[#1] Amiga 600 nie startuje z CF
Witam

Mam problem z czytnikiem kart CF w mojej Amidze 600.
Dzięki Waszej stronie i forum udało mi się na PCie skonfigurować kartę do działania - stworzyć partycje, sformatować je i zainstalować Workbencha.

Pod WinUAE zasymulowałem tak przygotowany "dysk twardy" i wszystko działa OK. Amiga startuje i uruchamia Workbencha z dysku. Wszystko oczywiście sprawdzam z ustawionym w WinUAE środowiskiem Amigi 600.

Niestety po podłączeniu do samego komputera nie jest już tak wesoło. Czytnik podłączyłem, włożyłem kartę - nic się nie dzieje. Nie świeci ani dioda na czytniku, ani dioda HDD na Amidze.
Po zmienieniu zworki na czytniku z MASTER na SLAVE zaświeciły się obie diody, ta na czytniku i ta od HDD. Niestety komputer nadal nie reaguje. Pojawia się standardowy fioletowy ekran z dyskietką i nic.

Próbowałem różnych ustawień zworek, kabelków, nic nie pomaga.

Jakieś sugestie jak to ugryźć?
[#2] Re: Amiga 600 nie startuje z CF

@fathermichael, post #1

Jaka wersja kickstartu w Amidze jest? Informację znajdziesz w tekście przy samowkładającej się dyskietce.
Zdaje się że do tego, by dysk dobrze działał potrzebny jest kickstart 37.350

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2009 15:03:26
[#3] Re: Amiga 600 nie startuje z CF

@fathermichael, post #1

37.299

Rozumiem, ze trzeba wymienić na nowszy? :)
[#4] Re: Amiga 600 nie startuje z CF

@fathermichael, post #1

37.175, 37.299 - nie zadziała od razu (musisz ładować scsi.device z dyskietki)
37.300, 37.350 - musi działać

Niekoniecznie musisz wymieniać. Na forum niejednokrotnie było o tym, poszukaj :)

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2009 15:09:01
[#5] Re: Amiga 600 nie startuje z CF

@jaa2, post #4

Dzięki! Rzeczywiście po haśle scsi.device znalazłem kilka wątków.
To już myślę, że sobie poradzę :).

Zostawiam linka do rozwiązania, jakby kiedyś ktoś trafił na ten wątek -> http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=66359&t=65260#reply_65339
[#6] Re: Amiga 600 nie startuje z CF

@fathermichael, post #5

To ja jeszcze dorzucę małą aktualizację do wątku. Na mojej stronie znajduje się artykuł dotyczący A1200 z ROM 3.0 i dużych dysków. Wprawdzie sam artykuł właścicielom A600 za bardzo potrzebny nie będzie, jednak znajdują się w nim linki do już spatchowanych (usunięte żółte guru z ostrzeżeniem) scsi.device oraz FastFileSystem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem