[#1] Karta CF podłączona przez PMCIA zawiesza się !
Witam !
Problem nadwyraz poważny.
Zakupiłem kartę CF 256 MB Sandisk oraz adapter PCMCIA Canon.
Chciałem przenieść kilkanaście programów i gier na Hdd.
Po załadowaniu workbencha i włożeniu CF z adapterem do PMCIA pokazuje się ikona karty CF.
Po kliknęciu na nią system się zawiesza. Innym razem mogę otworzyć folder, ale potem znowu zwieszka.
Karta sformatowana jako FAT32 pod XP.
Sterowniki do CF są na HDD Amigi. Poprzedni własciciel bez problemu używał pcmcia.

Ktoś już miał podobny problem ???

Pomocy !!!
Pozdrawiam

[#2] Re: Karta CF podłączona przez PMCIA zawiesza się !

@Robo, post #1

>Poprzedni własciciel bez problemu używał pcmcia.

Wejścia w Amidze czy adaptera? Jeśli wcześniej używał wejścia i mu działało to być może jest to wina adaptera. Dziwne żeby karta SanDiska nie chciała działać.

[#3] Re: Karta CF podłączona przez PMCIA zawiesza się !

@jaa2, post #2

wejścia PCMCIA w Amidze.
karta CF i adapter zostały zakupione już przeze mnie.
może błąd formatowania, lub formatować specjalnym programem.
wczesniej sformatowana w aparacie powodowała wieszanie systemu przy starcie. czy zmieniać coś w boot menu ???
uszkodzenie karty wykluczam - oryginał w dobrym stanie.
adapter nówka - nieużywany. wszystko smiga pod pc.
może pod WINUAE formatować, ale jak ????
pozdrawiam

[#4] Re: Karta CF podłączona przez PMCIA zawiesza się !

@Robo, post #3

Może spróbuj sformatować na zwykły FAT bądź FAT16.

[#5] Re: Karta CF podłączona przez PMCIA zawiesza się !

@Robo, post #1

U mnie występował dość podobny problem, karta SanDiska, tyle, że 4GB zawieszała się po pojawieniu się na pulpicie ikony i jej kliknięciu lub, w zależności od humoru, transfer danych, np. 100kB trwał pół dnia.
Sformatowanie na FAT16 nieznacznie przyspieszyło ten proces, o jakąś godzinkę :D
Sprawę definitywnie rozwiązało zastosowanie sterownika cfd w wersji 1.25, na 1.27 działało właśnie jak wyżej...
Więc może spróbuj właśnie tego?

http://aminet.net/driver/media/cfd.lha

Pozdrawiam
MS

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2009 21:41:07
[#6] Re: Karta CF podłączona przez PMCIA zawiesza się !

@c3h6, post #5

Masz kartę 4 GB CF Typ-I? Są w ogóle takie? Czytnik czyta karty nowsze niż Typ-I? Mnie z 64 MB działa a z 4 GB zwisy.

[#7] Re: Karta CF podłączona przez PMCIA zawiesza się !

@pong777, post #6

Nie, to zwykła karta CF kupiona w sklepie foto, SanDisk 4GB. Testowałem też z jakąś 4GB No Name kupiona za 80 PLN w zaprzyjaźnionym sklepie komputerowym i teź działa. Adapter PCMCIA to zwykły Pretec kupiony w serwisie aukcyjnym.

[#8] Re: Karta CF podłączona przez PMCIA zawiesza się !

@Robo, post #1

Witam ! problem rozwiązany.
System sie wieszał, nie odpala Amisia.
Sformatowałem na FAT16 i nadal nie działało.
Po ponownym sformarowaniu na FAT32 z Fat16 wszystko działa cudownie.
Dzieki za wsparcie.
Teraz czas na zakup pakietu WHDLoad i porządnej myszki optycznej.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem