[#1] Początki z A500
Skąd mogę zaczerpnąć podstawową wiedzę na temat A500? Siedze w necie od 2 dni i jedyne co znajduję to informacje, które dla mnie jako początkującego brzmią jak chińszczyzna. Chciałbym dowiedzieć się podstaw działania i możliwości Workbencha na początek. Gdzie takie rzeczy mogę znaleźć?
[#2] Re: Początki z A500

@tofik69, post #1

Zbyt ogólnikowo zadałeś pytanie. Najpierw okreś, o którą wersję Workbench Ci chodzi. Domniemam, że skoro pytasz o Amigę 500 interesuje Cię Workbench 1.3.3. Jest on na dwóch dyskietkach (druga nosi nazwę Extras, ale system botujesz tylko z dyskietki z Workbench). Po wgraniu systemu pojawia się pulpit (jak w Windows) a u góry masz belkę systemową, która jest dosyć uboga w tej wersji systemu więc najlepiej sam sprawdź jak działają poszczególne opcje bo nie ma ich zbyt wiele.
Polecam Ci zakup jakiejś książki o Amidze np. "Amiga dla niewtajemniczonych", "Amiga DOS", "Amiga" - wszystkie Marka Pampucha, lub nawet zwykła instrukcja "Amiga 500" (była zawsze w komplecie z komputerem, gdy się go kupowano). Na Allegro bardzo często można sptokać niektóre z tych pozycji literaturowych. Jeśli jesteś z Górnego Śląska to możemy Ci pomóc w poznawaniu Amigi ( na pewno Siemianowice Śląskie, Katowice).

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2009 11:24:26
[#3] Re: Początki z A500

@Azzorek, post #2

Tak, chodzi o WB 1.3.3 No niestety kiedys Katowice, od dwóch lat Szczecin... A nie macie moze skanu instrukcji? Wielu ludziom by sie to pewnie przydalo...

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2009 11:29:49
[#4] Re: Początki z A500

@tofik69, post #3

Hmmm, nie wiem czy można to legalnie skanować :(. Skoro jednak jesteś posiadaczem A500 to powinieneś mieć prawo (tak jak do Workbench 1.3.3) posiadania takiego czegoś. Tu masz link do zrzutu ekranu z WinUAE na konfiguracji identycznej jaką mam w Amidze CDTV (dodatkowe 2MB FAST RAM + CDTV ROM). Zobacz na ekran, łatwiej będzie zadawać pytania ;) .

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2009 13:18:53

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2009 13:22:10

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2009 13:23:49

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2009 13:24:03

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2009 13:25:05

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2009 13:26:00

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2009 13:27:35
[#5] Re: Początki z A500

@Azzorek, post #4

Witajcie:)
Robiłem ostatnio porządki i wygrzebałem A500 którą dostałem kiedyś od znajomego za pewną przysługę.
W komplecie monitor, zasilacz, myszka, quickjoy, kilka kabli i pare gier. Niestety nie mam Workbencha 1.3. Tu moja prośba: czy mógłby ktoś z Was skopiować mi WB i wystawić na allegro? Oczywiście zapłacę za co trzeba.
Moją pierwszą Amigą była A1200 którą dostałem jakieś 11lat temu na komunię więc amisia nie jest mi całkiem obca :)
Ach te dłuuugie wieczory spędzone przy GoldenGames, miło sobie powspominać... JetStrike, Harrr, Ruff'n'tumble, MFtanks, Wipeout... Utopia, CanonFodder, Lazarus, Gobblins, Eksperyment Delfin czy PrinceOfPersia... łza się w oku kręci ;)
Jak byłem nastolatkiem, podczas przeprowadzki amisia uległa uszkodzeniu i została sprzedana z większością gier I teraz żałuję
Jeśli ktoś chciałby pomóc, to czekam na maila.

pozdrawiam wszystkich amigowców :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem