[#1] klient torrent
Witam

Jako że i mnie wróciły wspomnienia jestem w trakcie kompletowania mojej a 1200. Jak na razie jest w fazie czyszczenia..
Szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi ..
Czy jest jakiś klient torrent na wb 3.1 ? a jeżeli tak to:
Co zrobić jeżeli mam szybszy transfer z netu niż dysk twardy (zamierzam podłączyć kartę CF) w amidze?

[#2] Re: klient torrent

@kaka, post #1

to raczej nie szukales, wejdz na aminet.net

[#3] Re: klient torrent

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

faktycznie tam nie szukałem dałem plamy.. przeglądałem tylko forum.
[#4] Re: klient torrent

@kaka, post #1

kaka napisał(a):

> Co zrobić jeżeli mam szybszy transfer z netu niż dysk twardy

LOL. Only Amiga makes it possible.

Podaj te transfery, bo jakoś mi się w to nie chce wierzyć.

[#5] Re: klient torrent

@GumBoy, post #4

W ciągu dnia mam 6 mbit - czyli około 700 kilobajtów ale zwylke ściągam w nocy wtedy ściągają limit ostatnio widziałem ponad 5 Mega /s gdy ściągałem film.
[#6] Re: klient torrent

@kaka, post #5

kaka napisał(a):

> W ciągu dnia mam 6 mbit - czyli około 700 kilobajtów

768

> ale zwylke
> ściągam w nocy wtedy ściągają limit ostatnio widziałem ponad 5
> Mega /s gdy ściągałem film

Torrentem? Może od kogoś z sieci lokalnej. A w ogóle, to Amigi jako maszyny do torrenta chcesz używać, że się na takie transfery i zapuszczanie na noc nastawiasz?

[#7] Re: klient torrent

@GumBoy, post #6

Mam konto w pewnym portalu z torrentami i praktycznie zawsze idzie mi plik z maksymalną prędkością łącza. Amiga będzie głównie do gierek ,żal mi laptopa który chodzi 24/24 i miałem nadzieje że Ami da radę jako klient.
[#8] Re: klient torrent

@kaka, post #7

Pytanko małe. Jaką myślisz osiągnąć prędkość na karcie sieciowej do Amigi wpiętej?

[#9] Re: klient torrent

@GumBoy, post #8

W sumie .. jakoś nie zastanawiałem się nad tym.. Człowiek przyzwyczaił się do teraźniejszego sprzętu.. Już wiem że nici z mojego pomysłu. Nic to .. chciałem kupić dziś kartę turbo do amigi z prockiem 030 ale te ceny są chore :( i niestety zakup musi poczekać na lepsze czasy.

Pozdrowionka
[#10] Re: klient torrent

@kaka, post #9

Nici to może nie, ale problem szybszego transferu po sieci, niż na CF nie istnieje po prostu w Twoim przypadku.

[#11] Re: klient torrent

@kaka, post #9

Ja używałem przez jakiś czas konsolowego ctorrenta, radził sobie całkiem dobrze, przez nocke pliki się ładnie ściągały, w domu mam aby 1mbit, więc tyle i hdd(wtedy miałem jeszcze hdd) i sieciówka wyciągnąć były w stanie (z moim apollo 040), problem dopiero pojawia się przy zgrywaniu tego na PC. Wyjmowałem dysk i podłączałem pod PC.

Później na świstaku kupiłem taki fajny mały terminal neoware, wpodalem tam 128 mb ramu, CF i zainstalowałem debiana, i teraz to mi służy jako samba, ftp, wget, rtorrent, a ciągnie koło 10 W, jak ostatnio sprawdzałem, mniej niż Amiga : ]

[#12] Re: klient torrent

@kaka, post #1

LOL. Szybszy transfer niz dysk CF? W Polsce w prywatnym mieszkaniu? Jaja Sobie chyba robisz :D Max co mozna w Polsce osiagnac to 8Mb/s czyli 1MB/s przy czym najwolniejsze CF na standardowym kontrolerze A1200 wyciagaja 1.5-2 MB/s czyli masz kolejne 8Mb/s gorki ;)
Ale jesli Cie to interesuje to zdarzalo mi sie tak na serwerach, ze dyski nie wyrabialy sie z zapisem/odczytem danych z/do sieci. Po prostu wtedy nie cala przepustowosc sieci jest uzytkowana :P

[#13] Re: klient torrent

@Czarek, post #12

On może mieszkać za granicą gdzie internet jest, że tak powiem, "trochę do przodu".

Cheers.

[#14] Re: klient torrent

@sqward, post #13

O czym wy w ogóle piszecie? Bez względu na prędkość połączenia z Internetem, karta sieciowa w Amidze ma swój limit. Na PCMCIA wyciąga pół megabajta (pytałem używających). Możesz mieć nawet 50mb łącze, ale karta wyciągnie swoje maksimum, które wynosi tyle ile podałem (mniej niż karta CF na adaptorze).

Jakieś pytania?

[#15] Re: klient torrent

@GumBoy, post #14

> Na PCMCIA wyciąga pół megabajta

nawet nie, 400 kB/s to w porywach, czyli ok. 3 Mbit.

Ostatnia modyfikacja: 14.09.2009 13:48:02
[#16] Re: klient torrent

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #15

Zaokrągliłem. Dokładnie to mi właśnie 400-450 podano.

[#17] Re: klient torrent

@GumBoy, post #14

Dyskutował bym. Karta oczywiście ma swoje ograniczenia ale w tym przypadku wąskim gardłem będzie dysk twardy lub jego zamiennik.
Kiedyś robiłem testy prędkości i wychodziło że to dysk był wąskim gardłem (mimo że SCSI i wyciągał prędkości nieosiągalne na fabrycznym IDE w A1200).
Najszybsze transfery miałem do i z ram dysku co oznacza że karta sieciowa nie była wąskim gardłem.

Pozdrawiam
[#18] Re: klient torrent

@GumBoy, post #16

no ja mam 370 średnio.

[#19] Re: klient torrent

@GumBoy, post #16

to moze z cf taki transfer, ale po lanie nie da sie tyle wycisnac.

[#20] Re: klient torrent

@RadoslawF, post #17

RadoslawF napisał(a):

> Dyskutował bym. Karta oczywiście ma swoje ograniczenia ale w
> tym przypadku wąskim gardłem będzie dysk twardy lub jego
> zamiennik.

Jak się okazuje nieprawda. Sieć przez PCMCIA jest bezsprzecznie wolniejsza niż dysk twardy. Zarówno prawdziwy, jak i oparty na CF. Na jednym i na drugim wyciągniesz więcej niż te 400 kilobajtów na sekundę sieciówki PCMCIA (a taką zapewne chciał kaka podłączyć, skoro ma gołą A1200).

Ostatnia modyfikacja: 14.09.2009 14:44:47
[#21] Re: klient torrent

@GumBoy, post #20

w takim wypadku: karta turbo + mediator + sieciowka, ale za ta kase? to juz lepiej zainwestowac w Efike, ktora bedzie w sam raz do sciagania nawet pod poduszka ;)

@kaka
http://stagevu.com/video/dzckpohfwcaz
http://stagevu.com/video/vbzspprmuxde

[#22] Re: klient torrent

@GumBoy, post #20

GumBoy napisał(a):

> Jak się okazuje nieprawda. Sieć przez PCMCIA jest bezsprzecznie
> wolniejsza niż dysk twardy. Zarówno prawdziwy, jak i oparty na
> CF. Na jednym i na drugim wyciągniesz więcej niż te 400
> kilobajtów na sekundę sieciówki PCMCIA (a taką zapewne chciał
> kaka podłączyć, skoro ma gołą A1200).

A czym wytłumaczyć różnice w prędkości transferu między HD i RAMdyskiem ?

Pozdrawiam
[#23] Re: klient torrent

@RadoslawF, post #22

Tym, że jedno jest szybsze, a drugie wolniejsze?

Nie bardzo widzę sens tego pytania w kontekście zagadnienia w wątku poruszonego.

[#24] Re: klient torrent

@kaka, post #7

kaka napisał(a):

> Mam konto w pewnym portalu z torrentami

To sobie kup na Allegro Della GX za ok. 300zł, tam mają nawet 1 Gbit karty sieciowe, Pentiun IV 3GHz, 1 GB Ram i jeszcze dysk.

Jeśli jest to jakaś większa i szanująca się strona, to zapewne ma małą listę dozwolonych klientów, która to w 3-5 pozycjach się zamyka i tylko w podanych wersjach danego programu.

[#25] Re: klient torrent

@SirLEO, post #24

SirLEO napisał(a):

> To sobie kup na Allegro Della GX za ok. 300zł, tam mają nawet 1
> Gbit karty sieciowe, Pentiun IV 3GHz, 1 GB Ram i jeszcze dysk.

Pytanie tylko, co będzie ekonomiczniejsze jeśli chodzi o pracę 24/7 ;)

[#26] Re: klient torrent

@GumBoy, post #23

GumBoy napisał(a):

> Tym, że jedno jest szybsze, a drugie wolniejsze?
>
> Nie bardzo widzę sens tego pytania w kontekście zagadnienia w
> wątku poruszonego.

Skoro dysk i ram są szybsze od karty sieciowej na PCMCIA to transfer do jednego i drugiego powinien być taki sam. Bo wąskim gardłem była by karta sieciowa.
W praktyce jest inaczej, czyli karta nie jest tym wąskim gardłem.

Pozdrawiam
[#27] Re: klient torrent

@RadoslawF, post #26

RadoslawF napisał(a):

> Skoro dysk i ram są szybsze od karty sieciowej na PCMCIA to
> transfer do jednego i drugiego powinien być taki sam. Bo wąskim
> gardłem była by karta sieciowa.

O czym Ty mówisz? Wiesz w ogóle o czym my rozmawiamy? Może dla przypomnienia napiszę. Rozmawiamy o tym, że kolega Kaka bez względu na to, że użyje dysku w postaci CF, NIE BĘDZIE MIAŁ SZYBSZEGO TRANSFERU Z SIECI NIŻ NA DYSKU. I tak, bez względu na to, jakie posiada łącze internetowe, karta będzie wąskim gardłem.

> W praktyce jest inaczej, czyli karta nie jest tym wąskim
> gardłem.

Ależ oczywiście że nie. Z Internetu ma transfer 5MB, karta pozwala na 0.5MB i nie jest ona wąskim gardłem. Nie wtrącaj się do rozmowy, jeśli nie masz pojęcia na jaki temat się toczy. Zapoznaj się z poruszonym problemem najpierw.

[#28] Re: klient torrent

@GumBoy, post #27

GumBoy napisał(a):

> O czym Ty mówisz? Wiesz w ogóle o czym my rozmawiamy? Może dla
> przypomnienia napiszę. Rozmawiamy o tym, że kolega Kaka bez
> względu na to, że użyje dysku w postaci CF, NIE BĘDZIE MIAŁ
> SZYBSZEGO TRANSFERU Z SIECI NIŻ NA DYSKU. I tak, bez względu na
> to, jakie posiada łącze internetowe, karta będzie wąskim
> gardłem.

Nie prawda.
Wąskim gardłem będzie zapis na dysk lub jego odpowiednik.

> > W praktyce jest inaczej, czyli karta nie jest tym wąskim
> > gardłem.
>
> Ależ oczywiście że nie. Z Internetu ma transfer 5MB, karta
> pozwala na 0.5MB i nie jest ona wąskim gardłem. Nie wtrącaj się
> do rozmowy, jeśli nie masz pojęcia na jaki temat się toczy.
> Zapoznaj się z poruszonym problemem najpierw.

Przeczytaj to co piszesz ale na spokojnie, może jakąś przerwę sobie zrób.

Pozdrawiam
[#29] Re: klient torrent

@RadoslawF, post #28

Poddaję się.

[#30] Re: klient torrent

@GumBoy, post #25

Skoro przez kartę sieciową na pcmcia maksymalnei osiągnę ok. 500 +/- kilobajtów to dla mnie jest to dużo za mało. Jak już pisałem w dzień mam sporo więcej downloadu na torrent ,Do tego dochodzi problem zgrania filmów na pendrajwa.. Chyba nie przemyślałem dokładnie sprawy.. . Amiga będzie do zabawy i tyle.Na nic więcej nie pozwalają wysokie ceny kart turbo.Co do Pentium 3.0 to do torrenta to jest stanowczo za mocny komputer ,posiadam p3 1400 mhz i on w swoim czasie pracował przy torrencie..

ps. Mieszkam w Polsce :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem