[#1] Dylemat co do wersji AmigaOS
Witam. Od jakiegos czasu mam dylemat jaki system docelowo postawic na swojej Amidze. W A500 z A530 sprawa byla prosta - OS 3.1 + patche bo na OS 3.9 po prostu brakowalo RAMu, a i rozdzielczosc 640x256 bardzo ogranicza prace w OS 3.9. Teraz skonczylem budowac swoja A2000 i poki co zainstalowalem 3.9.
Aktualny konfig to plyta rev. 6.2, GVP G-Force 2040/33 MHz, 1MB Chip, 16MB Fast, 4GB CF podlaczony przez adaptery CF->IDE i IDE->SCSI do karty turbo, Picasso II i Scandoubler.
Wszystko chodzi ladnie, ale troche dlugo sie uruchamia w porownaniu z OS 3.1 na A500.
Wiec teraz pytanie do amigowej gawiedzi. Zostac przy OS 3.9 i kombinowac z startup-sequence i WBStartup zeby to jakos przyspieszyc (jakies sugestie?), czy moze lepiej postawic OS 3.1 i poinstalowac jakies dodatki (Scalos, ikonki, tool managery, itp.)?
Amige wykorzystuje glownie do WHDLoad'a, sluchania modkow, zabawy z grafika i programowania w C i Assemblerze. Problem w tym, ze oba systemy sie do tego nadaja i stad ten dylemat... Pomozecie?

[#2] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@Czarek, post #1

Ja bym na pierwszej dał 2.1 na drugiej ewentualnie 3.1.
Instalowanie na A2000 3.5 lub 3.9 to sztuka dla sztuki.
Jakie prędkości wyciągasz na CF ? i czy wyciszyłeś wentylator w zasilaczu tej A1200 ?

Pozdrawiam
[#3] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@RadoslawF, post #2

Predkosci ok 1.5 - 2.0 MB/s random read/write - sam ocen dobrze to czy zle.
A wentylator jest nowy wiec chodzi cicho i sprawnie :P

[#4] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@Czarek, post #3

Czarek napisał(a):

> Predkosci ok 1.5 - 2.0 MB/s random read/write - sam ocen dobrze
> to czy zle.

Prędkość na poziomie kontrolera IDE z A1200/4000.
Dysk SCSI jednak byłby szybszy.

> A wentylator jest nowy wiec chodzi cicho i sprawnie :P

Czyli postawiłeś na ciszę i dlatego ta CF przez przejściówki.

Pozdrawiam
[#5] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@RadoslawF, post #4

To raz. A dwa, ze latwiej jest zdobyc adaptery SCSI -> IDE i IDE -> CF (o karcie nie wspomne) niz dysk na SCSI 50 PIN. Jedyne, ktore udalo mi sie ozywic maja pojemnosci ponizej 500 MB, mam tez mnostwo dyskow 1, 2 i 4 GB kupionych jako "nie wiem czy dziala, ostatnio jak sprawdzalem 10 lat temu wszystko bylo ok" i niestety kontroler nawet ich nie wykrywa, to samo dzieje sie z dyskami UW SCSI podlaczonymi przez przejsciowke.
BTW. zaczyna sie offtop...

[#6] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@Czarek, post #5

Ja bym postawił dwie bootujące partycję, jedną z 3.9 drugą z 3.1
Potem testy, gdzie mi się lepiej i wydajniej pracuje.

[#7] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@Czarek, post #5

To kup przejściówkę z 68 PIN na 50 PIN, dyski SCSI 68 PIN można kupic bez problemu i maja większe pojemności niż 50 PIN.

Co do OS to ja na swojej A2000 (040/28 MHz, 20 Fastu, Retina Z2) mam OS 3.1, chodzi bardzo szybko. OS 3.9 możesz też spróbować, powinno być całkiem przyjemnie.
[#8] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@radzik, post #7

radzik napisał(a):

> To kup przejściówkę z 68 PIN na 50 PIN, dyski SCSI 68 PIN można
> kupic bez problemu i maja większe pojemności niż 50 PIN.

Nie pisz tak bo jeszcze ktoś uwierzy.
Dobranie HD UW który będzie współpracował z kontrolerem SCSI2 to cud.

Ale fakt że dawno na alledrogo do dysków SCSI nie zaglądałem, 300zł za 4GB to przegięcie, widzę że moje Amigi są coraz więcej warte.

Pozdrawiam
[#9] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@Czarek, post #1

Ja na swoim 1200/040/40 16 fast mam podlaczona karte CF 16mb a na niej WB 3.1 z Magellan 2 i nic wiecej. System ma tylko 4 kolory, magellan obsluguje max "newicons". Program graficzny taki jak personal paint sam otwiera sobie zadana rozdzialke.
System "staje" w max 10 sek, w pal hires pokazuje 1,920 kb wolnego chipu i 15,6 mb fastu. Obsluguje sie to to prosto i wygodnie.

[#10] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@Czarek, post #1

Problemem u Ciebie jest ta przejściówka na dysk, zwłaszcza, że jest tam przejściówka w przejściówce. To bardzo spowalnia. Ja miałem Amigę 2000 w podobnej konfiguracji: GVP G-Force 040/33, ale dysk 4 GB SCSI (nówka), kartę graficzną GVP EGS Spectrum. Postawiłem na tym zetsawie OSa 3,9 i chodził bardzo dobrze.

[#11] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@AS, post #10

AS: Tak sie zastanawiam czy nie mam u siebie Twojej Amigi i karty GVP ;)

Kupilem wlasnie kolejny dysk 4GB SCSI 50 PIN na eBayu angielskim i powinien dotrzec do mnie w przyszlym tygodniu. Jak okaze sie sprawny zobaczymy jaka jest roznica w wydajnosci. A w ogole mierzyl ktos transfery SCSI na kontrolerach GVP? Jesli chodzi o wersje GVP ROM to mam 4.13 wiec ostatnia oficjalna...

[#12] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@Czarek, post #11

Ja miałem swego czasu kontroler GVP HC+8 z jakimś dyskiem 50 pin 2 GB i CD-ROMem. Dysk bardzo ładnie pracował wyciągając z kontrolera jego maksymalną przepustowość, czyli około 3.5 MB/s.
U Ciebie jest w karcie turbo ten sam kontroler (wg. Amiga Hardware Database), więc zapewne powinien mieć podobne osiągi.
Przyczyna kiepskich transferów to zapewne głównie karta CF. W toczącym się równolegle wątku możesz poczytać o bardzo kiepskich osiągach karty CF z FastATA (a przecież dyski wyciągają z Fatą 4-7 MB/s zależnie od karty turbo). Przelotka SCSI<>IDE zapewne też dodaje swoje opóźnienia.
I masz przyczynę.

Zdecydowanie radzę poszukać dysku SCSI. Na Allegro się zdarzają (ten kto oferuje te 50 pin dyski po 400 zł to jakiś marzyciel - spokojnie można coś upolować po kilkadziesiąt zł), na ebay też są. Miałem kilka dysków SCSI 50 pin w różnych Amigach i nie były ani specjalnie głośne, ani specjalnie drogie. A dzięki korzystaniu z DMA taki dysk znacznie mniej obciąża system podczas pracy (w porównaniu do IDE).

A problemy które miałeś dotychczas z dyskami, to albo uszkodzona taśma SCSI, albo źle ustawione zworki (terminacja, ID).

Ostatnia modyfikacja: 08.08.2009 17:20:23
[#13] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@Czarek, post #11

Całkiem możliwe, że to moja Amiga 2000 z kartą G-Force. Ja byłem z niej bardzo zadowolony i była w bardzo dobrym stanie. Niestety musiałem ją sprzedać, gdyż za dużo Amig, a za małe pomieszczenie :)
Dyski SCSI na kartach G-Force chodzą bardzo ładnie, pamiętaj tylko (o czym pisze wyżej Wali) o nowej taśmie i poprawnym ustawieniu zworek. Przy tej karcie AOS 3.9 chodzi bardzo dobrze i w sumie jak rozbudujesz OS 3.1 o nakładki, które są w 3.9, to może się okazać, że 3.9 chodzi lepiej i stabilniej.

[#14] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@wali7, post #12

Ok melduje poslusznie, ze dysk dotarl. Jest o wiele szybciej, transfery ponad 3 MB/s. Jest stabilniej - nie ma jakichs dziwacznych zwiech (mozliwe, ze cos nie laczylo w adapterowej kanapce ;))
Musze sie tez zgodzic, ze OS 3.9 dziala o wiele stabilniej niz polatany 3.1, pozostal tylko jeden problem. Podczas pierwszego uruchomienia Amiga sie resetuje co wydluza start o jakies 20-25 sekund. Czy jest jakas opcja zeby temu zaradzic?

[#15] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@Czarek, post #14

Czarek napisał(a):

> pozostal tylko jeden problem. Podczas pierwszego
> uruchomienia Amiga sie resetuje co wydluza start o jakies 20-25
> sekund. Czy jest jakas opcja zeby temu zaradzic?

Ja rozwiązałem sobie ten problem za pomocą eFlashera. Dzięki niemu wszystkie potrzebne moduły z AmigaOS3.9 i inne potrzebne rzeczy ładuję się przy starcie Amigi z pamięci flash. Odpada wtedy początkowy reset Amigi, a i partycja startowa może być teraz większa niż 4GB.
[#16] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@kmilota, post #15

A czy eFlasher zadziala z A2000? Na stronie elboxu pisza, ze chodzi pod Zorro III...

[#17] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@Czarek, post #16

Nie mam pojęcia i nie wiem dlaczego eFlasher nie mógłby działać na ZorroII. Najlepiej zapytać się kogoś z Elboxu. Niestety nigdzie w okolicy nie ma nikogo, kto miałby Amigę z ZorroII, więc nie przetestuję tego.
Sam mam A4000 więc jak wiadomo mam ZorroIII.
[#18] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@kmilota, post #17

piszesz że łatwo zdobyć przejściówkę SCSI--> IDE.. gdzie ją można zdobyć??
[#19] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@AdamZeku, post #18

eBay, albo Vesalia: http://www.vesalia.de/e_acard.htm
Polecam ACARDy poniewaz z doswiadczenia wiem, ze osiagaja sporo wieksze transfery niz adaptery no-name. Jesli interesowalby Cie taki no-name na probe, moge go odsprzedac ;)

[#20] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@RadoslawF, post #2

na drugiej ewentualnie 3.1

Tylko 3.1. Z niektorymi dodatkami w postaci np. bibliotek z 3.5/3.9. System bedzie w pelni funkcjonalny. Jedyna wada jest tylko to, ze WB 3.1 nie pracuje w multitaskingu (glownie chodzi o kopiowanie plikow, ale od tego jest DOpus) oraz brak Reaction nie pozwoli odpalic naprawde garstki i tak zastapionych programow.
[#21] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@Andrzej Drozd, post #20

Musze sie zgodzic. Kombinowalem z tym troche i ostatecznie mam zainstalowany OS 3.1 + MUI + NewIcons i... na tym koniec bajerow. Ikonki z OS 3.9 przekonwertowane jedna po drugiej z formatu ColorIcons do NewIcons + skromna tapetka. Ustawiona rozdzielczosc 800x600 i 256 kolorow. Wszystko wyglada naprawde przyzwoicie, zuzywa ok 1.5 MB RAMu i chodzi bardzo szybko. Nie moge poki co wrzucic graba, bo nie mam jeszcze sieci w Amigach (nie moge skonfigurowac SLIPa pod Snow Leopardem).
Wniosek: Jesli ktos waha sie miedzy wygladem OS 3.9 a szybkoscia OS 3.1, niech zainstaluje 3.1 + NI i ikonki z 3.9. Bedzie mial jedno i drugie!

Edit: Sorry, oprocz wyzej wymienionych mam jeszcze zainstalowane VisualPrefs i Birdie, stad to uzycie pamieci ;)

Ostatnia modyfikacja: 15.09.2009 21:10:34
[#22] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@Czarek, post #21

Czarek napisał(a):

....
> Wniosek: Jesli ktos waha sie miedzy wygladem OS 3.9 a
> szybkoscia OS 3.1, niech zainstaluje 3.1 + NI i ikonki z 3.9.
> Bedzie mial jedno i drugie!

A czy istniej jakiś pakiet instalujący takie ikonki z OS3.9 na OS3.1? Czy też trzeba to robić ręcznie?

[#23] Re: Dylemat co do wersji AmigaOS

@Tomski, post #22

Jest konwerter:
http://aminet.net/package/util/sys/ConvColorIcon
Ale niestety trzeba je potem podmieniac recznie...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem