[#1] S3 Virge i rozdzielczości
Jak z S3 Virge w A1200 pod mediatorem wycisnąć więcej na pulpicie niż 640 x 640 x 256 kolorów? Podłączam go do LCD IIyama 22''. W screen mode widać tylko jeden sterownik i rozdzielczość ElboxVirge 640 x 480.

[#2] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@pong777, post #1

Zdefiniuj nowe rozdzielczosci.
http://www.amigakit.co.uk/support/picasso96mode.php

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2009 21:31:25
[#3] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@Norbert, post #2

Picasso96 u mnie się instaluje ale nie odpala się już potem. Jak kliknę dwukrotnie to po prostu nic się nie dzieje. Próbowałem na wersji z płytki OS3.9 oraz z aminetu. Zdenerwowany zrobiłem reinstall systemu. I ku mojemu zdziwieniu... klapa totalna. Obraz na monitorze jest "CyberGraphicX loading..." a w ScreenMode w ogole już nie mam rozdzielczości dodatkowych. Mimo, że w Monitors mam odpowiedni monitorek Elboxowy. Klikam 2 razy na niego pojawia mi się requester wybieram 31hz i nadal w ScreenMode nic się nie dodaje. Wcześniej pokazywała się tylko jedna bo jedna ale zawsze dodatkowa rozdzielczość na monitor 22''. Kupiłbym VooDoo III ale nie ma na allegro w ogóle.

[#4] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@pong777, post #3

Zainstalowałem ponownie system 3.1 i sterowniki do mediatora. Graficzka działa ale tylko w 640 x 480 x 8 bit. Jakie są maksymalne możliwe do osiągnięcia rozdzielczości i głębia kolorów przy S3 Virge 4 MB? Potem upgradowałem system do 3.9 i widzi mi w ScreenMode nową rozdzielczość. Dlaczego nie można instalować tego na 3.9 od razu? Picasso96 nadal nie działa. Nie mogę też uruchomić CGXMode. Dostaję komunikat:
"The graphics board you specified is not installed or there is no CyberGraphX driver avaiable for it".

[#5] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@pong777, post #4

Znów sobie odpowiem ;) CGX gryzie się z dodatkiem BB2 ponieważ tam jest inny ROM Update i coś miesza w exec.library i CGX głupieje i nie pokazuje rozdzielczości w ScreenMode. Wysłałem zapytanie do Elboxu dowiem się więcej mam nadzieję niebawem.

[#6] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@pong777, post #5

Jakie CGX? Po co Ci CGX przy mediatorze? Przeciez to dziala pod picasso
[#7] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@pong777, post #5

CGX i P96 to dwa zupełnie różne produkty robiące to samo. Co więcej wzajemnie się gryzą i trzeba się zdecydować na jeden albo drugi. W przypadku Mediatora sterowniki są dla P96, więc wyboru nie ma.
Jeśli masz w systemie jakieś elementy CGX, to one mogą być przyczyną problemów.
[#8] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@wali7, post #7

Hmmm..Z tego co pamiętam Elbox wydał sterownik CyberGraphX (napisany przez Franka Mariaka) dla S3 Virge działający pod Mediatorem.Pamiętam także że był on nieźle skaszaniony - nie działała nawet akceleracja 2D czy cuś.
[#9] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@waldiamiga, post #8

Fakt, ale dla P96 sterownik też jest i działa całkiem sensownie (używałem kiedyś)
[#10] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@wali7, post #7

Tak właśnie wyrzuciłem CGXa bo on mi blokował Picasso. Picasso startuje (Thanks God). Sam zobaczył mi tryby graficzne Virge (skopiowałem najnowsze Virge.card które dostałem z Elboxu do Libs/Picasso96 oraz PCI.library). Natomiast mam inny progblem. Jak biorę tryb "test" to zamraża mi całą Amigę pomaga tylko reset. Obraz z monitora Ami się nie wyłącza a obraz z monitora PC nie zaskakuje.

[#11] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@pong777, post #10

Największe prawdopodobieństwo, że masz ustawiony zły monitor - ten od PC.

[#12] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@AS, post #11

Pobawiłem się dłużej. niestety jest coś z kartą albo samym mediatorem. To problem wydaje się sprzętowy. Za którymś razem odpaliłem tryb 800x600x16 bit ale na ekranie monitora PC widziałem trochę dobrego obrazu ale i przekłamań i artefaktów. Po reboocie tryb zniknął zupełnie a pciinfo wyrzucało "unknown device". Picasso96 w "attache to" widziało "no board" i zniknął gdzieś Virge. Po kolejnym reboocie wróciło wszystko pciinfo zaczęło widzieć kartę i nowe tryby się pokazały do wyboru. Dziwne... Moźe mam problem z zasilaniem? Używam zwykłego modecoma 350W. Wcześniej miałem 300W i jak się rozkręcił mi CD-ROM na maksa to potrafiło zresetować Ami. Jak podłączałem CD-ROM przez dodatkowe zasilanie to było OK. Jakie powinny być parametry na poszczególne napięcia amperażu w zasilaczu żeby sprzęcik o konfiguracji ze stopki działał prawidłowo?

[#13] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@pong777, post #12

Sprawdź jeszcze raz odświerzanie monitora (w PicassoMode). Masz LCD i wystarczy, że tu dasz za dużo, a nie zobaczysz nic na ekranie.

[#14] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@AS, post #13

Mam 60 Hz. Tyle wyciąga i tyle mam ustawione. Tryby testowe i Picasso mi się odpalają - na ekranie widzę obraz kontrolny rodem z TVP ;) Ale o to chodzi, że nie zawsze. Czasami kończy się na zamrożeniu całego sprzętu, pomimo, że ja nic nie zmieniam w picasso więcej. Kartę przetestowałem pod PC. Windows XP więcej jak 800x600 nie chce mi wyciągnąć. Robi mi restarty jak dam więcej, pomimo, że widzi większą rozdzielczość.

Ostatnia modyfikacja: 27.08.2009 12:33:12
[#15] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@pong777, post #14

Pewnie ta karta graf. ma jakiś problem ze swoją pamięcią VRAM. Wypróbuj inną.
[#16] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@pong777, post #3

> Obraz na monitorze jest "CyberGraphicX loading..." a w ScreenMode w
> ogole już nie mam rozdzielczości dodatkowych.

To w końcu się zdecyduj. Masz zainstalowany CGX czy P96?
[#17] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@kmilota, post #16

CGX usunąłem. Dla pewności przeinstalowałem OS i posłużyłem się wyłącznie najnowszymi sterownikami z aminetu (Picasso96) oraz najnowszymi sterownikami do mediatora otrzymanymi od Elboxu na e-mail. Dodatkowo od supportu otrzymałem informację, że nie należy w ogóle uruchamiać CGXa bo jest przestarzały i za wolny a najnowsze sterowniki są w pełni kompatybilne z Picasso. W dodatku faktycznie jeśli zostawię jakieś elementy CGXa i dorzucę Picasso system jest niestabilny i są to produkty kolidujące ze sobą - support Elboxu to potwierdza. Najchętniej to bym kupił VooDoo III 3000 ale ciężko go znaleźć dostępnego. Jeszcze w eFunZine zapytam. Jeszcze raz odpalę kartę pod PC i zrobię jej testy pamięci graficznej.

Ostatnia modyfikacja: 27.08.2009 21:15:28
[#18] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@pong777, post #14

To faktycznie wyglada na braki 'prundu'. Odepnij z ami cd zostaw tylko co niezbedne i ponow testy.

[#19] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@pong777, post #17

Do picasso96 najlepsza jest wersja 2.1b (chyba bo to tak z pamięci), może byc tez z os3.9. Potem trzeba jeszcze podmienić kilka plików z uaktualnienia AmigaXL (czy jakos tak).
Co do voodoo3 3k to moę niekoniecznie musisz miec te wersje voodo 3 2k tez sobie radzi nieźle - mialem obie i różnicy jakoś nie widziałem.

[#20] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@11MASTEr, post #18

Zrobiłem inny teścik. Wyjąłem FastATA i zainstalowałem 4xEIDE. Kupiłem zasilacz Chieftek 500 W (powinien na styknąć :P ) Niestety w międzyczasie sprzedałem Blizzarda 030/50 i włożyłem M-Teka 030/28 z 8 MB na pokładzie. Teraz mam problem z samym mediatorem. Wcześniej w early startup sequence widziałem 4 wpisy. Teraz jak startuję z mediatorem ale bez turbo mam 1. Jak startuję z samą kartą turbo też mam 1. Jak startuję z obydwoma urządzeniami mam także 1 wpis. PCIInfo nie widzi mediatora. Próbowałem przekonfigurowania zworek i też nic. Zresztą do M-Teka używa się takich samych ustawień jak do Blizzarda sprawdziłem w manualy. Teraz nie tylko jestem skołowany - jestem wściekły, że wydałem 2 paczki na zasilacz a efekt jeszcze mizerniejszy. Dodatkowo przerżnąłem Voodoo III na ebay na które tyle polowałem a było w komplecie z LANem, Sound Blasterem i Spiderem2 w sumie za grosze...

[#21] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@pong777, post #20

Skąd 4 wpisy?
Medek - 1;
Medek memory window - 2;
Karta turbo - 3, a co było tym czwartym?

Z tymi zworkami to chyba jednak nie do końca tak jak mówisz...
Wg. tego http://buy.elbox.com/ma/Mediator_PCI_1200_UM.pdf pisze tak:

CONFIG
Set CLOSED If you use A1200 with the memory
expansion, M-Tec 1230, Elbox 1230, GVP
1230, Apollo 1230, Apollo 1240, Apollo
1260, old Blizzard cards.

Set OPEN If you use A1200 with the empty expansion
slot, Blizzard 1230-IV, Blizzard 1240,
Blizzard 1260, Blizzard PPC.

Więc m-tek i blizek to NIE TO SAMO. Konkluzje: Window na 8MB; CONFIG zamknięty, WAIT otwarty

Z tym wyciąganiem faty sam sobie narobiłeś 'pieroństwa' teraz tylko pozostaje czyszcznie i składanie (lepiej od razu wpakuj fate i jak zagra to więcej nie ruszaj.

powodzenia

[#22] Re: S3 Virge i rozdzielczości

@11MASTEr, post #21

Fakt. Nie wiem jak to czytałem :/ Jednak ani tak ani tak nie działa mi medek. PCIInfo nic nie pokazuje oprócz komunikatu mówiącego o tym że nie może otworzyc pci.library. Jest to spowodowane wg supportu Elboxu złą konfiguracją zworek. Ale niestety na każdej możliwej konfiguracji nie działa. Kupiłem nowego Blizzka 030/50 więc popróbuję na nim jak tylko paczuszka dojdzie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem