[#1] USB Floppy i nagrywanie ADF
Witam

Zastanawiam sie nad tym, czy stacje dyskow na USB moglyby nagrywac adfy na dyskietki bezposrednio na PC. Czy kontroler fdd w stacjach na usb jest identyczny jak ten wbudowany w starych plytach PC? Byloby to duzym ulatwieniem dla amigowcow, skonczylyby by sie pytania w stylu: mam Amige ale nie mam workbencha, itd...

Gdyby jakos dalo sie oblsuzyc stacje USB byloby super, cos w stylu dd if=cos_tam.adf of=/dev/moj_usb_flop i voila.

Pozdrawiam
[#2] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@pjk, post #1

Dziwią mnie pytania jak zgrać adfy z PC na Ami. Jak ktoś ma A600/A1200, to wystarczy że uruchomi naszego Workbencha, z aminetu pobierze CacheCDFS, a potem tylko płytkę w Nero wypali i napęd optyczny z PC do Ami podepnie. To najprostsza, najszybsza i nie wymagająca dodatkowych kosztów metoda.

[#3] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@El Amigos, post #2

Tak, bardzo prosta metoda. Rozgrzebywanie amigi, podlaczanie cd, instalowanie sterownikow do iso, szukanie zasilania, i co najlepsze uruchamianie workbencha ktorego nie mamy z dyskietki. Sielanka.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2009 11:43:16
[#4] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@pjk, post #3

To "se" doprowadz Amige do stanu komputera, a nie konsolki od "dyskietkow". Albo se odpal WinUAE i nie zawracaj glowy jakims USB na peceta. :P
[#5] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@Andrzej Drozd, post #4

A wiec amiga bez cdromu to nie komputer? Nie wiedzialem. O konsolach na dyskietki tez nie (konsole i gry mnie nie obchodza). WinUAE se nie odpale, bo nie mam Windows. Tak ze twoje rady sa o dupe rozbic.
[#6] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@pjk, post #1

Obawiam się, że nic nowego w kontrolerze stacji USB nie dodano, no bo niby dlaczego skoro to już archaiczne urządzenie. A poza tym to przecież można postawić workbencha na dysku pod Winuae i rozkręcasz amigę tylko raz po to aby włożyć dysk. Potem kupujesz czytnik kart CF na pcmcia i wymieniasz dane między amigą i PC przez kartę CF. Oczywiście nie dotyczy to A500.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2009 12:51:29
[#7] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@rafgc, post #6

>>> Obawiam się, że nic nowego w kontrolerze stacji USB nie dodano, no bo niby dlaczego skoro to już archaiczne urządzenie <<<

Szkoda.

>>> A poza tym to przecież można postawić workbencha na dysku pod Winuae i rozkręcasz amigę tylko raz po to aby włożyć dysk. Potem kupujesz czytnik kart CF na pcmcia i wymieniasz dane między amigą i PC przez kartę CF. <<<

Ja to wiem. Ja mam w mojej A1200 przelotke CF-IDE, karte sieciowa na pcmcia, przelotke CF-PCMCIA (a co do tej przelotki i oprogramowania cfd, czy to cos obsluguje tylko FAT? bo normalnie sformatowanej partycji AFFS nie chce to widziec, poza tym jest to koszmarnie wolne).

>>> Oczywiście nie dotyczy to A500. <<<

I tu jest clou programu. Wiekszosc znajomych ma wlasnie A500, a chcialo by sobie przypomniec stare dobre czasy. Nie maja dyskietek z WB, ani nic z amigowych programow.

Pozdrawiam
[#8] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@pjk, post #1

Z tego co wiem nie da się.

Aby bezpośrednio na pc nagrywać ADf na dyskietki trzeba mieć w PC specjalny kontroler.

http://efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=345&sid=09ba6625de5b7b155453efe6eaee606c

Ja tez nie mam Windowsa a winuae używać mogę. Pod linuxem wine lub coś w tym stylu albo jakiś virtual PC.

Dane między PC a Amigą najwygodniej przenosić za pomocą kart CF. Artykuły jest na PPA.

Benedykt Dziubałtowski

[#9] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@pjk, post #5

Tak ze twoje rady sa o dupe rozbic.

Mowi sie o "rozbić o kant pupy". Tak jest kulturalniej. :)
A twardy dysk przynajmninej masz? Jezeli nie, to nie masz jeszcze komputera. :)
[#10] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@El Amigos, post #2

El Amigos napisał(a):

> Dziwią mnie pytania jak zgrać adfy z PC na Ami. Jak ktoś ma
> A600/A1200, to wystarczy że uruchomi naszego Workbencha, z
> aminetu pobierze CacheCDFS, a potem tylko płytkę w Nero wypali
> i napęd optyczny z PC do Ami podepnie. To najprostsza,
> najszybsza i nie wymagająca dodatkowych kosztów metoda.

Jesteś w błędzie. Mając A600/1200 z HD radził bym w pierwszej kolejności zanabyć przelotkę PCMCIA-CF, w drugiej kartę sieciową na PCMCIA dopiero w trzeciej podpinać CD.

Pozdrawiam
[#11] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@RadoslawF, post #10

>> Jesteś w błędzie. Mając A600/1200 z HD radził bym w pierwszej kolejności zanabyć przelotkę PCMCIA-CF, w drugiej kartę sieciową na PCMCIA dopiero w trzeciej podpinać CD. <<

I tu sie w 100% zgadzam. Ja cdromu do a1200 (w 2 z 3 PC w domu tez nie mam cd) nie potrzebuje wogole. Bo i po co jak lepiej jest dane wyslac przez siec.

Pozdrawiam
[#12] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@pjk, post #7

"I tu jest clou programu. Wiekszosc znajomych ma wlasnie A500, a chcialo by sobie przypomniec stare dobre czasy. Nie maja dyskietek z WB, ani nic z amigowych programow."

Dyskietki możesz nagrać na A1200 i dać kolegom. Inaczej pozostaje tylko transfer przez kabel szeregowy.

[#13] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@pjk, post #5

WinUAE se nie odpale, bo nie mam Windows.

WinUAE bardzo dobrze działa pod linuksem + WINE. Oprócz tego jest przecież UAE, którego porty wyszły chyba na wszystko, co ma OS. Więc w czym problem?

[#14] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@pjk, post #1

Stacja dyskietek na USB jest tak samo ułomna w kwesti nagrywania dyskietek amigowych, jak każda inna stacja w pececie, to se ne da Pane.

Co prawda podobno działa sposób z dwoma identycznymi stacjami w PC podpiętymi jako A: i B: (gdzie ja o tym czytałem? chyba na WinUAE.net ale teraz coś się stronce padło) ale na moim sprzęcie się nie dało.
Zresztą, po co się męczyć jak jest WinUAE na PC i HD wraz z WHDLoad na prawdziwej Ami ;)

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2009 14:25:40
[#15] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@Shoonay, post #14

Dwie identyczne stacje dysków pozwalają na ZGRYWANIE dyskietki do ADF. W drugą stronę nie działa.

Kiedyś czytałem o stacji dysków pod USB gdzie można było kombinować (czy podmienić) z firmwarem tak aby obsługiwała niestandardowe formaty. Ale kosztowała sporo więcej niż ta ze sklepu za rogiem i chyba w tej chwili już jest nie dostępna.

A... zmodyfikowany firmware nie obsługiwał amigowych dyskietek.

Na szczęście istnieje BARDZO obiecujący projekt, który można śledzić na EAB. W tej chwili już (o ile się nie mylę) umożliwia nagrywanie plików .ipf :)

http://eab.abime.net/showthread.php?t=40959
[#16] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@ppill, post #15

ppill napisał(a):

> Dwie identyczne stacje dysków pozwalają na ZGRYWANIE dyskietki
> do ADF. W drugą stronę nie działa.

Aaa, to dlatego nie działało, lol

[#17] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@pjk, post #1

Zastanawiam sie nad tym, czy stacje dyskow na USB moglyby nagrywac adfy na dyskietki bezposrednio na PC.

Teoretycznie tak. Potrzeba byłoby "tylko", żeby producent użył programowalnego chipu pozwalającego na (niskopoziomowe) sterowanie napędem - np. 97CFDC (w każdym bądź razie jego opis wygląda zachęcająco). Wtedy można by się pokusić o napisanie odpowiedniego sterownika dla takiego napędu.
Tyle w teorii - w praktyce nie spotkałem się jeszcze z takim napędem - pewnie dlatego, że standardowy kontroler jest znacznie tańszy.

[#18] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@ppill, post #15

O takie cos chodzi! Czyli jednak jest mozliwe cos takiego. Bede sledzil ten projekt.

Pozdrawiam
[#19] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@APC74, post #13

>>> WinUAE bardzo dobrze działa pod linuksem + WINE. <<<

Ale nie obsluguje fizycznych dyskow. To potrafi tylko pod Windows.

>>> Oprócz tego jest przecież UAE, którego porty wyszły chyba na wszystko, co ma OS. Więc w czym problem? <<<

W tym co wyzej napisane.
[#20] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@pjk, post #18

Jak byś mojego posta przeczytał to byś wiedział, że to jest możliwe od dawna.

Benedykt Dziubałtowski

[#21] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@Benedykt Dziubałtowski, post #20

Jakbys zrozumial mojego posta to bys wiedzial o co mi chodzi. O Catweaselu wiem do kilku dobrych lat. Ale nie chce mi sie placic jak za woly za zabawke. A tak kupilbym flopa USB za pare groszy i voila.
[#22] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@pjk, post #21

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoje posty. Jeżeli chcesz zgrywać kumplom obrazy dyskietek na fizyczne dyskietki, to Amiga to jedyna opcja. Nawet gdyby istniał sposób zrobienia tego na pc to na pewno trwałoby to dłużej niż na prawdziwej Ami. Stacja na usb to zwykły napęd taki sam jak siedzi w budzie. Dodane ma trochę elektronicznego złomu aby "gadało" to po usb. Nic więcej. Jeżeli chcesz zgrywać kumplom pięćsetkowcom gry/dema na dyskietki i piszesz że masz PCMCIA-CF a tym bardziej kartę Ethernetową to w czym problem? Wrzucasz na kartę czy przez sieć na HDD to co masz zgrać, potem adf2disk i po bólu. Dla Twojej wiadomości konfig A1200+HD+CD+ E1208 (Elsatu) hulał u mnie 10 lat temu na standardowym zasilaczu. Wbrew pozorom CD w Amidze to bardzo przydatna sprawa i nie trzeba rozbebeszać komputera. Ja sobie zrobiłem taką uber-taśmę do HDD która miała 2 złącza blisko siebie (do kontrolera i hdd) a trzecie złącze było wyprowadzone poza Amigę (do CD). Teraz są genialne projekty z CD-slim i masz wszystko w desktopie.

[#23] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@pjk, post #21

Heh. No to zapomnij. Ten projekt, które powstaje na EAB też tani na pewno nie będzie.

Benedykt Dziubałtowski

[#24] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@APC74, post #17

Oprócz użycia takiego scalaka należałoby jeszcze napisać do niego firmware który by ten niskopoziomowy dostęp umożliwiał, gdyż nie od scalaka a od tego co w nim siedzi zależy co będzie realizował.

[#25] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@pjk, post #11

Brak napedu CD w koputerze, to domaganie sie o problemy. Nie zawsze moze okazac sie ze kompy bedziesz mial zsieciowane. CD-ROM to taka terazniejsza dyskietka. Nic nie stoi na przeszkodzie aby wyprowadzic z Amigi tasme dla CD na zewnatrz. W razie czego wyjmujesz naped z szuflady i podpinasz. Sterowniki to tez bardzo maly problem. Doslownie trzy pliki i juz.

[#26] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@Andrzej Drozd, post #25

Skoro w domu ma sieć to i kompy będzie miał zsieciowane.
CD-ROM może i jest dyskietką ale nie bardzo w Amidze. W PC w razie kłopotów z HD bootujesz system z CD/DVD i system ratujesz lub instalujesz na nowo. W Amidze bootowanie będzie z dyskietki a nie z CD.
No i jeśli ta Amiga to klasyczny desktop to wyprowadzenie taśmy sygnałowej to pół problemu, jeszcze trzeba zasilanie wyczarować co przy standardowym zasilaczu będzie sporym wyzwaniem.

Pozdrawiam
[#27] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@RadoslawF, post #26

Z trzech pecetow, kolega ma tylko w jednym naped na lustrzne krazki 3.5".
Ja juz nie raz przekonalem sie, ze gdy DVD walnelo mi focha w pececie, to wlozylem plyte do Ami i...pliki wyslalem wlasnie za pomoca sieci. Warto miec w kazdym kompie naped CD. Sprawa jednorazowego zasilenia CD-ROMu na chwile podlaczonego do Ami to tez drobnostka - wystarczy w szufladzie miec stary pecetowy zasilacz i podlaczyc go do CD-Romu w razie potrzeby.

DODANE: Ja rozumiem, ze wiekszosc terazniejszych uzytkownikow Amig klasycznych robi z A1200 tzw. "ołtarzyk". Ma byc cichutko, sterylnie i tak jak stworzyl "bóg" Commodore. Grzebanie w srodku i podlaczanie jakichs tasm do HD/CD, to wykroczenie. Cos nieprawidlowo koncepcyjnego na tym miejscu. Rozumiem.
Ale ja Amigi uzywam jak peceta. Chleb codzienny i czasami jak widze takie rzeczy, to...normalnie... :)
No trudno, niech sie męczą.
A przeciez Amiga to tylko zwykly komputer jak wszystkie inne. Nieprzecietna bestia, ale to tylko super, zwykly komputer. :)

Ostatnia modyfikacja: 16.08.2009 02:38:21
[#28] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@Andrzej Drozd, post #27

Andrzej Drozd napisał(a):

> Z trzech pecetow, kolega ma tylko w jednym naped na lustrzne
> krazki 3.5".

a co to za cudo?

> Ja juz nie raz przekonalem sie, ze gdy DVD walnelo mi focha w
> pececie, to wlozylem plyte do Ami i...pliki wyslalem wlasnie za
> pomoca sieci.

i pchac np. 3 GB po lanie z amigi? to ja wole kupic sprawny naped do PC
[#29] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@RadoslawF, post #26

RadoslawF napisał(a):

> W PC w
> razie kłopotów z HD bootujesz system z CD/DVD i system ratujesz
> lub instalujesz na nowo. W Amidze bootowanie będzie z dyskietki
> a nie z CD.

To ja mam jakąś dziwną Amigę. Spokojnie mogę zabotować system z CD, tak jak robiła to CDTV czy CD32.
A jak sobie wyobrażasz instalowanie np. AmigaOS3.9 bez CDRomu w Amidze?
[#30] Re: USB Floppy i nagrywanie ADF

@kmilota, post #29

kmilota napisał(a):

> To ja mam jakąś dziwną Amigę. Spokojnie mogę zabotować system z
> CD, tak jak robiła to CDTV czy CD32.
> A jak sobie wyobrażasz instalowanie np. AmigaOS3.9 bez CDRomu w
> Amidze?

Jesteś pewny że bootujesz z CD a nie z flopa który instaluje dopiero CD i dalej leci z CD ?
Obawiam się że znacząca większość instalowała 3.9 na już istniejący system z pirackiego archiwum spakowanego LHA. Oryginalna płytka z 3.9 miała zdaje się jakieś zabezpieczenie którego amigowy soft nie potrafił skopiować. Ale bez problemu instalowało się z tego pirackiego archiwum.
A w dniu dzisiejszym to ludzie dla odmiany instalują system na HD pod WinUAE i potem ten HD wkładają do Amigi.
W obu metodach obecność CD w Amidze nie jest konieczna.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem