[#1] CHINON FZ-354 padnięty ?
Witam

Tematów o FDD jest co niemiara. Oto kolejny.

Kupiłem na alledrogo A600 sprzedawaną jako uszkodzoną, czego byłem w pełni świadomy.

Sama Amiga działa. Bootuje z twardego dysku, ale coś dziwnie działa FDD.
Klika sobie ładnie, kręci się, próbuje odczytywać dyskietki, ale podczas próby formatowania wyskakuje info o niemożności zapisu cylindra 0. Próbowałem również nagrać ADF na dyskietke i nie wyrzuca zadnych błędów, jednak sam proces nagrywania leci za szybko, coś jak opcja turbo w WinUAE. Oczywiście dyskietka się nie nagrywa poprawnie.

Od razu sie przyznam, że nie mam żadnych dyskietek DD. Próbowałem na nowych HD.

Czy to by wskazywało na uszkodzone głowice ?

Help
[#2] Re: CHINON FZ-354 padnięty ?

@TomcioPaluszek, post #1

>Próbowałem na nowych HD.

Na pewno nie zakleiłeś dziur od HD. Są po drugiej strony dziur od zapisu.

[#3] Re: CHINON FZ-354 padnięty ?

@jaa2, post #2

Zakleiłem. Zresztą ta stacja nie ma tego czujnika.

Ale temat w sumie nie ważny, bo udało mi się odpalić jedną z dwóch stacji od PC, które miałem i chyba wszystko działa poprawnie. Chyba, bo o ile dyskietki z workbenchem udało się nagrać i odczytać to jeszcze żadnej gry mi się nie udało zabootować. Ciągle się coś wiesza, albo wyskakuje guru.
[#4] Re: CHINON FZ-354 padnięty ?

@TomcioPaluszek, post #3

A stacje przerobiłeś? Pewnie dlatego się wiesza

[#5] Re: CHINON FZ-354 padnięty ?

@jaa2, post #4

Przerobiłem taśmę zgodnie z poradnikiem na stronie http://norbid.of.pl/
Już wiem, że wysypuje się podczas ładowania gier NDOS.

Tak więc chyba czeka mnie zakup stacji dysków, albo dalsze męczenie WinUAE.
[#6] Re: CHINON FZ-354 padnięty ?

@TomcioPaluszek, post #5

zastosowales diode?
Sprawdzalem kilka gierek NDOS i kazda zadziala.
[#7] Re: CHINON FZ-354 padnięty ?

@Norbert, post #6

Diodę oczywiście zastosowałem. Kupiłem nawet dzisiaj jakąś zabytkową stację ze zworkami DS0, DS1. przerobiłem również taśmę wg. jakiegoś schematu z Aminet-u. Wciąż ten sam efekt.

Jedyne co się odpala to cracktro, ewentualnie trainer i pozniej reset i guru z tym samym ciągle numerem. I tak w każdej grze NDOS, a trochę ich sprawdziłem.

Jedyne odstępstwo to gra Wacuś Detektyw. Pokazał się obrazek z sikającym procesorem :) i pozniej tekst "DOS MESSAGE 1.0 SORRY. ERROR DID NOT SET ANY MESAGE"

Wydaje mi się, że problem jest w płycie głównej amigi. Sam nie wiem.

btw. ile czasu powinna sie nagrywać dyskietka z pliku adf ? u mnie to jest w granicach 57sekund do minuta i cztery sekundy.
[#8] Re: CHINON FZ-354 padnięty ?

@TomcioPaluszek, post #7

Sprawdź numer guru na tej stronie: http://ulisses32.sitesled.com/amiga/faq/error.htm Będziesz wiedział na czym stoisz.

[#9] Re: CHINON FZ-354 padnięty ?

@jaa2, post #8

8000000B 000026D03

8000000B Całkowicie nieczynny CPU Błąd ogólny Linia 1111 Emulator
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem