[#1] A500 pytanie o pamieć i at-bus
Witam!

Mam takie rozszerzenie do A500 http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1059 ale jest widziane jako 512k slow, idzie to jakoś zmusić do działania jako CHIP, czy przestawienie JP2 coś pomoże (nie ruszane fabrycznie)? Wersja płyty 6A.

Czy jest jakaś możliwość podłączenia dysku z at-busa do PC, czy pozostaje tylko transfer via port szeregowy?

Ostatnia modyfikacja: 12.08.2009 21:02:16
[#2] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@rafgc, post #1

Ja nie znam angielskiego ale z opisy wynika, że jak przestawisz to wyłączysz pamięć.

Dysk twardy do peceta możesz podłączyć. Każdy pecet od chyba 20 lat ma możliwość współpracy z dyskiem twradym. Współczesne pecety używają dysków typu serial ATA ale at-bus ciągle są popularne i nie powinieneś mieć problemu z podłączeniem takiego dysku do PC.

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

No tak, wiem, że można podłączyć, ale chodziło mi raczej o przenoszenie danych w winuae, dysk z at-busa nie jest widziany jako RDB i jestem ciekaw, czy komuś udało się ustawić tak winuae aby się z niego uruchomił.

Co do tej pamięci, to czy może być tak, że jest ona wyprodukowana tak aby była rozpoznawana jako SLOW i nie ma możliwości tego zmienić?

[#4] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@rafgc, post #3

No tak, wiem, że można podłączyć, ale chodziło mi raczej o przenoszenie danych w winuae, dysk z at-busa nie jest widziany jako RDB i jestem ciekaw, czy komuś udało się ustawić tak winuae aby się z niego uruchomił.

Tak.

Co do tej pamięci, to czy może być tak, że jest ona wyprodukowana tak aby była rozpoznawana jako SLOW i nie ma możliwości tego zmienić?

Sądzę że tak. Po prostu wskakuje w tą a nie inną przestrzeń adresową.

Benedykt Dziubałtowski

[#5] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@rafgc, post #1

idzie to jakoś zmusić do działania jako CHIP

Nie

czy przestawienie JP2 coś pomoże

Gdzie jest ten JP2? Na zdjęciu widzę tylko ST2, służący do wyłączania rozszerzenia (za stroną internetową: by zapewnić kompatybilność ze starymi grami).

[#6] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@rafgc, post #1

A nie ma czasem jakiegoś hacka (opisanego na Aminecie), dostępnego od płyty w rev 6A wzwyż (odpowiedni Agnus), żeby zamapować rozszerzenie SLOW jako CHIP? Gdzieś nawet mam to archiwum... Dwie zworki trzeba przestawić na płycie głównej...

EDIT: Na Aminecie jest w docs/hard i zwie się a500_1mb_chip_mod. Sam zamierzam to uczynić mojej A500, tylko najpierw muszę ją sobie przywieźć z miejsca chwilowego spoczynku.

Ostatnia modyfikacja: 12.08.2009 22:08:15
[#7] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@recedent, post #6

Było coś takiego. Nawet w MA był opis tego.

Benedykt Dziubałtowski

[#8] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@recedent, post #6

JP2 włącz/wyłącz i JP7 jak dobrze pamiętam (SLOW/CHIP)
[#9] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@abcdef, post #8

[#10] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@rafgc, post #1

Cześć

W zasadzie wystarczy przelutować JP2 na płycie ( jest gdzieś w okolicach rezonatora kwarcowego ). JP7A nie trzeba przestawiać, można to załatwić przy pomocy wyłącznika z rozszerzenia. Sam tak kiedyś przerobiłem swoją A500. Teraz już nie pamiętam czy zwierałem styki na rozszerzniu czy nie. To było 10 - 12 lat temu ;). Ech pełna partyzantka, przeróbka do wieży, podłączenie MegaRamu i AT BUS, kickstart 3.1. Ciekawe czasy to były...

Ostatnia modyfikacja: 13.08.2009 00:53:09
[#11] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

No dobra, przestawię później zworkę JP2 która znajduje się na płycie głównej Amigi a nie pamięci i zobaczę, czy coś to pomoże. Czy można wiedzieć jak ustawić winuae aby ruszył dysk wyjęty z at-busa?

[#12] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@rafgc, post #11

Próbowałem bawić się zworkami JP2 i JP7 i niestety nie idzie przestawić slow na chip, więc mam pytanie, czy można wlutować pamięci w płytę i mieć 1mb chip i 512k SLOW?

No i jak ustawić winuae aby można było wrzucić na dysk od at-busa jakieś dane?

[#13] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@rafgc, post #12

Sprawdzałeś miernikiem czy jest dobrze przylutowana zwora?

>>No i jak ustawić winuae aby można było wrzucić na dysk od at-busa jakieś dane?

opis jak to zrobić znajdziesz w Googlach.

Benedykt Dziubałtowski

[#14] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@Benedykt Dziubałtowski, post #13

Zwory praktycznie niem a bo są punkty lutownicze, po połączeniu dwóch punktów w zworze jp2 amiga w ogóle nie wykrywa tego rozszerzenia.

Próbuję znaleźć ten opis podłączenia dysku z at-busa do PC i wyniki są naprawdę skąpe, może nie umiem dobrać słów kluczowych ale wpisując w google "elsat at-bus winuae data exchange" albo "elsat at-bus winuae wymiana danych" nie otrzymuję żadnych konkretnych wyników. Jeśli nie chcesz podać gdzie taki opis mogę znaleźć, to przynajmniej proszę mnie jakoś nakierować na niego.

[#15] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@rafgc, post #14

Obawiam się że z dyskiem może byc problem. W tym wątku:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=63673&t=25016#reply_63673

kolega Dark_luke pisze:
"Właśnie tu jest problem bo At-bus ma swój elsat.device i jest jakiś inny RDB.
Tak więc nie wiem czy ten HDprep go zapisuje bo próbuje HDTOOLBOX elsat.device jest dysk ale nie może wykryć parametrów. I nic bo RDB pewnie nie zapisany przez HDprep."
[#16] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@zyga64, post #15

No właśnie mniej więcej o to mi chodzi, bo dysk sformatowany w A600 podłączam do PC i działa a AT-bus robi jakąś inną strukturę na dysku. Ostatecznie pozostaje hombre przez kabel równoległy, ktoś tego używał? Jaki transfer osiąga amiga przez ten kabel?

[#17] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@rafgc, post #14

Cześć

A przed zlutowaniem punktów JP2 przecinasz stare połączenie ?
Co do JP7A - ono jest na płycie i jego nie ruszałem. Przestawiałem przełącznik na rozszerzeniu chyba w pozycję wyłączony.

[#18] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@RAL, post #17

W zworze JP2 rozciąłem stare połączenie i polutowałem to drugie i amiga się nie uruchomiła.

RAL, masz takie same rozszerzenie?

Ostatnia modyfikacja: 14.08.2009 09:34:11
[#19] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@rafgc, post #12

Próbowałem bawić się zworkami JP2 i JP7 i niestety nie idzie przestawić slow na chip...

To "pobaw" się jeszcze JP3, do kompletu.

...czy można wlutować pamięci w płytę i mieć 1mb chip...

Tak. Potrzebujesz do tego 4 układów np. TMS 4256-8 lub 4256-10 + do każdej kostki kondensator 0,22uF / 25V.
I nie zapominaj o JP3 - patrz post #9 napisany przez AdamZeku.

[#20] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@rafgc, post #18

Niestety nie :(
Jeśli przestawiłeś zworkę JP2 i Amiga się nie uruchomiła to trzeba było próbować z włącznikiem na rozszerzeniu. Tylko przełączaj na wyłączonej Amidze bo inaczej zniszczenia mogą być straszne....

PS

[#21] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@RAL, post #20

Znalazłem coś takiego jak loadIDE i ide.device z opisu wynika, że powinno montować partycje automatycznie po wydaniu tego polecenia. Podłączam dwa dyski od amigi do at-busa (pierwszy od A500 działający i drugi z A600) i gdy wydaję polecenie loadIDE to wyświetla listę dysków podpiętych do taśmy ale partycji nie montuje. Czy ktoś bawił się tym ustrojstwem wcześniej, czy powinienem może zrobić jakąś mountlistę?

[#22] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@rafgc, post #21

Udało się podłączyć drugi dysk od A600, problemem okazało się, że karta CF nie chciała współpracować z ide.device ale zwykły dysk już tak, można też za pomocą tego pakietu podłączyć CD-rom do at-busa oraz megaram.

Muszę jeszcze tylko rozwiązać ten problem z pamięcią.

[#23] Re: A500 pytanie o pamieć i at-bus

@rafgc, post #22

Problem z pamięcią też rozwiązany, należało rozciąć połączenie zwory JP2 i polutować w drugim miejscu, natomiast przy zworze jp7a należało tylko rozciąć połączenie, ale nic nie lutować.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem