[#1] Naprawa klawiatury?
Nie chce mi działać klawiatura, konkretnie niektóre przyciski (mniej więcej caly rząd qwerty, enter, tab, ctrl, shift, A, alt). Wykluczam że coś z moją 1200- podłączyłem inną klawiaturę, działa...ba, nawet zamieniłem te folie ze środka.
Druga działa bez problemu. Ciekawe jest, że na początku nie chciał dzialać tylko lewy rząd klawiszy czyli TAB, Shift, CTRL, ALT i lewy A, ale potem i przestał działać rząd qwert z enterem włącznie.
Patrząc na taśmę to jest ona trochę taka...nie jest niby ani połomana, ani pogięta ale w niektórych miejscach są takie "rysy". Na samej folii ze ścieżkami ciężko mi cokolwiek stwierdzić...
Taka ciekawostka że raz udało mi się zmusić wszystkie klawisze do działania- tylko reset nie działał.
Jakieś pomysły co można zrobić?

[#2] Re: Naprawa klawiatury?

@pwe, post #1

Możesz spróbować porysować ścieżki ołówkiem, przede wszystkim zobacz czy to jest jedna ścieżka która nie działa czy więcej.

[#3] Re: Naprawa klawiatury?

@pwe, post #1

obcinałem kawałek taśmy na samym końcu. jakieś półmilimetra. materiał przewodzący się wyciera.

[#4] Re: Naprawa klawiatury?

@pwe, post #1

Ja miałem podobny problem z klawiaturą numeryczną a 1200. Nie działał cały bloczek.
Jeżeli nie działa cały rząd klawiszy to najprawdopodobniej ścieżka, która łączy wszystkie niedziałające klawisze gdzdieś się przeżarła po drodze prowadzacej od rzedu niedziałających klawiszy do wyjścia. Najlepiej sprawdzić miernikiem przepływu prądu. Ja naprawiłem swoja klawiatuę przy iżyciu zwykłaej folii aluminiowej (można kupic taką z klejem). Najpierw wyciąłem dokładnie nową scieżkę z folii, która łączy ze sobą wszystkie te klawisze, które nie działały i zrobiłem nowy styk, naklejając cieniutki pasek łączący zrobiony element z wyprowadzeniem na port. Zaizolowałem zwykłą taśmą samprzylepną i po złozeniu działa. Nie jest to ideał ale przywraca klawe do życia jako tako.

[#5] Re: Naprawa klawiatury?

@pwe, post #1

Więc z tego co zauważyłem to nie działają 2 ścieżki (na taśmie od lewej).
Najpierw chyba spróbuję metody obcięcia kawałka. Zobaczymy co będzie dalej OK

[#6] Re: Naprawa klawiatury?

@pwe, post #5

Kilka razy uciąłem, potem odskrobałem i działa, tyle że nie całkiem. Owszem zaczął mi działać cały rząd qwerty. Ogólnie działa mi całą klawiatura za wyjątkiem klawiszów po lewej stronie- CTRL, Shift, Alt, A. Po prawej stronie wszystko jest OK. Właściwie to zanim przestał mi działać rząd qwerty to właśnie tak było że nie działały mi te 4 klawisze. Niestety są to bardzo ważne klawisze, bez nich nie mogę zrobić resetu (pal licho lewy shift i alt).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem