[#1] Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI
Witam !
Posiadam A1200, mam podpieta mysz amigowską ( oryginalną z A500 ), ale działa średnio ( przyciski wciskać należy z brutalną siłą ). Pozostałe 3 myszki działają jeszcze gorzej.
Ostatnio na allegro pojawiła się przejsciówka na USB i ps2.
link: http://allegro.pl/item728521935_adapter_myszy_5_2_ps2_i_usb_do_komputera_amiga.html
Wysłałęm pytania do sprzedawcy, ale po 3 dniach nie otrzymałem odpowiedzi.
Czy ktoś z forumowiczów posiada taką przejsciówkę.
Kilka pytań:

1. Czy dobrze działąją myszu usb/ps2 optyczne ?

2. Czy taka mysz widziana jest w boot menu ?

3. ze zdjęć wynika, że należy trochę powycinać obudowę.
Nie wiem jak trzeba rozwiązać mocowanie tej płytki, aby przy wypinaniu nic się nie luzowało bądź wyrwało, a tym bardziej było przyczyną uszkodzenia płyty głownej ?

4. Czy może gdzieś taniej ?

pozdarawiam
[#2] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@Robo, post #1

Robo napisał(a):

> Witam !
> Posiadam A1200, mam podpieta mysz amigowską ( oryginalną z A500
> ), ale działa średnio ( przyciski wciskać należy z brutalną
> siłą ). Pozostałe 3 myszki działają jeszcze gorzej.

Trzeba wymienić mikrowyłaczniki zanim całkiem padną. Dwie minuty z lutownicą i po problemie.
Na problemy z ruchem kursora zalecam czyszczenie rolek i ewentualnie kulki.

> Ostatnio na allegro pojawiła się przejsciówka na USB i ps2.
> link:
> http://allegro.pl/item728521935_adapter_myszy_5_2_ps2_i_usb_do_komputera_amiga.html
> Wysłałęm pytania do sprzedawcy, ale po 3 dniach nie otrzymałem
> odpowiedzi.
> Czy ktoś z forumowiczów posiada taką przejsciówkę.
> Kilka pytań:

Mam jej starszą wersję bez USB.

> 1. Czy dobrze działąją myszu usb/ps2 optyczne ?

Myszy optyczne działają dobrze.

> 2. Czy taka mysz widziana jest w boot menu ?

Tak, można przy jej pomocy wejść do boot menu i tam sobie poklikać.

> 3. ze zdjęć wynika, że należy trochę powycinać obudowę.
> Nie wiem jak trzeba rozwiązać mocowanie tej płytki, aby przy
> wypinaniu nic się nie luzowało bądź wyrwało, a tym bardziej
> było przyczyną uszkodzenia płyty głownej ?

W mojej towerce wisi to sobie luzem za obudową. Jest z tyłu to i tak nie widać.
Z fotki widać że trzeba wyjąć tylko zaślepkę.

> 4. Czy może gdzieś taniej ?

Schematy tego są pewnie w sieci, jeśli znasz się trochę na elektronicy to możesz zrobić sobie sam. Na pewno będzie taniej.

Pozdrawiam
[#3] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@Robo, post #1

Jest też coś takiego http://aminet.net/package/driver/input/SerialMouseD dla kogoś kto ma na chodzie w dobrym stanie myszkę szeregową z PC(Nie testowałem tego na Amidze jeszcze).

[#4] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@Robo, post #1

Jeżeli nie grasz zbyt często na 2 joye, to nie warto inwestować w taki "kombajn" - wystarczy Ci tańsza przelotka dla myszy USB (np. u tego samego sprzedawcy: http://allegro.pl/item728523290_adapter_myszy_usb_do_komputera_amiga.html ). Nie tylko jest taniej ale też mniej roboty - wystarczy włożyć przelotkę do gniazda myszki w Ami a do przelotki mysz PC. No i obudowy nie tniesz.

@Tomski
O ile dobrze pamiętam, to myszki typu serial mają 2 wady - nie widać ich w Early Startup i nie obsługują je gry (poza jednym, czy dwoma tytułami), a spowodowane jest to tym, że żeby te myszki zadziałały to musisz załadować specjalny sterownik do nich.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2009 10:23:08
[#5] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@Tomski, post #3

Tego akurat nie polecam, bo driver ten działa wyłącznie pod kontrolą systemu, przez co mysz serial nie działa ani w boot menu, ani w większości gier.

Przejściówka do myszy usb lub ps2 wpinana do portu myszy amigowej jest optymalna, bo taka mysz przez Amigę widziana jest jak standardowa amigowa mysz i nie ma z jej obsługą żadnych problemów (a często oferuje dodatkowe możliwości np. obsługę rolki przy przewijaniu okien).
Na Aminecie jest dostępny schemat przejściówki port myszy<>ps2: http://aminet.net/docs/hard/ps2m.lha . Zrobiłem dwa egzemplarze i sprawują się nienajgorzej, koszt całości rzędu 30 zł. W innych miejscach na sieci można znaleźć schematy podobnych urządzeń.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2009 10:23:53
[#6] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@APC74, post #4

APC74 napisał(a):

> Jeżeli nie grasz zbyt często na 2 joye, to nie warto inwestować
> w taki "kombajn" - wystarczy Ci tańsza przelotka dla myszy USB
> (np. u tego samego sprzedawcy:
> http://allegro.pl/item728523290_adapter_myszy_usb_do_komputera_amiga.html
> ). Nie tylko jest taniej ale też mniej roboty - wystarczy
> włożyć przelotkę do gniazda myszki w Ami a do przelotki mysz
> PC. No i obudowy nie tniesz.

Dodał bym że w takich przelotkach nie działa rolka.

Pozdrawiam
[#7] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@APC74, post #4

15 zł wiecej nie gra roli, a mozna podpiac 2 joye. Zastanawia mnie tylko instalacja, bo na zdjeciach te kabelki trochę powichrowane.
Jutro rozkrecam obudowe i instaluje hdd na karcie CF. Mam nadzieję, że nic nie wybuchnie, przy okazji zerknę na podłaczenie tego kombajna myszkowo-joyowego wewnatrz desktopa.
[#8] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@Robo, post #7

On tu pisze że obsługa dowolnej myszki PS/2 i USB
A to nie prawda nie dział z wszystkimi myszkami

[#9] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@RadoslawF, post #6

Od początku wiedziałem, że ta moja przelotka to jakaś felerna musi być - bo co jak co, ale kółka u mnie działają... :P
Jak FreeWheel.lha nie działa, to jeszcze pozostaje WheelMouseSupp.lha, który zamienia kręcenie kółkami na odpowiadające im naciskanie kursorów (opcja CURSOR lub CURSORONLY) - znaczy się ty kręcisz kółkiem, a OS/program widzi to jako naciskanie stosownych klawiszy na klawiaturze.

[#10] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@APC74, post #9

APC74 napisał(a):

> Od początku wiedziałem, że ta moja przelotka to jakaś felerna
> musi być - bo co jak co, ale kółka u mnie działają... :P

Działa ci rolka w przelotce wpinanej tylko w jeden port myszy ?
Skąd masz schemat ?

Pozdrawiam
[#11] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@RadoslawF, post #10

Działa. Nie mam schematu, kupiłem na Allegro.

[#12] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@APC74, post #4

> Jeżeli nie grasz zbyt często na 2 joye, to nie warto inwestować
> w taki "kombajn" - wystarczy Ci tańsza przelotka dla myszy USB
> (np. u tego samego sprzedawcy:
> http://allegro.pl/item728523290_adapter_myszy_usb_do_komputera_amiga.html
> ). Nie tylko jest taniej ale też mniej roboty - wystarczy
> włożyć przelotkę do gniazda myszki w Ami a do przelotki mysz
> PC. No i obudowy nie tniesz.

Odradzam, u mnie ta przelotka co prawda dzialala ze wszystkimi myszami jakie wowczas posiadalem ale tylko przez niecaly miesiac. Teraz dziala tylko naciskanie przyciskow :(

[#13] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@taurus, post #12

Nadal nie wiem czy kupić czy też nie.
Jednym działa, innym nie, albo tylko z niektórymi modelami.
Chyba rozglądać sie czas zacząc za myszką amigową.
[#14] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@Robo, post #13

Wejdź na Allegro i znajdź firmę Eureka_biuro. Sprzedają teraz różne rzeczy do Amigi. Jakiś 1-2 tygodnie temu mieli NOWE(białe z logo Amiga) myszki do Amigi po 29zł. Nie sprzedali wtedy wszystkiego z tego co pamiętam. Napisz do nich to może sprzedają na Allegro albo poza Allegro. Powodzenia.

Tomek

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2009 08:54:45
[#15] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@Tomski, post #14

wszystkie 20 sztuk tych myszek kupil koles z enfunzinu :D

[#16] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@HOŁDYS, post #15

Hmmm no to smutne. Bo może do tego dojść, o ile nie doszło już, że eFunzine wykupi na pniu wszystko od Eureki i nie będę(nie będziemy) miał dostępu do rzeczy dla Amigi w rozsądnej cenie.

[#17] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@Tomski, post #16

To trzeba było kupić z 10 szt. dla siebie.

[#18] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@11MASTEr, post #17

Nie jestem chomikiem sprzętu i nie miałem na myśli kupowanie hurtowych ilości rzeczy. Po prostu chciałem/chcę mieć możliwość kupienia różnych rzeczy w rozsądnej cenie do Amigi. A w przypadku przechodzenia przez kilka rąk marża rośnie.

[#19] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@Tomski, post #18

Tak właśnie działa kapitalizm.

[#20] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@Robo, post #7

witam, mam dwa takie interfejsy, w wersji usb i ps2, dziala ja z myszkami a4 i logitech, na kablu i radiowe, starsze modele i stosunkowo nowe (1 roczne) bez problemow. moze trafilem na dobrze wykonane, moze dobre myszki kto wie. sprawa nie podlegajaca dyskusji to wygoda, mialem dosc czyszczenia rolek i kulki, myszka optyczna wjade praktycznie wszedzie, moge jej uzywac na udzie, nierownej powierzchni itd. reasumujac, interfejs jest przezroczysty dla amigi, dziala z kazda amiga, bezproblemowo w boot menu - jak zwykla amigowa mysz bez badziewnych kulek i rolek. gdyby nie lenistwo zrobil bym sobie taki sam ale nie zaluje ze kupilem, 35 zl to nie duzo a eliminuje problem z dostepnoscia oryginalnych myszy

[#21] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@taurus, post #12

Pisze na aukcji "gwarancja 12 miesięcy" więc pewnie można wymienić jak padnie. Ja miałem kiedyś interfejs myszki, ale nie USB tylko PS2, po miesiącu czy dwóch padł, odesłałem go sprzedawcy i od razu odesłał mi nowy.
[#22] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@Robo, post #1

Ja na mikrostyki w myszy od A500 stosuję od dawna alkohol izopropylowy (do czyszczenia głowic magnetycznych i optyki). Należy rozebrać myszkę, zalać mikrostyk alkoholem i trochę nim "poklikać", potem zostawić na parę minut żeby alkohol odparował. Postawiłem na nogi ten sposób kilkanaście myszek od A500.

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2009 01:27:05
[#23] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@HOŁDYS, post #15

I pojawia sie na ebay'u po 29 euro
[#24] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@Robo, post #1

Na oko widać ze to wariacja na temat PS2M (po typie PICa) ... tylko z pasywnym konwerterem USB->PS2M.

Większość myszy USB może pracować w trybie PS/2 (do większości kiedyś dokładali przejściówki USB->PS/2) i te myszki będą działać ok, ale zdarzają się takie co na PS/2 nie działają.

Co do rolek to trzeba zapchać drugi port. Tak jak w PS2M. Tylko Elbox robi przelotkę z własnym softem co tego nie wymaga.

Te interfejsy mają naprawdę sens tylko przy myszach optycznych.

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2009 08:15:06
[#25] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@jezyk, post #24

Podepnę się :)

Ten interfejs jest teraz na tejże aukcji:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1305040212

Pytania moje brzmią: ma ktoś to zamontowane w A600? Jak wygląda montaż? Czy dobrze widzę, że zapychamy jeden z oryginalnych portów Amigi i mamy wtedy możliwość podpięcia 3-ech joyów? Czy może ten drugi port staje się wtedy nieaktywny?

[#26] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@AceMan, post #25

Nie lepiej kupić nową oryginalną mysz amigową w Efunzine i mieć z głowy ileś lat ,bo ileś lat spokojnie nowa podziała.Ja tak zrobiłem i mysz mam nówkę z logo Amiga Technologies. :D
[#27] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@Arkadyy, post #26

Gdybym chciał używać myszy amigowej, nie interesowałbym się adapterami...

[#28] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@Arkadyy, post #26

Nie lepiej. O wiele lepiej dowolną mysz optyczną i taką przejściówkę.
Niestety ja mam inny model więc w temacie nie pomogę.
[#29] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@AceMan, post #25

Nie. To urzadzenie jest podpinane do obu portow jako przelotka z dodatkowym wyjsciem na myszke PS/2 lub USB. Niestety w A600 trzeba umiescic urzadzenie na zewnatrz jesli mamy Amige w oryginalnej obudowie. Co do A1200 to nie zawsze jest moliwosc umieszczenia urzadzenia w obudowie. Nie wszystkie plyty maja przejscie na wyjscie Joy2 tak jak to wyglada na aukcujnym zdjeciu, niektore maja obydwa wyjscia na plycie.
[#30] Re: Podłączenie myszy pecetowej do AMIGI

@Drupi77, post #29

Dzięki za info. Ostatecznie myślę, że po prostu umieszczę urządzenie gdziekolwiek wewnątrz A600, joye i mysz podłącze wewnątrz i wyprowadze kable jakimś otworem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem