[#1] megaram - pytanie
witam!

Mam megaram do A500, jest w nim 8 slotów na simmy w których jest obsadzonych 8 kości niby po 1mb. Niestety pamięć nie jest wykrywana, amiga się uruchamia. Dioda busy się nie świeci.

Wg http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=998

Można tam wkładać albo 1 parę kości po 1mb, albo 2 pary kości po 1mb lub 1 parę kości po 4mb, po co więc jest tam 8 slotów?

[#2] Re: megaram - pytanie

@rafgc, post #1

I się nie wykryje, bo trzeba ustawić zworki. Dodatkowo obsadzone muszą być po 2 sloty, tj parami żeby pamięć miała 16 bitów.

Opis jak ustawić zworki masz pod linkiem który wkleiłeś.
Coś mi świta że pamięć trzeba wkładać do 1go i 5go slotu tzn tak parować aby co cztery sloty była para kości, ale nie wiem czy mi się coś nie uroiło.

8 slotów jest chyba dlatego, że kiedyś były też simmy 256KB.

Ostatnia modyfikacja: 05.09.2009 01:31:58
[#3] Re: megaram - pytanie

@C2H5OH, post #2

Zworki są ustawione na 8mb, ale jak ustawiałem na inne wartości to nic się nie działo. Czy dioda BUSY powinna świecić cały czas, czy tylko kiedy amiga zapisuje i odczytuje z pamięci fast?

Miał ktoś doświadczenie z tym ramem wcześniej?

Pokombinuje jeszcze z tymi slotami.

EDIT:

Tutaj jest napisane, że akceptuje kości po 1mb więc sam już nie wiem http://amiga.resource.cx/exp/megaram, ciekawe czy kickstart 3.5, który wsadziłem do A500 może mieć coś wspólnego z tym problemem.

Ostatnia modyfikacja: 05.09.2009 04:29:53
[#4] Re: megaram - pytanie

@rafgc, post #3

nigdy nie było oficjalnie Kickstartu3.5 - najwyższy to 3.1
mozliwe że 3.5 to jakieś modyfikacje "garażowe"
[#5] Re: megaram - pytanie

@wali7, post #4

Nie żadne modyfikacje garażowe, a po prostu Kickstart 3.1 z patchem od Piru (głównie na exec.library).
[#6] Re: megaram - pytanie

@rafgc, post #3

Dioda busy powinna świecić przy dostępie do fast ramu. Te urządzenia niestety rzadko kiedy trwają do dzisiejszych czasów w dobrej kondycji, gdyż programowane układy logiczne użyte do jego budowy po latach rozprogramowują się ze starości. Sam mam takie rozszerzenie niesprawne.
Zworki raczej powinny ściśle odpowiadać obsadzonej pamięci.
[#7] Re: megaram - pytanie

@madman15, post #5

Właśnie takie coś wsadziłem do A500, kickstartu 3.5 nie ma w postaci fabrycznie produkowanych kostek, trzeba go sobie wgrać w eprom. Niemniej jednak wydaje mi się, że autokonfiguracja jest uszkodzona w tym megaramie.

[#8] Re: megaram - pytanie

@rafgc, post #7

Te rozszerzenie nie posiada autokonfiguracji.
[#9] Re: megaram - pytanie

@C2H5OH, post #8

No to w jaki sposób jest wykrywane przez amigę? Mam używać jakiegoś addmem czy co?

[#10] Re: megaram - pytanie

@rafgc, post #9

Odrazu powinno być widoczne. Jedyne co warto dać do startupu to "fastmemfirst" Prawdopodobnie masz walnięte rozszerzenie i raczej trzeba się z tym pogodzić.
[#11] Re: megaram - pytanie

@C2H5OH, post #10

Skoro jest wykrywane automatycznie to jest autokonfigurowalne, amiga sama z siebie automatycznie wykrywa tylko slow, jak chcesz mieć fast to musisz "powiedzieć" amidze, że jest on zainstalowany i za to odpowiadają mniej więcej układy PLD w megaramie. Rozszerzenie pamięci dostępne na aminecie do a500 nie jest autokonfugurowalne i trzeba używać polecenia addmem aby je wykryło. Nieautokonfigurowalne rozszerzenie mimo, że nie jest wykrywane to z powodzeniem może być testowane przez programy testujące, sam tak robiłem na A600. Muszę jeszcze sprawdzić czy padło tylko wykrywanie rozszerzenia czy wszystko na raz.

Chyba będzie trzeba zaadoptować ruskiego ramu do at-busa ostatecznie jak nic nie pomoże.

[#12] Re: megaram - pytanie

@rafgc, post #11

Chyba jednak ten megaram jest uszkodzony całkowicie, dzisiaj zielona dioda BUSY się świeci cały czas po i amiga się nie uruchamia. Chyba pójdzie na śmietnik.

[#13] Re: megaram - pytanie

@rafgc, post #12

Na śmietnik to lekka przesada. Oddaj/sprzedaj, daj ogłoszenie na allegro, opisz że w/g Ciebie uszkodzone i daj cenę wyw 5 albo 10zł.
Szkoda tego mimo wszystko wyrzucać, może komuś potrzebna jest obudowa itp.
Naprawić tego nie można z racji braku softu do kości i romów urządzenia, był tu taki wątek i stanęło na tym że dzisiejsza firma Elsat nie chce pomóc posiadaczom tego ustrojstwa ( i warsztatom naprawczym) i opublikować części softwarowej hardware'u.

Pamiętam że kiedyś podobny problem miały karty graficzne MGA Matrox (ok 10 lat temu) ich eepromy rozprogramowywały się po ok roku od zakupu.

Z tą konfigurają - masz rację. Autokonfigurowalne znaczy to co znaczy, ja natomist użyłem tego terminu do opisania faktu że posiadaną ilość pamięci należało zadeklarować zworkami.

Ostatnia modyfikacja: 05.09.2009 17:25:06
[#14] Re: megaram - pytanie

@C2H5OH, post #13

Przyczynę świecenia diody znalazłem. Fabrycznie brakowało cyny w jednym miejscu na scalaku i czasem stykał a czasem nie, jednak pamięć nadal nie działa.

Nawet gdyby firma elsat opublikowała wsady do tych scalaków, to problemem byłoby ich zaprogramowanie, gdyż o programatorach do nich ani słowa w internecie i ponoć firma lattice odkupiła prawa do układów PALCE (takie są w megaramie) od AMD i nie udostępniła algorytmu programowania tych układów. Pewnie jakieś programatory za 2000zł może by to ruszyły.

Może przesadziłem z tym wyrzucaniem do kosza, zamierzam wywalić wszystkie elementy tak aby płytka spełniała tylko rolę przelotową i dolutuję do szyny 8mb ruskiego ramu i będe miał nowy megaram tylko bez konfiguracji. Do At-busa zamierzam zrobić to samo.

A czy obecna firma elsat ma jakąś stronę internetową?

[#15] Re: megaram - pytanie

@rafgc, post #14

A czy obecna firma elsat ma jakąś stronę internetową?

http://www.elsat.com.pl/
[#16] Re: megaram - pytanie

@C2H5OH, post #13

Sory, że odkopuję wątek, ale może to komuś pomoże - nikt nie wspomniał o zworce SHUTUP RAM, a powinna ona być zwarta (chociaż ja myślałem, że jej zwarcie powoduje właśnie wyłączenie RAM-u na rozszerzeniu). Jeżeli jest otwarta, to grzebanie w zworkach do konfiguracji pojemności pamięci nic nie daje bo RAM i tak nie jest "widziany".
[#17] Re: megaram - pytanie

@nazwa_użytkownika, post #16

przy jakiej konfiguracji testujesz ? 4x1 ? 8x1 czy 2x4 ?
[#18] Re: megaram - pytanie

@HOŁDYS, post #17

mam kości po 1 MB, więc testowałem 4x1 i 2x1 i działa. Jak dorwę 2 kości czteromegowe to przetestuję 8 MB.
[#19] Re: megaram - pytanie

@rafgc, post #14

Elsat nie opublikuje bo ich nie ma. Korespondowałem z Nimi już dość dawno temu i tych danych już po prostu fizycznie nie ma, dlatego nie mogą pomóc. Być może ujawni się kiedyś ktoś odpowiedzialny za projektowanie tego urządzenia, ale raczej na to nie liczę. Schemat programatora do GALi/PALi jest tu:
http://elm-chan.org/works/pgal/report_e.html ewentualnie szukaj słowa "GalBlast".
Układ MegaRAMu jest bardzo prosty, tylko żeby to ożywić trzeba by dopaść działający model i wrzucić na analizator - mnóstwo czasu miło spędzonego na hobby. Podejrzewam, że prototyp powstał na TTLach a GALe były rozwinięciem/uproszczeniem konstrukcji (takie czasy). Zapewne łatwiej (czytaj taniej) będzie zrobić piggyback wywalając zupełnie te nieszczęsne GALe - to już przeszłość zaprzeszła i do tego koszmarnie nietrwała. Może się kiedyś szarpnę na to bo analizator mam (stary bo stary, ale w tym wypadku to nie problem) chory MegaRAM też gdzieś w piwnicy spoczywa. Na forum tolerancja dla elektroników ostatnio jakby zwyżkuje więc i chętny na pożyczenie działającego egzemplarza też podejrzewam się znajdzie.
[#20] Re: megaram - pytanie

@nazwa_użytkownika, post #18

Nie znalazłem odpowiedzi nigdzie na forum i nie chcę zaśmiecać go nowym wątkiem, więc pociągnę dalej w tym...
... a więc, jakie karty CF działają z Megaram HD (mam wersję 1.1)? U mnie - przy adapterze wpiętym bezpośrednio w płytę MR HD - działa Transcend 512 MB, a jak wepnę adapter przez taśmę (ale tylko w miarę długą - czemu to ma znaczenie?) działa też Kingston 1 GB. Nie działa Sandisk Ultra II 4 GB (wszystkie karty są widziane przez AT-bus_Info, ale HardDiskPrep nie potrafi sformatować Kingstona wpiętego bezpośrednio w płytę i Sandiska we wszystkich okolicznościach przyrody).
W którymś wątku znalazłem informację, że max to 2 GB i tylko jedna partycja. Może komuś udało się zrobić kilka partycji i wrzucić większą kartę, np. 4 GB...?
Pytanie nr 2: gdzie można kupić złącze krawędziowe do amigi 500? Na stronie Elesu z Krakowa (wspomnianym w którymś wątku) nie widzę go w ofercie.

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2012 21:57:50 przez nazwa_użytkownika
[#21] Re: megaram - pytanie

@nazwa_użytkownika, post #20

Ok. Z partycjonowaniem nie ma problemu. HDToolBox z parametrem elsat.device daje radę. Skoro mogę zrobić partycje 2GB, to jaka max kartę można tam wpakować?
[#22] Re: megaram - pytanie

@nazwa_użytkownika, post #20

Co do złączy krawędziowych - do Elesu trzeba zadzwonić, albo udać się osobiście, choć szczerze wątpię, że jeszcze to mają ... Najprędzej takie coś sprowadzisz z Tajwanu lub Hongkongu przez ebay - i to nówki.

P.S.
Albo z Bułgarii:
http://www.ebay.com/itm/Card-edge-Connectors-GOLD-KEL-Co-100-pin-4810-100-137-/350043585067?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5180393a2b

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2012 12:16:17 przez _luk
[#23] Re: megaram - pytanie

@nazwa_użytkownika, post #21

Ok. Z partycjonowaniem nie ma problemu. HDToolBox z parametrem elsat.device daje radę. Skoro mogę zrobić partycje 2GB, to jaka max kartę można tam wpakować?

zaleznie od wersji kontrolera ..starsze 540 mb .. nowsze dyski 2.1 GB .. to ze zalozyles partycje 2 GB nie oznaczy ze gdy przekroczysz 540 mb (zapisanych danych) nie zacznie ci sypac bledami Checksum Error ...
[#24] Re: megaram - pytanie

@_luk, post #22

Dzięki za info. Będę musiał założyć konto na ebayu.

Co do partycjonowania - spróbuję zapełnić te partycje i zobaczę, czy wszystko hula.
Generalnie chodzi mi o informacje, jakie modele kart działają z megaramem HD (w moim przypadku z wersja 1.1). Może ktoś testował już różne karty...?
[#25] Re: megaram - pytanie

@nazwa_użytkownika, post #24

mozesz zrobic tak - zalozyc dwie partycje po 1 GB .. i na tej drugiej zaplenic na ful ..jak nic sie nie bedzie dzialo po resecie ..jest ok
[#26] Re: megaram - pytanie

@_luk, post #22

Czy jesteś pewien, że to ten rozstaw styków???
[#27] Re: megaram - pytanie

@*y, post #26

Słuszna uwaga, przepraszam za zbyt szybkie wrzucenie - nie sprawdziłem specyfikacji, ale odszukam dla tego modelu i postaram się odpowiedzieć (po ogólnym sprawdzeniu wydaje się, że ten konkretny model nie jest odpowiedni, ale na 100% nie potwierdzam). Niemniej warto sprzedawcę spytać - skoro tym handluje może ma dostęp do innych. Gwoli informacji - dla amigowych złącz rozstaw styków ma być 2.54 mm. Tu sprzedawca ma takie tylko nie posiada 2x50P:
http://www.ebay.com/itm/4pcs-Card-Edge-Slot-Connector-Socket-31x2P-62P-PC-XT-pitch-2-54mm-31x2?item=130626362801&cmd=ViewItem&_trksid=p5197.m7&_trkparms=algo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D2%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D6841670937728823715
warto spytać może ma dostęp do innych - większość ludzi handlujących tym to pośrednicy dla producentów w rodzaju wspomnianej w pierwszym linku Kel Corporation.
[#28] Re: megaram - pytanie

@_luk, post #27

Czyli takie jak w linku poniżej będzie ok (86 pin)...?
http://www.kel.jp/english/product/CardEdge/4640.html
[#29] Re: megaram - pytanie

@HOŁDYS, post #25

Zaopatrzę się w jeszcze kilka kart i potestuję.
[#30] Re: megaram - pytanie

@nazwa_użytkownika, post #28

Tak - zgadza się, to jest właśnie to. A dla kart ze złączem Zorro będzie to samo tylko 2x50 pinów (ta firma oferuje takie również w tym typie). Teraz pozostaje tylko kwestia czy oni sprzedają w detalu ...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem