[#1] kickstart
Czy kickstart z a500 będzie pasował do A1000?
[#2] Re: kickstart

@Shredder, post #1

Taa, gdy uda ci się wrzucić go na 'kickową' dyskietkę A1000

[#3] Re: kickstart

@APC74, post #2

no ale jest jakis rom w a1000 bo zgłasza się rączką...
[#4] Re: kickstart

@Shredder, post #3

Jakieś minimum ROMu zawsze musi być. Jak inaczej komputer wiedziałby, co ma zrobić z dyskietką wetkniętą do stacji dysków?

[#5] Re: kickstart

@APC74, post #4

To inaczej
skąd taką dyskietkę wytrzasnąć.
A gra żadna nie pójdzie z a500?
[#6] Re: kickstart

@Shredder, post #5

Ściągnąć z sieci.
Inna sprawa że kilku pseudo specjalistów od prawa autorskiego uznało że skopiowanie z sieci dyskietek z WB to przestępstwo, ciekawy jestem ich "opinii prawnej" w sprawie ściągnięcia dyskietki z kickiem.
Stare gry będą działać, nowsze różnie a te pisane naA1200 wcale.

Pozdrawiam
[#7] Re: kickstart

@RadoslawF, post #6

Mam A1000 ktora kocham i odpalam od swieta :P

1.ROM Amiga 1000 posiada sluzy do sprawdzenia konfiguracji sprzetowej jesli jest wszystko ok jest dzwiek w glosnikach i raczka rzebrzaca KICKSTART (a nie Workbench) - wielkosc romu 7kb

do A1000 posiadam wszystkie romy (dostpene w sieci hi gumboy)

najnowszy Kickstrart do A1000 to 1.3 (byl 1.4 ale amiga jest nie stabilna z grami)

Gry chodza z A500 ktore wymagaja 512 kb RAM (shadow of the beast III tez)

u mnie sprawa wyglada tak ze mam megaram i jesli napieciowo jest podobne to zlacze do zorro II ciekawy czy pojdzie z A1000 :P

czy masz stacje dyskow sprawna ? toja A1000 kupiona na allegro jest na pewno leciwa..

[#8] Re: kickstart

@HOŁDYS, post #7

Wymieniłem stacje od a500 są takie same i chodzi bez problemy stacja.
Amiga natomiast wimo swojego wieku jest w szyku.
Na płycie było trochę kurzu. Wentylator chodzi cichutko.
kondensatory niespuchnięte... Wygląda lepiej niż niejedna płyta pecetowa pięcioletnia.
jeszcze muszę tylko klawisze podpiąć od a2000 bo nie mam orginalnych.
Aha mam kickstart 1.3 na dyskietce ale nie chce mi startować z niej być może dysk jest sformatowany jako ECS a nie OCS.
[#9] Re: kickstart

@Shredder, post #8

...może dysk jest sformatowany jako ECS a nie OCS.

Heh. :D Już pomijając to, że dyskietka z KickStartem to chyba była jako NDOS... To chyba chodziło Ci o FFS/OFS?

No i FFS "zawędrował" na dyskietki w czasach KickStartu 2.0, więc skąd niby dyskietka z KickStartem 1.x sformatowana jako FFS...

Ostatnia modyfikacja: 09.08.2009 22:33:10
[#10] Re: kickstart

@APC74, post #9

no bo mam dysk z kick 1.3 i działa z a1200 a tu nie chce wystartować
[#11] Re: kickstart

@Shredder, post #10

Musisz mieć specjalny dysk. WB wyświetla go jako DF0:KICK.
[#12] Re: kickstart

@cholok, post #11

WB wyświetla go jako DF0:KICK.

O tuż to właśnie - w ten deseń to leciało. OK A "Not a DOS disk in device DF0" to się wyświetlało dopiero, gdy się próbowało zajrzeć "do środka" (np. FileMasterem czy innym DOpusem). :D

[#13] Re: kickstart

@Shredder, post #10

Czy ty czasem nie masz zamiast dyskietki "kickowej" dla A1000, emulatora A500 dla Amigi 1200? Możesz ją otworzyć i wyświetlić jej zawartość na A1200?

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2009 19:49:46
[#14] Re: kickstart

@Shredder, post #10

Kickstart disk nie będzie działał na żadnej innej amidze oprócz A1000, to co działa Ci jako kick 1.3 na A1200 to program, który ładuje kickstart 1.3 do pamięci i robi ci A500 z 1200, a jak wiadomo, żeden program się nie uruchomi jeśli nie ma kickstartu, w A1000 to sama amiga sprzetowo odpowiada za wczytanie kickstartu w odpowiedni obszar pamięci i potrzebuje specjalnego dysku o czym już pewnie wiesz.

Wysłałem Ci ten kickstart disk na maila.

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2009 20:51:44
[#15] Re: kickstart

@rafgc, post #14

Witam. Znalazłeś już ten dysk z kickstartem? Miałem podobny problem ze swoją A3000, w którem mam Superkickstart 1.4 wczystujący kickstart z katalogu devs: lub z dyskietki (wybór w boot-menu). Teraz mam wersję do wgrywania automatycznego z devs: 3.1 i 1.3 jak również z dyskietki (superkickstartdisk - ten df0:kick). Z czasów gdy szukałem wersji 1.3 chyba były też wersje do A1000. Gdyby to było nadal aktualne to napisz. Pozdrawiam.

[#16] Re: kickstart

@HOŁDYS, post #7

u mnie sprawa wyglada tak ze mam megaram i jesli napieciowo jest podobne to zlacze do zorro II ciekawy czy pojdzie z A1000

Nie pójdzie. Sprawdzone.
[#17] Re: kickstart

@RadoslawF, post #6

Inna sprawa że kilku pseudo specjalistów od prawa autorskiego uznało że skopiowanie z sieci dyskietek z WB to przestępstwo, ciekawy jestem ich "opinii prawnej" w sprawie ściągnięcia dyskietki z kickiem.

Tylko czy istnieje jakikolwiek sensowny powód, biorąc pod uwagę ogólny kontekst sytuacyjny, aby się nad tym zastanawiać, albo - co więcej - przejmować się tym?
[#18] Re: kickstart

@Daclaw, post #17

Daclaw napisał(a):

> Inna sprawa że kilku pseudo specjalistów od prawa
> autorskiego uznało że skopiowanie z sieci dyskietek z WB to
> przestępstwo, ciekawy jestem ich "opinii prawnej" w sprawie
> ściągnięcia dyskietki z kickiem.

>
> Tylko czy istnieje jakikolwiek sensowny powód, biorąc pod uwagę
> ogólny kontekst sytuacyjny, aby się nad tym zastanawiać, albo -
> co więcej - przejmować się tym?

Zastanowić się zawsze warto, przejmować zdecydowanie nie warto.
Tyle że wytłumacz to fanatykom.

Pozdrawiam
[#19] Re: kickstart

@RadoslawF, post #18

Posiadam dyskietkę z kick startem 1.3 mogę oddać free
nie wiem do jakiej amigi on jest i czy działa ale za friko oddam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem