[#1] Czym edytować pliki .info?
Pytanie może co dla niektórych banalne, ale ja nie mogę sobie z tym "problemem" poradzić... Jakim programem mogę edytować swobodnie pliki .info albo na Ami albo na blaszaku? Z góry dzięki za podpowiedzi :)

[#2] Re: Czym edytować pliki .info?

@Adrian_GTC, post #1

ale jaki format ?

do standardowych dobry był iconian z aminetu

[#3] Re: Czym edytować pliki .info?

@rzookol, post #2

Jestem w Amidze świeżakiem, ale chodzi o zmianę ścieżki do programu, który ma otwierać plik danego typu. W Notepadzie pod Workbenchem same krzaczki się pokazują, tak samo jak w Notatniku pod Windą. Mam zbiorek plików sid i odtwarzacz do tego i chciałbym, aby po dwukliku na plik otwierał się on właśnie w odtwarzaczu.

Chodzi o WB 1.3 i Amigę 500.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2009 19:30:27
[#4] Re: Czym edytować pliki .info?

@Adrian_GTC, post #3

ikonka ma byc typu project i wtedy w informacjach możesz wpisać scieżkę do toola, który ma to uruchomić, ikonki edytujesz programem iconedit jest na dyskietkach systemowych

[#5] Re: Czym edytować pliki .info?

@rzookol, post #4

Warto jeszcze zaznaczyć, że do plików danego typu (czyli zdefiniowanie czym ma się otwierać np. każdy IFF, czy JPG) wymagane jest def_icons, a to dopiero w AmigaOS 3.x jest. W przypadku A500 i systemu 1.3 trzeba to robić tak, jak pisze Rzookol.

[#6] Re: Czym edytować pliki .info?

@Adrian_GTC, post #3

Krótki komiks. ;)

Powiedzmy, że masz program do odtwarzania o nazwie PlaySID, który skopiowałeś do C:. Żeby sprawić, że po kliknięciu na ikonie o nazwie, powiedzmy, "Super kawałek.sid" uruchomił się program PlaySID i zaczął odtwarzać kliknięty plik muszisz:

1. Kliknąć 1x na ikonie "Super kawalek.sid" lewym przyciskiem myszy.

2. Gdy ikona zostanie naciśnięta, najeżdżasz myszą na górną belkę, klikasz na niej prawym przyciskiem myszki i z menu Workbench wybierasz pozycję Info.

3. Otworzy ci się okno, w którym wyświetlone są podstawowe informacje o pliku. Jak to już było wspominane, ikona musi typu Project (1). Jeżeli tak jest to możesz śmiało przejść do pola DEFAULT TOOL.

4. W polu DEFAULT TOOL wpisujesz ścieżkę i nazwę programu, za pomocą którego chcesz otwierać ten plik a następnie klikasz na guziku SAVE.

To na tyle.

[#7] Re: Czym edytować pliki .info?

@APC74, post #6

Dzięki za pomocny komiks :) Wczoraj już nie miałem jak spróbować ale po głowie chodziło mi właśnie to Info, o którym wspomniałeś. Teraz już jest wszystko jasne i dziękuję za pomoc :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem