A1200 i jakakolwiek rozsądna praca z Netem się wykluczają. Naprawdę. No, chyba że jesteś strasznie uparty, że lubisz się męczyć i tak dalej. Po prostu dzisiejszy Internet przerasta mozliwości łysej A1200.
W ogóle - Amiga Klasyczna i Internet to masakra jest. Nawet dawno, dawno temu, tak dawno, że prawie nie prawda, pakiet Amiga Surfer był dość przestarzałym rozwiązaniem.
Amigę kocham, ale miłością rozsądną. Nie zmuszam jej do wykonywania akrobacji na trapezie bez zabezpieczeń, nad areną pełną głodnych lwów.

Z szacunkiem prawdziwym
Des

[#9] Re: Gadami na A600

@Des, post #8

wiem wiem ze to meczarnia, chodzilo mi tylko o to czy mozna pogadac na gg na golej 1200, po zaladowaniu czesci potrzebnego softu konczyl mi sie ram, dlatego pytam czy ktos tego dokonal

[#10] Re: Gadami na A600

@dritt, post #9

Nie próbowalem, ale pewnie jest to (masochizm) możliwe. Jak odpalisz Ami bez startup-sequence. albo napiszesz własny, minimalny skrypt startowy, albo doładujesz wszystko z dyskietek... No to pewnie się da - z ogromnym opóźnieniem, zawieszeniami i innymi atrakcjami - pogadać na gołej A1200 za pomocą amigowego GG.
Ale czy to ma jakikolwiek sens? Owszem, można, dla sportu, raz spróbować. Nic więcej.

Z szacunkiem
Des

[#11] Re: Gadami na A600

@Des, post #10

Trochę oftopicowo: A jak Gadami radzi sobie ze zmienionym protokołem GG?

[#12] Re: Gadami na A600

@Des, post #10

Parę lat temu siedziałem na gołej a1200 i udało mi się wydzwonić 470pln impulsów w tepsie siedząc na ircu i ściągając staff na amigę. udało mi się też zrobić crazy demo na quasta w 98 ;) Na gołej a1200 "wszystko się da" ;)

[#13] Re: Gadami na A600

@dritt, post #7

nie wiem co wiesz o systemie. umiesz zrobić screena z systemu?

[#14] Re: Gadami na A600

@pampers, post #12

Nie, no jasne. Ale nie mówimy o ircu i ściąganiu FTP. To faktycznie, da się/dawalo się. Ircowałem na Ami1200 bez żadnego rozszerzenia pamięci, z 2 mega czipu tylko. Spox szło. Ale to było kilknaście lat temu.
Nie jest natomiast prawdą, że na gołej A1200 wszystko się da. Owszem, kiedyś, zmuszony dziwnymi okolicznościami, napisałem całkiem obszerną pracę (36 standardowych stron A4) w Wordworthcie. Napisalem i wydrukowalem. (Fonty wektorowe, tabelki, wykresy, grafika). Wyłem i płakalem.
Ale chyba nie o to chodzim by udowodnić, że Polskim Fiatem 126 da się pokonać trasę Białystok - Lizbona. Da się. Ale po co???

Z szacunkiem prawdziwym
Des

[#15] Re: Gadami na A600

@Des, post #10

Jakimi opóźnieniami, o czym ty piszesz? Używałeś kiedyś Gadami lub Jabberwocky?

[#16] Re: Gadami na A600

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

http://skolman-mws.w.interia.pl/aos/gadami_047c.lha

[#17] Re: Gadami na A600

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

Sprawdzałem nie poszlo Gadami. Po pierwsze wystarczy przeczytać readme aby się dowiedzieć że wymaga kicka3.0. a po uruchomieniu programu wyskoczy okienko że wymaga procka 68020.

[#18] Re: Gadami na A600

@APC74, post #11

Dzisiaj uruchomiłem - działa tak jak kiedyś :).

[#19] Re: Gadami na A600

@Des, post #10

W przypadku irca i gg na gołej A1200 głównym problemem jest mała ilość pamięci. A te "atrakcje" chyba wyssałeś z palca, nic takiego nie ma miejsca.

[#20] Re: Gadami na A600

@dritt, post #9

Po części sam sobie odpowiedziałeś. Z 10 lat temu miałem gołą A1200+HDD i ta konfiguracja wyklucza jakąkolwiek pracę poza graniem z dyskietek. WB w podstawowej konfiguracji (czyli z MUI) zostawiał z 900KB chipu. Na tym się naprawdę nie dało pracować. Przynajmniej te 4MB fast to naprawdę niezbędne minimum. Należy pamiętać, że fast nie tylko rozszerzenie, ale też najprostsze turbo do Amigi. Dodanie pamięci fast przyspiesza pracę komputera około dwukrotnie. Używanie A1200 bez fastu to jak praca na A500 z 1MB. Jeżeli myślisz o wykorzystaniu Amigi do "codziennego" użytkowania to - nie ma się co oszukiwać - karta turbo będzie kolejnym zakupem. Ceny na aukcjach to jedno, ale da się wyhaczyć okazję.

[#21] Re: Gadami na A600

@Malin, post #18

Malin napisał(a):

> Dzisiaj uruchomiłem - działa tak jak kiedyś :).
>
>

ciekaw jestem jak to uruchomiłeś. jaką masz konfigurację

[#22] Re: Gadami na A600

@QkiZ, post #21

Konfig taki jak w podpisie, uruchomiłem normalnie ;). APC74 pytał, czy Gadami radzi sobie ze zmienionym protokołem. Uruchomiłem i działa jak należy, więc chyba sobie radzi ;).

Ostatnia modyfikacja: 07.08.2009 14:35:16
[#23] Re: Gadami na A600

@Malin, post #22

Dobra, to teraz zerknij na pierwszy post i przeczytaj go uważnie. Mowa jest o Gadami na A600. Testowałem - nie da się uruchomić Gadami na A600.

[#24] Re: Gadami na A600

@QkiZ, post #23

Teraz ty mądralo przeczytaj uważnie post nr 11 autorstwa APC74 na który odpowiadałem. APC74 pytał, czy Gadami W OGÓLE radzi sobie z obecnym protokołem GG, a nie czy odpala się na A600...

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2009 19:20:04
[#25] Re: Gadami na A600

@Malin, post #24

naprawdę ślepy jesteś i nie wiesz w jakim temacie się wypowiadasz

[#26] Re: Gadami na A600

@QkiZ, post #25

Spójrz może wreszcie na post nr 11, na który odpowiadałem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem