[#1] Konwersja do CMYK pod Amigą?
Witam wszystkich!!

Chciałem się dowiedzieć czy możliwa jest konwersja obrazka 24-bitowego z RGB na CMYK pod Amigą KLASYCZNĄ. Taką opcję widzę w ImageFX 4.0 w zakładce Palette, gdzie zmieniłem po prostu paletę na "CMYK" i wcisnąłem "Render" jednakże prawdopodobnie dotyczy to palety a nie obróbki obrazka. Nie wiem zresztą jak sprawdzić czy plik jest zapisany w palecie CMYK czy RGB.

Z góry dziękuję za odpowiedź!

[#2] Re: Konwersja do CMYK pod Amigą?

@BagoZonde, post #1

Zdaje się że Novapaint miał taki "ficzer" jak dokonywanie separacji kolorów. Jednak będę w stanie to sprawdzić na 100% dopiero jutro.

[#3] Re: Konwersja do CMYK pod Amigą?

@Red_Bullet, post #2

Dzięki za zainteresowanie, postaram się poszukać tego programu.

[#4] Re: Konwersja do CMYK pod Amigą?

@BagoZonde, post #1

Konwersję do CMYK (lub CMYKA) zrobisz np. za pomocą
ImageMagick 6.2.0
lub
ImageMagick 5.5.5

P.S. Nie wiem jak IFX 4, ale starsze wersje nie obsługiwały zapisu do CMYK.

Ostatnia modyfikacja: 08.08.2009 17:37:13
[#5] Re: Konwersja do CMYK pod Amigą?

@BagoZonde, post #1

Wydaje mi sie, ze jesli wczytasz ten obrazek (zmieniony) jeszcze raz do IFX'a to się przekonasz naocznie czy jest w rgb czy cmyk.

[#6] Re: Konwersja do CMYK pod Amigą?

@BagoZonde, post #1

CMYK jest używany w DTP. Poza tą dziedziną nie ma właściwie sensu (żadnych zalet). No i w programach z tej dziedziny trzeba go szukać. PageStream jest programem do składu i stoi na całkiem wysokim poziomie nawet jeżeli się go porówna z czołówką tego typu softu na innych platformach (QuarkXPress, InDesign). Oczywiście obsługuje obrazki z CMYKu. No ale autor miał pewien problem, bo żaden amigowy program graficzny CMYKa nie kuma. Wobec tego gość musiał sam sobie napsiać prosty program do konwersji obrazków z RGB/Grayscala na CMYK i wykonywania na nich prostych operacji (resize, crop, rotate, proste korekcje kolorów). Ten program nosi tytuł BME. Jest on dołączony do każdej wersji PageStreama (w 4.0 lub nowszej na pewno). Kiedyś się bawiłem bardziej w DTP na klasycznej AmidzePPC z kartą graficzną i BME używałem. Sprawdzał się całkiem fajnie pomimo tego, że to dosyć prosty programik.

Tak więc tworzysz coś w innym programie graficznym. Potem zapisujesz np. w TIFF RGB i odczytujesz w BME. Tam konwertujesz do CMYKa i gdyby po konwersji kolory nie wyglądały tak jakbyś sobie tego życzył to tam dokonujesz podstawowych korekcji kolorów przy pomocy dostępnych (skromnych) funkcji. No i zapisujesz np. w TIFF CMYK, czyli typowym formacie używanym w DTP.

Robiąc obrazek w RGB musisz zdawać sobie sprawę z tego, że po konwersji na CMYK niektóre kolory mogą się zmienić, bo CMYK chociaż jest 32 bitowy to w porównaniu z 24-bitowym RGB ma mniejszą przestrzeń barw. Po prostu to trzeba wiedzieć i mieć trochę doświadczenia. Jeżeli zrobisz taki typowy chamski zielony kolor w RGB (Red=0, Green=255, Blue=0) to w CMYKu będzie wyglądał zupełnie inaczej. Będzie znacznie ciemniejszy.

Ostatnia modyfikacja: 08.08.2009 19:58:18
[#7] Re: Konwersja do CMYK pod Amigą?

@MDW, post #6

Zamierzam zeskanować po prostu plansze komiksowe i w/g zaleceń konkursowych przesłać to w TIFF CMYK. Chciałem to zrobić na Amidze pod emulatorem WinUAE, bo Amigę lubię aż do tego stopnia.

W/g wymagań konkursowych obrazek powinien mieć 300DPI. Ja to rozumiem tak, że plansza A3 (297x420mm) powinna mieć po prostu rozmiary w pikselach: 3508 x 4961.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi BARDZO SERDECZNIE!! Obczaję to na początek po instalce Image Magick, nigdy tego typu rzeczy nie instalowałem a już spotkałem się z tym parokrotnie - nie ma tam amigowego installera, trzeba unixowo to zrobić jakoś ;)...

[#8] Re: Konwersja do CMYK pod Amigą?

@MDW, post #6

ImageFX jeśli posiada opcję konwersji do CMYK, to nie chodzi tu o paletę, tylko o obrazek. Inaczej nie miałoby to sensu. Po konwersji wczytaj do ImageFX zapisany w CMYK obrazek, a na belce zamiast RGB bedzie nazwa obrazka i dopisek CMYK.
Jeśli masz PageStreama, to bardzo dobrze robi to programik BME, ale o tym napisał wyżej MDW.
Dodam tylko, że poprawna konwersja na CMYK nie jest łatwą sprawą i np. świetny GIMP to kaszani. A poprawnie wykonuje to właśnie BME z pakietu PageStream. A BME był już (jak dobrze pamiętam) w pełnej wersji PageStreama 2.2 jeśli nie wcześniej.

[#9] Re: Konwersja do CMYK pod Amigą?

@AS, post #8

Niestety po konwersji i wczytaniu nowego obrazka nigdzie dopisek CMYK się nie pojawił. Wczytało normalnie, nawet objętość pliku taka sama w porównaniu z TIFF'em w RGB. Prawdopodobnie więc dotyczy to jednak tylko palety, którą można wczytać do obrazka bądź też ją zapisać i tam można jedynie wybrać format zapisu ale sam obrazek zdaje się być zawsze zapisany w RGB.

[#10] Re: Konwersja do CMYK pod Amigą?

@BagoZonde, post #9

Nie mam jak sprawdzić, bo w tej chwili nie mam postawionego ImageFX. Ale zobacz w opisie zdjęcia. Albo sprawdź na próbę pod Photoshopem.

[#11] Re: Konwersja do CMYK pod Amigą?

@APC74, post #4

@APC74
Konwersja do CMYK'a pod ImageMagick5.5.0 i 6.2.0 niestety nie powiodła się. Użyłem polecenia z tutoriala zresztą:

convert originalny.png -channel CMYK -separate sepimage.png

Ale popróbuję jeszcze to BME jak zdobędę.
Dzięki raz jeszcze!!

[#12] Re: Konwersja do CMYK pod Amigą?

@AS, post #10

@AS
Sprawdzając "cmykowaty" plik spod Photoshopa na ImageFX dostałem obrazek z przekłamanymi kolorami (inwazja "CYAN'ów"), nie pojawia się też adnotacja, że to CMYK. ArtEffect też skłamał co do kolorów.

[#13] Re: Konwersja do CMYK pod Amigą?

@BagoZonde, post #12

Hmmm, to został tylko BME. Jak poustawiam swoją Amisię to potestuję, sam jestem ciekawy jak to wygląda.

[#14] Re: Konwersja do CMYK pod Amigą?

@AS, post #13

Za BME ręczę. :) Bawiłem się tym dawno temu trochę i naprawdę działało. A wtedy pracowałem w DTP więc jakieś tam mizerne (ale jednak) pojęcie miałem. I porównanie do ówczesnego softu dla MacOS 9.x i Maców PPC.

[#15] Re: Konwersja do CMYK pod Amigą?

@MDW, post #14

Super, dzięki za podkładkę odnośnie Twego doświadczenia w tej materii :).
Na pececie cmykować to niewielki problem, cieszę się, że amigowy soft też nie jest w tej dziedzinie do tyłu. Sprawdzę jak zdobędę BME.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem