[#1] Problem z ata3.driver
Instalując FastATA (mk3) pod OS3.9 napotykam na następujący problem. Jeśli w SS występują wpisy:

C:ATA3.driver QUIET
C:stack 8192

System bo rebocie generuje błąd: SetPatch software failure #80000004
Jeśli skomentuję linijkę od SetPatch ";" (testowo) to sypie się w ten sposób kolejna komenda z listy SS.

Amiga to A1200/Ebox/BPPC 040@33, 160, 256 MB Fast ram / BVision

Sterowniki mam najnowsze. Jak używam starszych to mi wyskakuje, że "No hardware key..." i żebym skontaktował się z Elboxem.
Te najnowsze mam z FastATA (mk2), które działa na innej Ami z tymi sterownikami ok. Czy mogę ich używać z mk3? Czy sterowniki są generowane i dedykowane danej karcie (tylko pod hardware key)?

I jeszcze jedno. Poprzednio pracował na tym systemie OS4.0 teraz mam 3.9 i wykrywa mi tylko 128 RAMu (OS4.0 widział 256 MB). Ile max ramu wykrywa OS 3.9?

Po kolejnych testach:

Problem stwarza ewidentnie plik ata3.driver

1. Usunąłem wpis w SS.

2. Uruchomiłem OS3.9 - wystartował ok
3. W SYSInfo przetestowałem dysk - około 1,2 MB/s
4. Uruchomiłem C:ata3.driver
5. Przeszedłem do sysinfo i odpaliłem test - około 5 MB/s (był już uruchomiony)
6. Uruchomiłem ED i tu: Software Failure...

Uruchomienie jakiegokolwiek programu po odpaleniu ata3.driver powoduje zawieszenie systemu. Co może być przyczyną? Czy to coś ze stosem? Na jaką wartość ustawić stack?

Jeszcze jedna obserwacja: po miękkim reboocie i wyłączeniu ze ss wpisu c:ata3.driver problem występuje cały czas. Dopiero twardy reset pomaga i można normalnie uruchomić Ami.

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2009 13:28:57
[#2] Re: Problem z ata3.driver

@pong777, post #1

jaka masz wersje setpatch ?

[#3] Re: Problem z ata3.driver

@HOŁDYS, post #2

SetPatch 44.17

ATA3.driver ver 7.1

Na razie zrezygnowałem z AllegroCDFS na rzecz CDFileSystem i już nie mam komunikatu że "hardware key...".

CD-Rom działa na OSowskim CDFileSystem.

Pod Workbenchem 3.1 problem z software failure nie występuje w ogóle.

Ten sam sterownik i ten sam OS3.9 na innej Ami z FA mk2 działają bez problemu.

A tu nadal mam jak mam:/

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2009 13:38:08
[#4] Re: Problem z ata3.driver

@pong777, post #3

Sprobuj jeszcze raz uzyc ata3.driver i zmniejsz FstATA na PIO0. Zobacz co sie bedzie dzialo.

Dodane: Aha, w S-S AOS3.9 sprawdz czy nie masz czasami linijki FastEIDE (czy jakos tak). Wykasuj ja, poniewaz nie bedzie to wspolpracowac z ata3.driver.

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2009 15:46:07
[#5] Re: Problem z ata3.driver

@pong777, post #1

Powiedziałbym, że masz:
- problemy z zasilaniem,
- problemy z setpatchem,
- za szybki transfer - zmniejszyć 'efy' w masce HDTB,
- używaj sterów zgodnych do sprzętu - pisz do elboxa,
- powinno być tyle samo pod 4.0 i 3.9

[#6] Re: Problem z ata3.driver

@11MASTEr, post #5

Zmieniałem tryby z PIO4 do PIO0. Problem zaczął występować również na OS31. Zmieniłem sterowniki na oryginalne z FA mk3 (najnowsze). Zmieniłem profilaktycznie taśme sygnałową. Czasami udaje się zainstalować do połowy OS3.9 raz mi się udało do końca. Jak się już uruchomi wyskakuje błąd.

[#7] Re: Problem z ata3.driver

@pong777, post #6

a moze to wina kreconej motorolki ???

[#8] Re: Problem z ata3.driver

@HOŁDYS, post #7

Dopóki ata3.driver nie jest uruchomione nie ma problemów. Poprzedni właściciel zapewnia, że po podkręceniu nie działy mu się żadne dziwne rzeczy.

[#9] Re: Problem z ata3.driver

@pong777, post #6

Czegos tutaj nie rozumiem. Odpalasz ata3.driver i pozniej instalujesz system?
A moze uzywasz swojego wczesniejszego systemu, ktory byc moze jest zle spatchowany?

Wczesniej zapytalem o FastEIDE. Pomylka, chodzilo mi o C:IDEFix. Jezeli w dalszym ciagu masz to w startup-sequence, to koniecznie musisz to wysredinkowac/wykasowac.

IDEFix pozwala na to, aby system "zobaczyl" wszystkie dyski podlaczone do drugiego portu Secondary w kontrolerach z portem Primary i Secondary. Oczywiscie dziala to takze na FastATA, ale tylko w PIO0, wiec z najnizsza predkoscia. Te dwie "łaty" nie moga byc jednoczesnie uruchomione.

Jezeli tu masz wszystko OK, to moze problem siedzi gdzies w scsi.device, albo innych linijkach zwiazanych z SCSI?

DODANE: To moze jeszcze sprawa Blizkicka/RemApollo itp.. Czy go uzywasz? Jezeli tak, to wylacz dla testow, poniewaz mozesz miec zle spatchowany ROM, ktory ma w sobie nieodpowiednie rzeczy, ktore gryza sie z ata3.driver. Wtedy nalezy uzyc czystego romu lub zmapowac go jeszcze raz na aktualnym sprzecie.

Ostatnia modyfikacja: 26.09.2009 07:42:54
[#10] Re: Problem z ata3.driver

@Andrzej Drozd, post #9

Problem częściowo rozwiązany - zamieniłem czytnik kart CF na IDE na normalny dysk twardy. Jest ok nie ma błędów ani żadnych problemów. Co ciekawe ten sam czytnik wkładam do innej Ami z FA mk2 i tam dział z pół roku i nadal działa bez problemu. IDEFixa zakomentowałem. Dysk i DVD mam na 1 kabelku ze względu na kompatybilność z instalatorem OS 4.0. System instalowałem od 0 tzn najpierw z dyskietek OS 3.1, potem sterowniki do FA następnie OS 3.9. Poszukam jeszcze innego czytnika kart CF oraz przetestuję na jeszcze innym dysku twardym i porównam rezultaty.

Ostatnia modyfikacja: 27.09.2009 12:34:05
[#11] Re: Problem z ata3.driver

@pong777, post #10

Na razie sprawdziłem inny dysk twardy i jest OK. Odkryłem, że zamiana molexów DVD z HDD wpłynęła na stabilność pracy dysku - nie restartuje się a CD działa dobrze. Jaką zaletę ma przecinanie żyłki 0 (reset)? Bo taką radę też otrzymałem kiedyś?

[#12] Re: Problem z ata3.driver

@pong777, post #11

To urządzenie któremu odetniesz czerwony przewód nie dostanie sygnału reset.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem