[#1] Kilka normalnych pytań dot.A1200
Witam.
Jako że jest to mój pierwszy post nie licząc ogłoszenia w dziale giełda, witam wszystkich forumowiczów.
Otóż chcę kupić Amige 1200 w obudowie tower, która ma kartę fast ram 5MB Alfa ram 1200,kickstart 3.1,Hdd,Fdd,CD-ROM
Kiedyś posiadałem w kolekcji gołe A1000,500,500+,600.
Z racji tego że dodatkowy sprzęt do tych amig był drogi, a mnie wtedy jako tako nie było stać na jakąkolwiek rozbudowę, rozstałem się z moim hobby i dlatego nie jestem na czasie.
Trochę lat minęło od tamtego czasu i zakupiłem komputery z pod znaku jabłka, ale nie potrafią mnie tak wciągnąć w swój świat, chociaż to PPC.
Tak że pytania:
1.Co potrzebuję do A1200 aby połączyć ją z routerem (LAN) i przeglądać www.
2.Jaką kartę rozszerzeń musiał bym zakupić aby korzystać w miarę wygodnie z Ami w tych czasach.
3.Jaki na czasie jest program w stylu Protracker-a
I w sumie to wszystko.
Pozdrawiam.

[#2] Re: Kilka normalnych pytań dot.A1200

@cyberspace1221, post #1

1. Kartę sieciową pod PCMCIA, kabel, przeglądarkę oraz odpowiednio skonfigurowane steroniki/stos TCP/IP
2. Moim zdaniem Blizzard 030/50 - chociaż do internetu może być to za mało 040/40 będzie o wiele lepszy. Tu wypowiedzieć się mogą posiadacze takiego proca, polecam też temat na forum "kupno dopalacza"

Pozdro
[#3] Re: Kilka normalnych pytań dot.A1200

@Logan, post #2

Dzięki za szybką odpowiedź.
Pozdro.

[#4] Re: Kilka normalnych pytań dot.A1200

@cyberspace1221, post #1

Z tym przeglądaniem www na klasyku będzie kiepsko. No chyba, że zainwestujesz w PPC i nowe systemy (OS4, MOS) - tam znajdziesz przeglądarkę z CSS.

W miarę na czasie program w stylu ProTrackera na klasyka? To będzie DigiBooster Pro.

[#5] Re: Kilka normalnych pytań dot.A1200

@cyberspace1221, post #1

Zalezy co rozumiesz, przez stwierdzenie "korzystać w miarę wygodnie z Ami w tych czasach"? Amiga klasyczna nawet z ppc jest dosyc slabym komputerkiem na dzisiejsze czasy, chociaz juz da sie cos na tym zrobic.
Ja mam 030 na pokladzie i karta jest idealna do gierek pod WHD, ale np mp3 da sie odtwozyc jedynie na polowie jakosci w mono, internet tez kuleje (chociaz wiekszym problemem od predkosci jest sposob wyswietlania stron przez IBrowce).

Co do samego podlaczenia do internetu to tak jak mowil przedmowca, karta sieciowa + odpowiedni soft
Karte sieciowa najtaniej mozna kupic na pcmcia, ale jesli chesz miec ami w obudowie tower to potrzebna bedzie jeszcze katowka, mozesz doposazyc ami w sloty zorro lub pci i odpowiednia scieciowke dla tych slotow.

Na programach do tworzenia muzyki sie nie znam, ale wiem, ze powstaje nowy "DigiBooster".

[#6] Re: Kilka normalnych pytań dot.A1200

@Banderas, post #5

wiem, ze powstaje nowy "DigiBooster"

Ano powstaje, ale żeby na nim wygodnie pracować trzeba mieć chociaż PPC i MorphOS-a na klasyku, a najlepiej coś w rodzaju Efiki (szybszy sprzęt nie zawadzi, ale na Efice działa się już swobodnie). Możliwe, że po optymalizacji playera 68060 da radę, ale nie jestem jeszcze tego całkowicie pewien. O 68040, a zwłaszcza 68030 lepiej jednak zapomnieć w kontekście DigiBoostera 3.

[#7] Re: Kilka normalnych pytań dot.A1200

@recedent, post #4

Polecam Efikę z MORPHOS-em i OWB. Musze tylko jeszcze gadu zainstalować , żeby Sieci nie przekładać (kabla od anteny). Właśnie gadu amigowe na Efice działa?

[#8] Re: Kilka normalnych pytań dot.A1200

@ender, post #7

AmiGG działa jak złoto. I nie wyświetla reklam :) Potrzebuje tylko kilku dodatkowych klas MUI, których możesz aktualnie nie mieć. Ale uzbrojony w OWB z pewnością je zdobędziesz :)

[#9] Re: Kilka normalnych pytań dot.A1200

@recedent, post #8

Zaraz po tym jak zmienię dostawcę Internetu. Właśnie rzuciłem temat do HP, ma ktoś jakieś doświadczenia z iPlusem Bluconnectem?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem